U bent hier:

CoderDojo @ LonderLab

+ 7 jaar

Cursus of workshop Creativiteit

Kinderen vanaf 12 jaar, jongeren én volwassenen krijgen door vrijwilligers begeleiding op maat bij het leren programmeren van hedendaagse elektronica en robotica. Daarnaast ontdekken ze de geheimen van deze elektronica en robotica.
We komen één keer per maand samen op een zaterdagnamiddag.
Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, dan start je best met Scratch of met lasersnijden.

We gaan aan de slag met het gratis open source programma Scratch (7+ tot 16 jaar ): een intuïtieve en visuele programmeertaal.

Kinderen die al wat uit de voeten kunnen met Scratch, kunnen die kennis voortaan ook gebruiken om zelf een robot te bouwen en te programmeren!

De mBot en de mBot ranger van Makeblock worden aangestuurd door een Arduino-computertje dat voorzien werd van kindvriendelijke toeters en bellen. Met Meccano-achtige onderdelen bouw je in een oogwenk een robuust robotje. Motoren en allerlei coole sensoren en uitbreidingen zijn eenvoudig aan te sluiten met kabeltjes. Daarna kan de echte fun beginnen! Met de blokjes van Scratch ben jij de baas over je robot. In de weken tussen twee CoderDojo’s door lenen we de mBots bovendien gratis uit aan onze vrijwillige coaches en hun kinderen die dit traject mee willen begeleiden. Nieuwe mBot-coaches krijgen hierbij voorrang, zodat zij de nodige ervaring kunnen opdoen.

Beginners (10+) die al ervaring hebben met Scratch kunnen met het gelijkaardige App Inventor de coolste Android apps maken voor hun telefoon of tablet. CoderDojo heeft deze fantastische online toepassing onlangs volledig in het Nederlands vertaald! De deelnemers moeten beschikken over een Android toestel (telefoon of tablet) en over een gratis Google-account waarop ze kunnen inloggen (gmail-adres).

Arduino (10+) is een open source computerplatform waarmee microcontrollers toegankelijk worden gemaakt. Je kan er allerlei inventieve apparaten mee bouwen die reageren op inputsignalen (bv. van een warmtesensor, een knop op een webpagina, een schakelaar,...) en die bijvoorbeeld led-lampjes of een motor aansturen (robots, ...). Hierbij leer je de code (tekstuele programmeertaal), waarmee de Arduino geprogrammeerd wordt. Daarnaast krijg je de basis van hedendaagse elektronica in de vingers.

We bieden daarnaast ook nog lasersnijden @ LonderLab (8+) aan, waarbij je met behulp van het gratis open source programma Inkscape een ontwerp leert maken dat je in diverse materialen kan uitsnijden en/of graveren met onze lasercutter. Als je wil, kan je ook met andere software leren ontwerpen voor de lasercutter. Betalen doe je enkel voor het materiaal dat je gebruikt.

Meer info op www.londerlab.be

Wil je graag als vrijwilliger meewerken aan dit nieuwe initiatief of aan de workshops lasercutten? Geef een seintje aan de Bib of kom langs.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bib Londerzeel
Molenstraat 5
1840 Londerzeel

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: zaterdag 8 februari 2020
Leeftijd 7+
Prijs
Basistarief: 0,00 €
gratis
Reservaties
Organisatie Bibliotheek Londerzeel