U bent hier:

Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart BEPERKT TOEGANKELIJK

Locatie Museum of galerij

Het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park. Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurgebied beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
Verrassend waterrijk in heden en verleden...
In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal. Terwijl in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden. Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen.
Voor elk wat wils...
Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen, gezinnen, groepen en scholen. Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio. Zo is er o.m. elke eerste zondagnamiddag van de maand (14u30) een begeleide wandeling vertrekkend vanuit het bezoekerscentrum. Aan de balie staan koffie en co klaar, op het exclusieve terras de picknicktafels.
Rolstoelgebruikers kunnen via een traplift het gelijkvloers en de benedenverdieping van het bezoekerscentrum bezoeken, alsook gebruik maken van een groot deel van de wandelpaden in het kasteelpark en het natuurgebied met aangepaste kijkplatforms. Voor de kinderen is er ravotnatuur voorzien in de kasteeltuin.
Via de bewegwijzerde Blankaartwandelroute (5,5 of 10km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen. Ook onderweg zijn er twee boerderijen waar je terecht kan voor een drank, ijsje en toilet.

Info

Waar Iepersteenweg 56
8600 Woumen (Diksmuide)

Hoe geraak ik hier?

blankaart@west-vlaanderen.be
051 54 59 48
Trefwoorden OpnieuwOpen, ook voor kinderen