U bent hier:

Hopmuseum Poperinge

4 beoordelingen

Tentoonstelling Erfgoed

Poperinge is de metropool van de hop. In het Hopmuseum verneemt de bezoeker alles over de hopteelt en hopverwerking zowel vroeger als nu. Het museum organiseert daarnaast een brede waaier van activiteiten (tentoonstellingen, workshops, voordrachten, bierdegustaties, zoektochten voor kinderen,...).
HOPMUSEUM
De hopplant rankt uit Poperinges vruchtbare bodem sinds de middeleeuwen als alternatief voor de eens zo bloeiende lakenhandel.
Net zoals de hopplant slingert de nieuwe bezoekersomloop zich vanaf de monumentale zolderverdieping naar het gelijkvloers.

Typische hoppersonages zoals De Neus of De Zakker begeleiden de bezoeker doorheen de ontstaansgeschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de diverse toepassingsvormen van hop. En dat is meer dan alleen in de brouwkuip!

Authentiek hopgereedschap, historische documenten, maquettes, kijkkasten en audiovisuele presentaties illustreren het verhaal van De Stadsschaal, de hopcultuur en de mens in de hopwereld vroeger en nu.

De - via de audiogids of tijdens een geleid bezoek - opgedane kennis kan je op iedere verdieping testen met een interactieve hopquiz. Het Hopmuseum nodigt tevens uit om in het landschap de diverse aspecten van hop te ontdekken : bouwkundig hoperfgoed, hopvelden, bezoekboerderijen, gastronomie...

MONUMENT DE STADSSCHAAL
In de straatvleugel, het vroeger huis 'Het Haentje', was in de 16de eeuw een rechtbank gevestigd. In 1627 bood het onderdak aan de kloostergemeenschap van de paters recoletten. Zij bouwden in 1630 nieuwe kloostergebouwen achteraan. Toen het klooster werd opgeheven in de Franse tijd, werden die gesloopt en vervangen door het stedelijk hopmagazijn (1866 en 1885).
Het hopmagazijn werd tevens ingericht als herberg ' De Stadsschaal' met boven een toneelzaal. 'De Stadsschaal' werd in 1947 omgevormd tot hopinstituut en kreeg een hoplaboratorium in 1971. Nu is het Hopmuseum er ondergebracht.
Het voorgebouw heeft een lijstgevel uit gele baksteen met versierde muurankers en een natuurstenen nis in regionale renaissancestijl. 'De Stadsschaal' heeft een bakstenen lijstgevel met geblokte kolossale pilasters. Hij wordt ingeschreven door twee centrale korfboogpoorten......

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Hopmuseum
Gasthuisstraat 71
8970 Poperinge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag van10:00tot17:30
Prijs
Basistarief: 6,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
€ 6,0
Contact hopmuseum@poperinge.be
+32 57 33 79 22
Links
Trefwoorden ook voor kinderen, immaterieel erfgoed, museumpassmusees, Museumpas, jongerentip