U bent hier:

Tips voor kinderen tijdens de krokusvakantie

Tips voor kinderen tijdens de krokusvakantie

Tips voor kinderen tijdens de krokusvakantie

Krokusvakantie! Een hele week om dolle avonturen te beleven, confetti in het rond te strooien en eropuit te trekken met het hele gezin. Van familiefestivals tot verkleedpartijen: tijdens de krokusvakantie valt er voor werkelijk iederéén iets te beleven.


Voor festivalgangers

Laat het geweten zijn: de krokusvakantie is het hoogseizoen voor kleine festivalgangers. In zowat elke stad vind je een familiefestival vol heerlijke voorstellingen, smakelijke films en andere feestelijkheden. 

Dit zijn de favorieten van Vlieg: 

 • Voor de allerbeste jeugdfilms van het moment moet je naar JEF Festival (in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Roeselare en Strombeek-Bever). En voor ontmoetingen met acteurs, zotte dansmoves en een medialab ook. 
 • Klein Festijn in Gent belooft een hele vakantie lang de mooiste voorstellingen en de fijnste workshops. 
 • Op het Krokusfestival in Hasselt vind je een voorstelling voor iedereen, van baby's van nog geen jaar tot grote mensen met een jong hart. 
 • Anima in Brussel serveert zoals ieder jaar de crème van de nationale en internationale animatiefilms plus een hoop originele workshops en kinderateliers.
 • Spocje in Overijse heeft een sprookjesachtig progamma in petto vol betoverende voorstellingen, wonderlijke workshops en magische activiteiten. 
 • Ook Spinrag in Kortrijk heeft heel wat voorstellingen, interactieve installaties en zelfs een escape-caravan in de aanbieding. 

 

Voor curieuzeneuzen

Zo'n snipperweekje is trouwens ook het ideale moment om met het hele gezin een museum in te duiken voor een spannende zoektocht, een interactieve tentoonstelling of een dosis kunst op kindermaat.

 • Tijdens de muziektentoonstelling PLAY in Technopolis mag je je uitleven met een reeks knettergekke instrumenten. Of wat dacht je van een orgel dat je moet bespelen met teenslippers? 
 • Op de tentoonstelling Artefact in Leuven kan je een familierondleiding volgen, en je kan er ook de vloer opplooien, door een klanktapijt wandelen en een gat knippen in een blad papier. 
 • Ook in deze acht musea zijn kinderen meer dan welkom! 

 

Voor feestvarkens

Met al die voorstellingen en festivals zouden we bijna het grootste feest van de krokusvakantie vergeten: Carnaval! Haal je allermooiste kostuum uit de verkleedkoffer, vul al je zakken met confetti (wel nog wat plaats overlaten voor het te verkrijgen snoepgoed) en trek naar een stoet, gemaskerd bal of knutselpartij. 

Alle carnavalsactiviteiten vind je hier, en wij pikten er alvast twee bijzondere uit:

 • In het Bakkerijmuseum maak je zelf confettikoekjes, ga je op zoek naar de verloren snippers van Jetty Confetti en kijk je je ogen uit tijdens de bakdemonstratie op vette dinsdag. 
 • Vergeet carnavalstoeten, in 2019 gaat iedereen carnavalschaatsen

 

Voor zetelhangers

Jullie brengen de vakantie liever knus op de sofa door? Dat begrijpen we. Maar mogen dat ook eens de zeteltjes van een theaterzaal of bioscoop zijn? 

Dit zijn Vliegs favoriete voorstellingen van het moment: 

 

Nog op zoek naar een kamp tijdens de krokusvakantie? Kampzoeker.be verzamelt alle kampen in Vlaanderen en Brussel: in alle mogelijke thema's, voor alle leeftijden en met of zonder overnachting.