U bent hier:

De leukste buitenspeeltuinen voor kinderen

De leukste buitenspeeltuinen voor kinderen

De leukste buitenspeeltuinen voor kinderen

In buitenspeeltuinen kunnen kinderen zich uitleven dat het een lieve lust is. Er zijn er kleine op de hoek van een straat of grote met veel uitdagende speeltuigen. Vlieg maakte een overzicht van de speeltuinen die het ontdekken waard zijn.


Speeltuinen in Antwerpen

 • Nachtegalenpark (Antwerpen): Omvat de parken Middelheim, Den Brandt, Vogelenzang en Hortiflora en biedt 90 hectare wandel- en speelplezier.
 • Speeltuin Sint-Pietersburcht (Puurs): Ooit al in een echt fort gespeeld? Deze burcht werd 100 jaar geleden gebouwd en is nu omgetoverd tot speelparadijs voor kinderen. Opgelet: deze speeltuin is enkel geopend van 2 mei tot eind september.
 • Provinciaal Domein Rivierenhof (Deurne): Als je er op een zomerse avond niet geniet van een concert, leef je je er overdag uit met je kinderen in de kinderboerderij, de avonturenhoek, het sprookjespark, enzovoort.  

Of bekijk hier het overzicht van àlle speeltuinen in de Provincie Antwerpen en lees er wat andere families van deze plek vinden.

 

(Sint-Pietersburcht)

 

Speeltuinen in Oost-Vlaanderen

 • Provinciaal Domein Puyenbroeck (Wachtebeke): Dit enorme park met roeivijver, speeltuigen, dierenpark, treintjes, verkeerspark is absoluut de moeite waard.
 • Liedermeerspark (Merelbeke): Op weekdagen zie je er vooral joggers, maar tijdens het weekend trekken jonge gezinnen naar het cafeetje annex speeltuintje langs de vijver.
 • Speelplein stadspark (Aalst): Dankzij de peuterschommel en -klimtoestel leven ook de allerkleinsten zich uit. Oudere kinderen ravotten in de scheepsmast, op de klimmuur en nog veel meer.

Of bekijk hier het overzicht van zo goed als àlle speeltuinen in Oost-Vlaanderen en lees er wat andere families van deze plek vinden.

(Het Vinne - foto An Claes)

 

Speeltuinen in Limburg

 • De kinderspelen van Bruegel (Peer)Kegelen, muurklimmen of paddenstoelspringen,… Op de heerlijke wandeling in domein Erperheide stoeien kinderen op reproducties van speeltuigen uit het beroemde schilderij van Bruegel.
 • Speelbos Sahara (Lommel): De Lommelse Sahara is welbekend in de omgeving. Bij een wandeling in het bos mag je van de paden afwijken voor extra veel fun in de wilgenhutten, het stepping-stonepad, de waterplas met strand en een 25 meter lange tunnel!
 • Speelbos Nieuwenhoven (Sint-Truiden):  Een prachtig domein om te wandelen en reuzemikodo te spelen en hutten te bouwen in het speelbos. Top!

Of bekijk hier het overzicht van nog veel meer speeltuinen in Limburg en lees er meteen wat andere families over deze plekken zeggen.

 

(Rood klooster)

 

Speeltuinen in West-Vlaanderen

 • Graaf Visartpark (Brugge): Op wandelafstand van het centrum van Brugge ligt dit groene speelparadijs voor kinderen. Wandelen, een fietsparcours, houten klimtoestellen... 
 • Domein Hernieuwenburg (Wielsbeke): Op warme zomerdagen geniet je van de zwemvijver en het buitenzwembad. Wordt het te koud? Dan kan je ook terecht in de speeltuin, de minigolf of het skatepark.

Of bekijk hier het overzicht van zo goed als àlle speeltuinen in West-Vlaanderen, mét verslagjes van andere families die er al geweest zijn. Handig!

(Laarbeekbos)

 

Speeltuinen in Vlaams-Brabant

 • Provinciedomein HuizingenOp dit domein vind je werkelijk alles: speeltuinen voor elke leeftijd, prachtige tuinen en een echt kasteel, mét gigantische slotgracht waarop je kan roeien en waterfietsen.
 • 't Vossenhol (Bertem): Hier mag je naar hartelust spelen, met takken sleuren, kampen bouwen en ravotten in het algemeen. Een natuurspeeltuin zoals die moet zijn! 
 • Speelbos everzwijnbad (Heverlee): In het Meerdaalwoud loop je zomaar een reuzenmikado, een gigantische slang, puzzelbomen en een spannende klimbrug tegen het lijf. Voor kleine avonturiers!

Nog niet uitgeravot? Bekijk dan hier alle buitenspeeltuinen in Vlaams-Brabant, en lees welke avonturen andere families er beleefden.

(Speelbos Everzwijnbad)

 

Speeltuinen in Brussel

 • Laarbeekbos (Jette): In het prachtige wandelbos liggen ook twee speeltuinen. Gezinnen verpozen bij een glas of hapje in de Chalet du Laerbeek, terwijl hun kinderen in de speeltuinen klauteren en klimmen dat het een lieve lust is.
 • Rood klooster (Oudergem)Het Rood klooster vormt met zijn 5 vijvers, moerassen en beschermd natuurreservaat in het Zoniënwoud een ware oase van rust en natuurpracht. Kom er samen met je kinderen spelen in de leuke speeltuinen.   

Of bekijk hier het overzicht van werkelijk nog meer speeltuinen in Brussel, mét verslagjes van andere families die er al geweest zijn. Handig!

 

Nog meer buitenlucht!

Ga je graag buiten op stap met de kinderen? Dan zijn dit misschien nog interessante tips voor jou:

 

Speeltuinen... hoog en droog

Ai. Een slecht-weer-dag... Maar ook dan kan je naar een speeltuin! Dit zijn de beste binnenspeeltuinen volgens andere families.

 

Wil je graag weten wat er nog meer te doen is voor de kinderen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Vlieg en dan ontvang je op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is. Handig, die tips op maat!

 

Wist je dat Vlieg de hele zomervakantie lang meer dan 300 schatten verstopt in Vlaanderen en Brussel? Dappere schattenjagers worden beloond met een lekkere beloning, en maken kan op leuke prijzen. Alle info over de Schatten van Vlieg vind je hier.

 

Coverfoto: Park Drie Fonteinen (Vilvoorde) © Mama van 5

Alle speeltuinen

Provinciaal Domein Puyenbroeck

49 beoordelingen

Wachtebeke, Provinciaal Domein Puyenbroeck

 • Recreatiedomein of centrum

Boudewijn Seapark Brugge

45 beoordelingen

Sint-Michiels, Boudewijn Seapark

 • Thema of pretpark

6+

Olmense Zoo

40 beoordelingen

Olmen, Olmense zoo

 • Thema of pretpark

Provinciaal Domein De Averegten

24 beoordelingen

Heist-op-den-Berg, Provinciaal Groendomein De Averegten

 • Recreatiedomein of centrum

De Brielmeersen

23 beoordelingen

Deinze, Provinciaal domein De Brielmeersen

 • Recreatiedomein of centrum

Speeltuin Sport- en recreatiepark Blaarmeersen

18 beoordelingen

Gent, Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen

 • Natuurgebied of park

2+

Familiepark Harry Malter

17 beoordelingen

Heusden, Familiepark Harry Malter

 • Thema of pretpark

Provinciaal Recreatiedomein Kessel-Lo

15 beoordelingen

Kessel-Lo, Provinciedomein Kessel-Lo

 • Recreatiedomein of centrum

1+

Provinciaal Groendomein Rivierenhof

14 beoordelingen

Deurne, Beschrijving niet beschikbaar

 • Recreatiedomein of centrum

Binnen- en buitenspeeltuin Den Deugniet

14 beoordelingen

Ekeren, Speeltuin Den Deugniet

 • Recreatiedomein of centrum

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

5x pompoenpret

5x pompoenpret

Het lijkt alsof er momenteel geen andere groente bestaat. En terecht: pompoenen zijn een bijna oneindige bron van plezier. Dit zijn onze favoriete activiteiten met kinderen. En pompoenen.

Zeven boswandelingen met het gezin

Zeven boswandelingen met het gezin

De herfst is in het land en de bossen zijn op hun allermooist, vol prachtige kleuren en knisperende blaadjes. Dit zijn onze zeven favoriete boswandelingen - warme chocomelk achteraf verplicht!

De Week van het Bos voor kinderen en andere woudlopers

De Week van het Bos voor kinderen en andere woudlopers

Een portie gezonde boslucht doet altijd deugd, en tijdens de Week van het Bos, van 13 tot 20 oktober, valt er extra veel te beleven in de Vlaamse Bossen. Vlieg geeft alvast vijf tips voor kleine (en grote) woudlopers.

7 beestige kampen tijdens de herfstvakantie

7 beestige kampen tijdens de herfstvakantie

Nog op zoek naar kinderopvang tijdens de herfstvakantie? Kampzoeker.be verzamelt alle vakantiekampen in Vlaanderen en Brussel: wij snorden alvast zeven beestige kampen op ter inspiratie.