U bent hier:

Antigone in Molenbeek

Theatervoorstelling Tekst en muziektheater

Een ‘hellhole’ werd Molenbeek genoemd door een zekere president. Dat was begin 2016. Stefan Hertmans was toen al aan het schrijven aan zijn Antigone in Molenbeek. Hij had eerder in zijn oeuvre Antigone al tot hoofdfiguur gemaakt maar nu zou hij Antigone middenin de huidige superdiverse samenleving plaatsen.

Antigone heet nu Nouria en is een rechtenstudente. Een van haar broers 
radicaliseerde, trok naar het Midden-Oosten, vocht voor IS en kwam om bij een terroristische aanslag. Nouria wil maar één ding en dat is de stoffelijke resten van haar dode broer begraven. Die worden echter niet vrijgegeven. Nouria breekt binnen in het Forensisch Centrum waar de resten bewaard worden, maar wordt betrapt en opgepakt. Van daar af gaat het mis. Guy Cassiers regisseert actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad (Iran, 1982) in een enscenering die Molenbeek subtiel in beeld brengt en die het woord laat dialogeren met het laatste strijkkwartet (nr 15) van Dmitri Sjostakovitsj, waarin de componist afscheid neemt van het leven. 
_ _ _ _ Antigone en Tiresias stellen beiden de orde en het gezag, de grenzen en de wetten van de patriarchale (westerse) samenleving in vraag. Vanuit de positie van ‘buitenstaander’ leggen Nouria en Tiresias de verdrongen seksuele, sociale en politieke vooroordelen van de samenleving bloot.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bourlaschouwburg
Komedieplaats 18
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • tot
  • tot
  • tot
Organisatie Toneelhuis
Contact info@toneelhuis.be
+32 3 224 88 44
Links