Schatten van Vlieg 2014 - Winnaars

Vlieg verstopte deze zomer meer dan 200 schatkisten in musea, kastelen, bibliotheken, ... . Schattenjagers ontdekte in de schatkist een bouwplan met unieke code. Met de code konden ze heel de zomer lang prijzen winnen én maakten ze kans op een familieweekend in Mechelen Kinderstad.
Het is Vince Marechal uit Laarne die met het hele gezin mag overnachten in het Novotel in Mechelen en een bezoek brengt aan Planckendael en Technopolis.

Met het bouwplan konden schattenjagers hun droomplek ontwerpen. Ze brachten ze naar de Sint-Romboutstoren of plaatste een foto op mijn website. Bedankt voor de meer dan 150 prachtige plekken! Ik heb een leuke verrassing voor alle kinderen die hun droomplek naar de Sint-Romboutstoren brachten. Jullie droomplek wordt vanaf dinsdag 16 september tot 28 september tentoongesteld in het Speelgoedmuseum!

De Vliegjury, met de directeur van Batibouw en een echte architect als voorzitters, koos voor elke provincie een winnaar uit. Deze 5 droomplekken worden in het echt nagebouwd:

Planeethuis van Remi (7 jaar) uit Groot-Bijgaarden

Dit is de droomplek van Remy omdat hij met een raket tussen de planeten kan vliegen en een huisje zoals de Biosfeer heeft op de maan. Van daaruit kan hij alle mooie planeten zien rondom hem.

Mening van de jury: het planeteninterieur is fantastisch. Dit is net een echte kijkdoos.


De Chipie-toren van Guillaume en Björn (10 & 12 jaar) uit Menen

Dit is de droomplek van Guillaume en Björn omdat ze er kunnen genieten van de natuur met hun vrienden. De verlichting in hun droomplek werkt op zonne-energie, en de plantjes geven ze geen kraantjeswater maar regenwater dat ze opvangen in tonnen. In hun droomplek kunnen ze gezelschapsspellen spelen, rustig een boek lezen, of gezellig een avondje op het balkon zitten met een glaasje limonade en genieten van de natuur en luisteren naar het getjilp van de vogeltjes. Ze kunnen er ook slapen. Ze gaan naar boven met een houten trap. Op elke verdieping kan je genieten van een mooi uitzicht.

Mening van de jury: elk laagje is verrassend anders maar het is toch een heel mooi geheel.


Eliens droge zeeanemoon van Elien (6 jaar) uit Rekem

Dit is de droomplek van Elien omdat ze altijd wel een buisje vindt in deze anemoon waar ze zich als een visje in het water voelt. Ze stunt graag, dus klimt ze van hoog naar laag, of omgekeerd. Een zachte mat onderaan vangt haar op als ze valt, maar snel zal dat niet gebeuren!

Mening van de jury: de vorm is super origineel. Leuk hoe Elien van een ingewikkelde bloem tot een prachtig eenvoudig ontwerp komt. Deze droomplek toont dat ook een ontwerp met weinig materialen heel knap kan zijn.


De Oceaan-UFO van Emmeke (6 jaar) uit Wanzele

Dit is de droomplek van Emmeke omdat als alles in de toekomst gaat overstromen, ze veilig kan wonen in deze ronde UFO die onzinkbaar is en op de oceaan kan drijven. Hij is helemaal van doorzichtig plastic gemaakt waardoor je de zee kan zien onder je voeten en 's nachts in je bed of hangmat de sterrenhemel kan bewonderen. De weinige meubeltjes kunnen zonder probleem omgedraaid worden, want als de UFO omgekeerd zou worden door hoge golven in een storm op zee, kan je gewoon het plafond veranderen in een vloer. In het midden van haar UFO hangt een vangmat voor regenwater, zo kan ze steeds drinken en haar wassen. Haar groentjes kweekt ze in haar UFO en vis haalt ze uit de oceaan. Haar droomplek vaart haar overal naartoe.

Mening van de jury: Super tof idee, fantastisch hoe Emmeke rekening hield groene oplossingen voor de toekomst. Doordat ze doorschijnend materiaal gebruikt lijkt het alsof de ruimte heel groot is. Bijna alsof je buiten bent.


Droomeilandjes van Marte (7 jaar) uit Lier

Dit is de droomplek van Marte omdat het allemaal verschillende eilandjes zijn waar je leuke dingen kan doen, alleen of samen met vriendjes en vriendinnetjes. Je kan van eiland naar eiland via loopbruggetjes, lekker spannend. Zo kan je naar bv. zwemeiland, strandeiland, snoepjeseiland, leeseiland,... Lekker relaxen of juist lekker spannend of gezellig, het kan allemaal op haar droomeilandjes!

Mening van de jury: Dit is een heel mooie droomplek die uit veel originele onderdelen bestaat, waar je zowel alleen als met gezelschap van kan genieten.

Proficiat winnaars! Jullie worden nu bouwheer van jullie droomplek en stappen mee in een zot avontuur:

 • Op 1 oktober maak je kennis met architectenbureau Bulk en mag je jouw plek voorstellen.
 • Eind oktober breng je een bezoek aan de Universiteit Antwerpen waar je de studentenarchitecten ontmoeten die jouw droomplek zullen uitwerken.
 • In november komen de architecten op huisbezoek om jouw ideeën om te zetten in een echt bouwplan.
 • Met dit bouwplan trekken de architecten naar Creazi, waar ze de plek zullen bouwen met recyclagemateriaal.
 • Als de plek bijna klaar is mag jij als een echte bouwheer je laatste opmerkingen doorgeven aan de architecten.
 • Van 26 februari tot 8 maart wordt jouw droomplek tentoongesteld op Batibouw en uiteraard word jij uitgenodigd op de receptie! Daarna mag je jouw droomplek mee naar huis nemen.

Een actie in samenwerking met

 • Mechelen logo

 • De Veerman logo

 • Pantalone logo

Campagne Partners

 • Atomium logo

 • Batibouw logo

 • De Krullevaar logo

 • Happy logo

 • Jekino logo

 • Kamiel en Co logo

 • Lannoo logo

 • Passa Porta logo

 • Stichting Lezen logo

 • Mechelen Kinderstad

 • Wienerberger logo