U bent hier:

Emile Verhaeren Museum

Tentoonstelling Geschiedenis

Omstreeks de jaren 1900 was Emile Verhaeren een literaire vedette van formaat. Als Franstalig schrijver, geboren in het Scheldedorp van Sint-Amands, veroverde hij de internationale literaire salons met zijn meeslepende poëzie. Het Verhaerenmuseum geeft een overzicht van zijn literaire oeuvre, maar er worden tevens kunstwerken tentoongesteld van T. Van Rysselberghe, L. Spilliaert, en vele andere.
Emile Verhaeren (1855-1916) geldt als één van de markante en vooraanstaande figuren uit de Belgische letteren van de jaren 1900. Door zijn ongeziene vernieuwende literaire activiteiten en door zijn kunstessays was hij dé vertolker en verslaggever van het literaire en artistieke leven van rond de eeuwwisseling. Naast poëzie schreef hij ook verhalen, theaterteksten en boeiende kunstkritieken. Als dichter was hij een van de gangmakers van de symbolistische stroming, maar door zijn sociale en humanistische inslag gaf hij er een heel aparte invulling aan. Daarnaast schreef hij ook ontroerende liefdespoëzie en wijdde hij een cyclus van vijf bundels aan het Vlaamse land (Toute la Flandre). Hoewel hij vanaf 1898 vooral te Parijs en Roisin (Henegouwen) leefde onderhield hij een bijzondere band met Sint-Amands, de Schelde en zijn vaderland. Hij was een schrijver met een uitzonderlijke uitstraling en was bevriend met vooraanstaande kunstenaars en schrijvers als James Ensor, Theo Van Rysselberghe, Auguste Rodin, Rainer-Maria Rilke en Stefan Zweig. Hij maakte verschillende literaire tournees door Duitsland, Rusland, Polen en Oostenrijk en werd zelfs een aantal keren voorgedragen voor de Nobelprijs literatuur. Vertaald in meer dan 25 talen laat hij een oeuvre na dat nog altijd een belangrijke plaats in de wereldliteratuur inneemt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontpopte hij zich tot de nationale dichter en liet zich portretteren aan de zijde van koning Albert en koningin Elisabeth. Hij overleed eind november 1916 tijdens een tragisch treinaccident in het station van Rouen. Vandaag is Verhaeren nog altijd prominent aanwezig in Sint-Amands: naast zijn grafmonument aan de oevers van de Schelde vindt je er ook het Verhaeren-standbeeld aan de kade en het Verhaerenmuseum. Aan de hand van manuscripten, fotos en bibliofiele uitgaven krijg je er een overzicht van het leven en werk van Emile Verhaeren. Bezoekers kunnen er tevens een videopresentatie bekijken. Het museum kreeg in 2005 een hedendaagse inrichting met verschillende tentaculaire tafels: een verwijzing naar het oeuvre van Verhaeren. De kunstcollectie van het museum bevat werken van T. Van Rysselberghe, L. Spilliaert, C. Meunier, O. Redon, F. Khnopff, H. Ramah, G. Tribout, W. Degouve de Nuncques, A. Rassenfosse, I. Opsomer, F. Masereel, R. Van Gindertaele, Ch. Bernier en vele anderen. Een ontdekking waard.

Openingstijden:
Begin maart tot eind juni: alleen tijdens weekends en feestdagen (of op reservatie tijdens de week).
Juli en augustus: alle dagen, uitgezonderd maandag.
Begin september tot eind november: alleen tijdens weekends en feestdagen (of op reservatie tijdens de week).
Tijdens de winterperiode alleen op afspraak.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaerenstraat 71
2890 Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands)

Hoe geraak ik hier?

Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en pretparken, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Ook thuis blijft Vlieg je inspireren met speel- en knutselideeën en online voorstellingen en films.
Prijs
Groepen, 65+ en werklozen: 1 euro. Inwoners Sint-Amands, -18 en rolstoelgebruikers: gratis
€ 2,0
Organisatie Emile Verhaeren Genootschap Vzw
Contact verhaerenmuseum@skynet.be
052 33 08 05
Trefwoorden ook voor kinderen, Bevestigd2020