U bent hier:

Gravensteen

+ 5 jaar

18 beoordelingen

In het Gravensteen woonde ooit een graaf. Daarna werd de burcht nog een katoenspinnerij en tegenwoordig komen er vooral toeristen een kijkje nemen. Eenmaal binnen in dit oude gebouw waan je je meteen in de Middeleeuwen. Er is zelfs een indrukwekkend Wapenmuseum met oude strijdknotsen, kruisbogen en ridderharnassen. Kom jij ook eens langs?
Het Gravensteen voor de kleintjes (5-11 jaar):
Kastelen, ridders en jonkvrouwen... het thema bij uitstek waarbij de kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. De middeleeuwse burcht in het centrum van de stad is een gedroomd kader voor een verhaal rond ridders en hoofse manieren, rond straffen en foltertuigen, rond feesten en bestormingen. Ligt de schat hier verborgen en zal een ridder ons verrassen? Kom zelf maar kijken! Murder Mystery

Voor jongeren (14-18 jaar):
Een rondleiding in het Gravensteen maakt je wegwijs in de rechtspraak van de Middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw. We vertellen het verhaal van het Gravensteen als gerechtshof en ondertussen probeer je een moord op te lossen. Je gaat op zoek naar dader en moordwapen. We speuren samen tussen zwaarden en andere wapens ... in de hoop het mysterie op te lossen! Vanaf 1 april tot 30 september: alle dagen open van 9 tot 18u (kassa dicht om 17u). Vanaf 1 oktober tot 31 maart: alle dagen van 9 tot 17u (kassa dicht om 16u). Gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari.

Voor deze rondleidingen neemt u contact op met Vizit vzw:
Tel 09/233 76 89
Fax 09/225 23 19
info@vizit.be
Corduwaniersstraat 4a - 9000 Gent

BEZOEK HET GRAVENSTEEN MET DE MOVIEGUIDE
Het Gravensteen, een prachtige versterkte vesting of het ultieme symbool van onderdrukking?
Ook vandaag nog bestaat hierover onenigheid, zeker bij de Gentenaars zelf. Die haat-liefdeverhouding valt eenvoudig te verklaren; Filips van de Elzas verbouwde de burcht in 1180 tot dwangburcht tegen de arrogantie van de Gentse patriciërs.

Maar het is zoals de strop waarmee Keizer Karel de ongehoorzame stedelingen ultiem vernederde: vandaag draagt diezelfde Gentenaar ze bij feestelijke gelegenheden rond zijn nek, als trots symbool van zijn historische eigenzinnigheid. Hij zal het zelf niet snel toegeven, maar op dezelfde manier is de Gentenaar stiekem toch wel trots op dienen huup stiene in het hart van zijn stad.

Een bezoek aan het Gravensteen is een onvergetelijke ervaring. Waar je nu loopt, schreden ooit de jonkvrouwen, trappelden de paarden, duelleerden de ridders, schreeuwden de gevangenen in doodsangst Dankzij de Movieguide komt die verre geschiedenis ook werkelijk tot leven.

WAPENMUSEUM
De historische wapencollectie bestaat voor een groot deel uit het legaat van Adolphe Neyt. Deze Gentse industrieel stelde één van de mooiste verzamelingen van Vlaanderen samen: met ivoor en parelmoer ingelegde pistolen, kruisbogen, strijdknotsen,... De sfeer van dit imposante kasteel vormt het ideale kader voor dit historisch wapentuig!

Openingsuren
zomerperiode (vanaf 1 april t.e.m. 31 oktober): alle dagen open van 10 tot 18 uur
winterperiode (vanaf 1 november tot 31 maart): alle dagen van 9 tot 17 uur
Tickets zijn verkrijgbaar tot 45 min. voor sluitingstijd.
Gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Gravensteen
Sint-Veerleplein 11
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Leeftijd 5+
Prijs
-reductietarief 1 (senioren 65+, groepen van minimum 15 personen, leden vriendenvereniging van het betrokken historisch huis, inwoners van Gent, behalve indien ze een vrijstelling genieten, leraren op vertoon van geldige lerarenkaart): 7,5 euro -reductietarief 2 (jongeren van 19 en onder de 26 jaar): 6 euro -reductietarief 3 (aan houders van een vrijetijdspas met recht op korting voor mensen in armoede, in het kader van toepassingen van het Steunpunt Vakantieparticipatie): 2 euro - Gratis: Jongeren -19 jaar, Inwoner van Gent: op zondagvoormiddag tussen 10 uur en 13 uur en tijdens de Gentse Feesten, Begeleiders van personen met handicap, Scholen: kleuter, lager en secundair, Pers (op vertoon van een geldige perskaart), Leden van een erkende gidsenvereniging op vertoon van gelegitimeerde gidsenkaart, Leden van de Vlaamse Museumvereniging en van de International Council of Museums (ICOM): 0 euro
€ 10,0
Reservaties
Organisatie Historische Huizen Gent
Links