U bent hier:

Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de lage landen

1 beoordeling

Tentoonstelling Samenleving

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt vanaf 5 oktober 2018 een tentoonstelling over 60 jaar Nederlandstalige liedjes. Dit eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit zowel België als Nederland, is de grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen. De interactieve tentoonstelling voor jong en oud doorkruist alle muziekgenres en loopt tot 10 juni 2019.
Na het succesvolle 'Lang leve de tv!', die 120.000 bezoekers naar de Sint-Pietersabdij bracht, slaan de VRT en tentoonstellingsmakers Historische Huizen Gent en Tijdsbeeld & Pièce Montée opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe tentoonstelling: 'Lang leve de muziek!'

De expo brengt het verhaal over hoe de Nederlandstalige populaire muziek de harten en de hitlijsten veroverd heeft. Meer dan honderd muzikale helden uit de voorbije decennia ontleenden iconische stukken uit hun persoonlijke verzameling. Een chronologisch/thematisch parcours leidt de bezoeker langs de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux, zoals alleen hij die kan brengen.

Research
Er werden kosten noch moeite gespaard om van deze expo een ‘once in a lifetime’-evenement te maken. De onderzoekers en de ontwerpers van Tijdsbeeld & Pièce Montée en Historische Huizen Gent ontwikkelden samen met curator Jan Delvaux het tentoonstellingsconcept. In zijn typische stijl schreef Delvaux de teksten en de verhalen en bedacht de interactieve opstellingen. Zijn Belpop Bonanzacompaan Jimmy Dewit, (DJ Bobby Ewing) verzorgde en kleurde op zijn karakteristieke manier de audio-opstellingen.

Onder leiding van Winne Gobyn onderzochten vijf researchers gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen. Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde sublieme montages met prachtige tijdsbeelden op.

Niet alleen luisteren...
De populairste liedjesthema’s worden in ludieke decors uitgewerkt. Jong en oud genieten in deze speciale opstelling van hun favoriete liedjes over gelukkige en ongelukkige liefdes, rebellie en protest, humor en absurdisme, het levenslied, tieneridolen, liedjes voor kinderen en cultsongs … Ook de interactieve Jan Delvaux ‘Jukeboxen’ die verspreid over het parcours staan opgesteld, zorgen voor fijne (herkennings)momenten : De Gezongen Landkaart, Cover of Origineel, 10 voor Taal, Stel Zelf je Hip Hop Nummer samen, Turarium, Elk zijn Dialect…


Oud en jong
De muziek in de tentoonstelling verenigt meerdere generaties. Jong en oud ontdekken elkaars muziek en ondervinden aan de hand van de platen, verhalen, en niet in het minst de weetjes, dat hun favoriete artiesten soms meer met elkaar gemeen hebben dan verwacht. Fans van kleinkunst, schlagers, stevige rock of coole hip hop, allemaal komen ze aan hun trekken en kunnen ze het parcours vanuit hun eigen interesse en muzikale voorkeur beleven.

Muziekcafé
Bezoekers kunnen volop napraten in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Lang leve de muziek-café! met als decor tientallen gouden platen en andere bezienswaardigheden van muzikale grootheden uit de Lage Landen.

Evenementen
Net zoals voor Lang leve de tv! worden er op zondagen en tijdens de vakantieperiodes een hele reeks randevenementen en meet & greets georganiseerd.

Praktisch
- EXPO:: Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen
- Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9000 Gent
- Van 5 oktober 2018 t/m 9 juni 2019
- Meer info en de tarieven op www.langlevedemuziek.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 5 oktober 2018 tot 10 juni 2019
Prijs
Basistarief: 14,00 €; 65+: 11,00 €; groepen vanaf 15 personen: 11,00 €; jongeren 19 t.e.m. 25 jaar: 11,00 €; Gentse Uitpashouders: 11,00 €; 7 t.e.m. 18 jaar: 6,00 €; Gentse Uitpashouders met kansentarief: 2,80 €; kinderen t.e.m. 6 jaar/begeleiders van personen met een handicap: 0,00 €; MuseumPASS - houders: 4,00 €; MuseumPASS- houders aan kansentarief: 0,80 €; museumpassmusées: 4,00 €
€ 14,0
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact sintpietersabdij@gent.be
+32 9 2668500
Links
Trefwoorden museumpassmusees, museumpas, ook voor kinderen