U bent hier:

Stedelijk Museum het Toreke

1 beoordeling

Cursus of workshop Erfgoed

De prachtige tentoonstelling 'Doodgewoon? Rituelen van leven en dood in de Romeinse Tijd' staat opgesteld in museum ‘het Toreke’. Je kan er de vondsten en resultaten van de grootste archeologische sites van de Benelux bewonderen: de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld.
HISTORIEK
Bij het voormalige laatclassicistische Vredegerecht, gebouwd in 1846, werd op het binnenplein een gebouw opgericht uit kwartsiet met speklagen uit kalkzandsteen. Midden op het dak staat een rond torentje met kantelen. Het Toreke deed van 1847 tot 1972 dienst als gevangenis en werd in 1978 ingericht als Stedelijk Museum.

COLLECTIE
Het museum bezit een archeologische verzameling, beeldhouw- en zilverwerk (tot eind 18de eeuw), aardewerk, tin en metalen huisraad (14de-19de eeuw), volkskundige voorwerpen en religieuze geschiedenis.
Enkele leuke doe-hoekjes dompelen je helemaal onder in de Romeinse wereld. Speel zelf antropoloog: stel een skelet samen en bepaal of het een man of een vrouw, een jongen of een meisje was. Laat je toekomst voorspellen door de Gallo-Romeinse goden...

Het Toreke organiseert het hele jaar door ook tijdelijke tentoonstellingen en kan individueel of onder begeleiding van een gids bezocht worden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Stedelijk Museum het Toreke
Grote Markt 6
3300 Tienen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag
Organisatie Stedelijk Museum het Toreke
Contact info@erfgoedsitetienen.be
+32 16 805686
Trefwoorden ook voor kinderen, toerismetienen