U bent hier:

Paasvakantie met kinderen: 15 tips

Paasvakantie met kinderen: 15 tips

Paasvakantie met kinderen: 15 tips

Een extra lange paasvakantie, dat betekent ook: véél tijd voor leuke activiteiten met de kinderen. Trek met het hele gezin naar buiten bij het eerste aarzelende lentezonnetje, of blijf gezellig thuis en haal een voorstelling of concert naar je woonkamer.


1. Theaterwandelen in het Land zonder Lach

Kan jij je een land inbeelden waar nooit wordt gelachen? Zelfs geen glimlach of een giechel, zelfs de oudste inwoner van het land weet niet meer wanneer er voor het laatst gelachen is.

Het Land zonder Lach is een interactieve theaterwandeling rond Fort 5 in Edegem: loop met je bubbel door het park en kom overal gekke figuren tegen. Kunnen jullie het mysterie ontrafelen en weer een glimlach op het gezicht van de inwoners toveren? 

Het Land zonder Lach, van 27 maart tot 18 april in Edegem 

 

2. Tiktokken in het MAS

Tijdens de paasvakantie brengt een speciaal TikTok-parcours je langs alle hoekjes van het MAS in Antwerpen. Ga zelf aan de slag met de verschillende challenges of laat je inspireren door eerder gemaakte dansjes.

Nog niet uitgespeeld? Kinderen mogen in het MAS ook op speurtocht in de tijdelijke expo 100 x Congo, of op stap met Kapitein Massimiliaan - helemaal tot op het dak van het gebouw. 

Ga het MAS ontdekken

 

3. Vier Pasen in het Zwin

In Zwin Natuur Park draait alles tijdens de paasvakantie om eitjes - en niet alleen de chocoladen variant. Volg het huttenparcours door het natuurpark en leer onderweg alles over vogels en hun eieren, luister naar grappige verhalen of ga op zoek naar de kleinste kriebeldiertjes in het zoutwaterlabo.

Met wat geluk kun je in het Zwin ook de ooievaars spotten, die na een lange reis vanuit het zuiden weer in ons land zijn aangekomen.

Pasen in het Zwin, van 3 tot 18 april 

 

4. Kleur je rijk in een museum

Trekken jullie in de Paasvakantie naar een museum? Doe dan mee met de kleurwedstrijd van museumpas. Neem je kleurplaat mee in een van de 72 deelnemende musea, haal de kunstenaar in jezelf naar boven en maak een foto van het resultaat: wie weet win jij een prachtige, luxueuze kleurset. 

> Waag je kans 

 

5. Kruip op de zolder van Rubens

In de Sint-Martinuskerk in Aalst hangt een indrukwekkend schilderij: De pestlijders van Rubens. Via een smalle wenteltrap klim je helemaal naar de zolder van de kerk, waar de Vlaamse meester je meeneemt naar zijn virtuele schildersatelier: hoog boven de gewelven van de kerk mag je vervolgens je eigen digitale versie creëren van Rubens' meesterwerk. 

Iedereen Rubens, vanaf 17 maart 

 

6. Ga op bloesemjacht

Een zonnige dag in de paasvakantie? Het ideale moment voor een verfrissende lentewandeling. Geniet van de eerste zon, ga op zoek naar roze en witte bloesemzeeën, spot een kudde schapen in de natuur of speur met je verrekijker naar trekvogels. 

De leukste lentewandelingen voor het hele gezin

 

7. Op knuffeltocht in Leuven

Knuffel is zoek. Hij is ergens in de stad. Maar die is zo groot. Er valt zo veel te ontdekken! Zoek je mee? 

Een kleurrijke speurtocht voor de allerkleinsten leidt je langs de leukste speelplekjes van Leuven: ga op knuffeltocht met een speels doe-boekje. En als je goed zoekt ... vind je misschien wel een knuffel.

Knuffel gezocht 

 

8. Zoek het gouden konijn

Het Arboretum van Kalmthout viert dit jaar zijn 165ste verjaardag, en heeft voor de gelegenheid een gouden konijn uitgenodigd tijdens de paasvakantie. Alleen heeft dat konijn zich iets te goed verstopt: kun jij helpen zoeken? 

Haal je speurkaart op en ga op avontuur: wandel over bomen, hoor de kikkers kwaken bij de vijver en speel verstoppertje in het bamboebos. Onderweg kan je de kleurrijke eitjes in de bomen tellen, en nadien wacht je een lekkere verrassing. 

Paasspeurtocht in het Arboretum, van 27 maart tot 18 april 

 

9. Stop theater in je oren

Zoutloos is een wonderlijke voorstelling van Studio Orka, opgevoerd in heel wat woonzorgcentra in Vlaanderen en Nederland. Door corona kan de voorstelling nu niet op tour, en dus werd ze omgevormd tot een hilarisch en ontroerend hoorspel.

Laat je zes afleveringen lang meeslepen door een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis: een aanrader voor iedereen vanaf zes jaar.  

Luister naar Radi'O Zoutloos 

 

10. Word de ontsnappingskoning van de koers

KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, daagt tieners van 10 tot 14 in de paasvakantie uit voor een spannende speurtocht: trek het museum in met de erfgoedapp en los alle raadsels op. Heb je de juiste koersbenen, of ben jij straks de chasse patate en rijd je jezelf helemaal choco? 

Jongere koersfanaten (tussen 3 en 9) stappen dan weer binnen in de reuzenfabriek van het museum: maak kennis met fietsen en bekers in alle formaten, de hoogste bergen van België en reusachtige records.

Paaskriebels in het KOERSmuseum 

 

11. Dans mee met Beethoven

BOZAR laat ook de kleinste luisteraars kennismaken met de muziek van Beethoven. Roll over Beethoven is een online concert voor iedereen vanaf drie jaar: beleef de muziek niet alleen met je oren, maar ook door te dansen, te zingen, met je handen te bewegen en te spelen, of gewoon door naar de prachtige illustraties te kijken.

Roll over Beethoven, nog tot eind juni op je scherm

 

12. Pak de dief in het Bakkerijmuseum

Groot probleem: er is een chocoladebandiet aan het werk geweest in het Bakkerijmuseum in Veurne. Alle chocolade die Paashaas Piet had verzameld om eitjes mee te maken is verdwenen ... Volg in het museum de sporen van de dief, voer alle opdrachten uit en help om te gestolen chocolade terug te vinden. 

Paaszoektocht in het Bakkerijmuseum, van 3 tot 18 april

 

13. Volg een concert vanuit je zetel

BIG BANG, een avontuurlijk muziekfestival voor kinderen, kon vorig jaar niet doorgaan. Maar om het goed te maken kan je wel drie concerten van de vorige edities thuis bekijken: zweef mee op de betoverende melodieën van Back in 3ACH, dans mee met een ode aan fanfaremuziek in Koper & Vel  of verdwaal in de wereld van de nacht in Slumberland. 

Maak een muzikale reis

 

14. Zet je speurneus op in de Averegten

In Provinciaal Domein de Avergten in Heist-op-den-Berg kan je kiezen uit twee speurtochten. Kinderen van 4 tot 8 mogen op pad met Suzie Sloddervos, langs verschillende haltes met leuke doe-opdrachten. 

Tieners trekken dan weer met hun smartphone het bos in: scan onderweg de QR-codes en ontcijfer de natuurraadsels. Extra moeilijk: de bordjes liggen niet langs een vaste route, dus je moet er zelf naar op zoek. Vinden jullie ze allemaal?

Raadsels in de Averechten, vanaf 5 april

 

15. Zoek de eitjes in de Plantentuin

Ook de Plantentuin van Meise viert Pasen: ga in de tuin op zoek naar de grote paaseieren, doe de opdrachten, kraak de code en ga naar huis met een leuke verrassing. 

Nog niet uitgespeeld? Dan kan je in de Plantentuin ook nog op speurtocht met Koning Amaryllo, of een van de doe-kistjes vol spelletjes en opdrachten ontlenen. 

Lentekriebels in de Plantentuin

Alle activiteiten in de paasvakantie

3+

Van 10 december 2020 tot 13 april 2021

Sportkampen Be strong zomer 2

Wervik, Be Strong

  • Sportactiviteit

3+

dinsdag 13 april 2021

Voorstelling: Feest - Geluk voor kinderen 3

Antwerpen, Auditorium Permeke

  • Theatervoorstelling

3+

dinsdag 13 april 2021

Huifkartocht op het strand en in zee

Oostduinkerke (Koksijde), strand

  • Begeleide uitstap of rondleiding

6+

dinsdag 13 april 2021

Golf Initiatie Beginners

Oostduinkerke (Koksijde), Golf ter Hille

  • Sportactiviteit

6+

dinsdag 13 april 2021

Golf Initiatie Beginners

Oostduinkerke (Koksijde), Golf ter Hille

  • Sportactiviteit

dinsdag 13 april 2021

Kloosterbroekboswandeling

Wezemaal, 3111 Wezemaal, Steenweg op Nieuwrode, net over de Autostradebrug onmiddellijk rechts de Groddestraat in richting knooppunt 603 tot aan Kruispunt met Kareelovenstraat (kruispunt met zitbank).

  • Begeleide uitstap of rondleiding

10+

dinsdag 13 april 2021

Filmmuziek maken - workshop

Merelbeke, Bibliotheek Merelbeke

  • 0.3.1.0.1

8+

Van 12 april 2021 tot 13 april 2021

Workshop 'Stenen vertellen' - Technologiebende

Genk, Cosmodrome Kattevennen

  • Kamp of vakantie

4+

dinsdag 13 april 2021

Grabbelpas: Bloempotten versieren

Hove, JOC Hove

  • Kamp of vakantie

7+

dinsdag 13 april 2021

WS streetart (21JCP021)

Kortrijk, JC Tranzit

  • Cursus of workshop

Bekijk meer tips

Toon enkel tips in mijn buurt: 1000. wijzig postcode

Meer inspiratie

5 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

5 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

Vier de lente met een stevige wandeling tussen de bloesemgordijnen, vogelkijkhutten en wollige schaapjes.

7 leuke lentedingen om te doen met kinderen

7 leuke lentedingen om te doen met kinderen

Van bloesems spotten tot picknicken in het groen: we tippen zeven dingen die je deze lente absoluut met je kinderen moet doen.

5 openluchtmusea om de lente te vieren

5 openluchtmusea om de lente te vieren

Geen idee waarnaartoe bij het eerste lentezonnetje? Trek eens met de kinderen naar een openluchtmuseum: op deze 5 plekken ontdek je kunst en verhalen, én mag je ravotten in de natuur.