U bent hier:

Winterwonderkasteel

+ 3 jaar

4 beoordelingen

Van zaterdag 16 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 is het Winterwonderkasteel weer van de partij op de Gentse Winterfeesten. Denk aan: magische verlichting, feestelijk gedekte tafels, aperitiefconcerten, het Verhalenfestival en het Kindertheaterfestival Spekken.
Historische Huizen Gent transformeert de muren van het Gravensteen in het decor voor een spannend lichtverhaal vol familiale intriges dat zijn verrassende apotheose kent in de kelder onder de donjon van de burcht.

Licht als verhalenverteller
De Winterfeesten katapulteren het Gravensteen dit jaar helemaal terug in de tijd. Het is kerstmis 1183. De graaf van Vlaanderen ontvangt de Engelse koning en zijn familie in zíjn Winterwonderkasteel. Knetterende haardvuren, kaarsen die het kasteel verlichten en overal muziek. Toch is de spanning voelbaar. Hier en daar klinkt er een valse noot. Het spel van de macht wordt voluit gespeeld ... Licht en donker geraken verwikkeld in een vurig gevecht dat een onverwachte ontknoping kent.

Natuurlijk is het kasteel aangekleed met prachtig versierde kerstbomen en feestelijke kerstdecoratie. Historische Huizen Gent wil haar verhaal nu vertellen met licht en riep daarvoor de hulp in van Create Multimedia Services. Dit jonge bedrijf gaat zeer creatief om met de nieuwste digitale technieken en verwezenlijkt op die manier de meest fantastische belevingen. Ze staan ook niet voor niets geprogrammeerd op het komende Lichtfestival.

Koning Henry II in het Gravensteen
Het fictieve bezoek van Henry II, koning van Engeland en tijdgenoot van Filips van de Elzas, de bezieler van het Gravensteen, is het centrale thema van deze vierde editie van het Winterwonderkasteel. Het is kerstmis 1183. De Engelse koning Henry II is samen met zijn familie neergestreken in Gent om aan te kondigen wie zijn troonopvolger wordt. Al jaren strijden zijn zoons, Richard en John, bijgestaan door hun moeder, Eleonara Van Aquitanië, om de macht. Het verhaal leest als een middeleeuwse Dynasty, die zijn verrassende apotheose kent in de kelder onder de donjon van de burcht.

Tijdens de kerstvakantie is het Winterwonderkasteel uitzonderlijk open tot 22 uur.

Pop-up winterbar
Iets drinken in de middeleeuwse stallingen van het Gravensteen? Het kan in de pop-up winterbar! In een gezellig decor kunnen bezoekers genieten van een glühwein of biertje, een kans die ze maar één keer per jaar krijgen.

De Winterbar in het Gravensteen is ook dit jaar weer een week lang de Warmste Winterbar. Vanaf zaterdag 16 december schenkt Historische Huizen Gent per verkochte glühwein 1 euro aan vzw Platform-K. Deze vereniging wil, vanuit hun danswerkplek voor dansers met een beperking, de blik op personen met een beperking verbreden en hun meerwaarde binnen de hedendaagse danswereld aantonen. Platform-K focust op hedendaagse dans en beweging. In samenwerking met andere (dans)-gezelschappen maken ze inclusieve voorstellingen waarin de dansers van de danswerkplek in interactie gaan met dansers zonder beperking. Meer info www.platform-k.be

Vrij toegankelijk en open tot 23 uur. Het laatste glas wordt geschonken een kwartier voor het sluitingsuur van de bar.

Verhalenfestival
Van 26 december tot en met 30 december entertainen vertellers groot en klein met winterse verhalen. De perfecte aanvulling van je gezinsuitstap.

Vertellingen tussen 15 en 17 uur. De verhalen zijn gratis. Aanmelden bij de balie.

Aperitiefconcerten
Van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 december 2017 zorgen aperitiefconcerten voor een muzikale toets. Welkom in onze ridderzaal, telkens om 11 uur.

- Dinsdag 26/12/2017: BOUCHE B met werk van o.a.: B. Britten, M. Reger en R. Vaughan-Williams

- Woensdag 27/12/2017: CAPRIOLA DI GIOIA met een programma 17e eeuwse, Italiaanse kerstmuziek met werk van o.a.: C. Monteverdi, F. Cavalli en G. Carissimi

- Donderdag 28/12/2017: HARPDUO met werk van o.a.: J. Thomas, J.S. Bach en B. Andrès

- Vrijdag 29/12/2017: ODYSSEIA met werk van o.a.: A. Reicha, L. Janacek en W. Lutoslawski

De aperitiefconcerten zijn gratis. Bezoekers betalen wel eenmaal toegang tot het Gravensteen, nadien ontvangen ze een voucher waarmee ze gratis toegang krijgen tot de volgende aperitiefconcerten.

Spekkenfestival
Het Spekkenfestival komt langs met zijn magisch theater. Reserveer snel een plekje, want het beloven knotsgekke voorstellingen te worden.

- Woensdag 03/01/2018: Theater Spoor 6 - Don Quichot (6+)

- Donderdag 04/01/2018: Jacobus Wieman - Ridder Clap Van Rammelsteyn (4+)

- Vrijdag 05/01/2018: Theater Koekla - Het Spookje (4+)

Meer info en tickets: www.spekken.be

De samenwerking met Create is een appetizer voor Time Castle, dat langzaam maar zeker vorm begint te krijgen. De unieke middeleeuwse burcht in het hart van de stad is met zo'n 300.000 bezoekers per jaar de belangrijkste toeristische attractie in Gent. IVA Historische Huizen wil met het project Time Castle het Gravensteen herinrichten als een plek om van binnenuit te kunnen beleven. De bezoekers van vandaag verdienen hier een nieuwe dynamiek, een gedifferentieerde storytelling en een warme bezoekersomkadering.

Winterwonderkasteel is een organisatie van Historische Huizen Gent, in samenwerking met Create Multimedia Services, de Dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren, Uitbureau Gent en Idoneo Events.

Praktisch
- Gravensteen, Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent
- Van zaterdag 16 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018
- Alle dagen open van 10 tot 18 uur.
- Uitzonderlijke avondopeningen tot 22 uur op vrijdag, zaterdag én tijdens de hele kerstvakantie
- Gesloten op 24, 25 , 31 december 2017 en 1 januari 2018

Prijs

Toegangsticket Gravensteen. Tickets verkrijgbaar

- Individueel tarief: 10 euro
- Reductietarief 1: 7,5 euro
- Reductietarief 2: 6 euro
- Reductietarief 3: 2 euro
- Gratis: Jongeren -19 jaar. Inwoners van Gent, elke zondag van 10 tot 13 uur (op vertoon van identiteitskaart). Begeleiders van personen met handicap. Begeleiders van groepen (min. 15 personen). Scholen: kleuter, lager en secundair. Pers (op vertoon van een geldige perskaart). Leden van een erkende gidsenvereniging op vertoon van gelegitimeerde gidsenkaart. Leden van de Vlaamse Museumvereniging en van de International Council of Museums (ICOM). Meer details over de reductietarieven zie https://gravensteen.stad.gent/nl/content/openingsuren-prijzen

Info

Waar Gravensteen
Sint-Veerleplein 11
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 16 december 2017 tot 7 januari 2018
Leeftijd 3+
Prijs
Basistarief: 10,00 €; Reductietarief 1: 7,50 €; Reductietarief 2: 6,00 €; Reductietarief 3: 2,00 €; Gratis: Jongeren -19 jaar. Inwoners van Gent, ...: 0,00 €
€ 10,0
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact historischehuizen@gent.be
+32 9 2668500
Links
Trefwoorden UiTPAS Gent, Winter in Gent