U bent hier:

Museum Dr. Guislain - geschiedenis van de psychiatrie

+ 6 jaar

Tentoonstelling Geschiedenis

Wat is een keisnijding? Hoe drijft een sjamaan boze geesten uit? Wat was het effect van de ‘rotatietherapie’ van de eerste Belgische psychiater Joseph Guislain? Welke objecten beschermen tegen ziekte en waanzin? Hoe ziet de psychiatrie er vandaag uit?
De omgang met waanzin is een mengeling van magie en religie, dwang en zorg, controle en wetenschap. Dat waar geen rede mee te rijmen valt, wil men bestraffen, zalven, verzorgen of genezen.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg is er een met veel radeloosheid, foute praktijken en soms ongewettigde euforie. De psychisch zieke stelt ons vragen die niet van de minste zijn. Hoe gaan we om met de andere, maar ook met het andere in onszelf?

De permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de psychiatrie besteedt ook aandacht aan waanzin in andere culturen en hedendaagse vragen, problemen en opvattingen. Door de begrippen ‘waanzin’ en ‘geestesziekte’ in hun historische en culturele context te plaatsen wil het Museum Dr. Guislain de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ in vraag stellen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer

tot

Open op:

  • Dinsdag - vrijdag van 9:00 tot 17:00
  • Zaterdag - zondag van 13:00 tot 17:00
Leeftijd 6+
Prijs
Basistarief: 8,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
€ 8,0
Organisatie Museum Dr. Guislain
Contact info@museumdrguislain.be
+32 9 3986950
Links
Trefwoorden museumpas, jongerentip