U bent hier:

7 schattenjachten in verrassende musea

7 schattenjachten in verrassende musea

7 schattenjachten in verrassende musea

Tussen de meer dan 300 locaties van Schatten van Vlieg zitten enkele pareltjes van musea. Kende je deze al? De schattenjachten maken een bezoekje extra leuk!


Tip: kleine speurders kunnen meestal gratis of voor een prikje naar binnen. Met een museumpas gaan ook hun ouders gratis mee!

 

1. Proevertjes in het Bakkerijmuseum

Waarover gaat het?  In een hoeve uit de 17de-eeuw in Veurne ontdek je hoe vroeger brood werd gebakken, met unieke speculaasplanken en oude wafelijzers. Bokrijksfeer, maar dan in West-Vlaanderen. En in een Bakkerijmuseum mogen proevertjes uiteraard niet ontbreken ...

En de Schat van Vlieg?  Wat denk je van smakelijke opdrachten met ronkende namen zoals tongtwister, papillokiller, smaakspraak of lekkercheck? 

Extra troef: je kan er workshops volgen waarin je zelf chocoladebrood, fruittaartjes en ander lekkers maakt.

 

2. Een filmavontuur in De Wereld van Kina

Waarover gaat het?  Dit museum in Gent is gemaakt op maat van kinderen. De collectie met fossielen, insecten, vogels, het menselijke lichaam en gesteenten leest als een spannend avonturenboek: achter elke hoek begint een nieuw hoofdstuk en ontdek je weer andere schatten.

En de Schat van Vlieg?  Vlieg schittert er deze zomer in een film: hij speelt een bij! Ga mee op zoektocht naar een decor, figuranten, kostuums ... en help Vlieg om zich in te leven in de filmrol van zijn leven.

 

3. Kippenpotenschoenen in Eperon d'Or

Waarover gaat het?  Wie had ooit gedacht dat er een museum bestaat over borstels en schoenen? Je maakt van dichtbij kennis met roggen-, padden- en zelfs kippenpotenleder. Voel en ruik zelf aan grondstoffen en materialen - proeven is hier wellicht geen goed idee.

En de Schat van Vlieg?  Tijdens je schattenjacht komt er wél proeven aan te pas. En pas zelf een paar schoenen in de minischoenenwinkel!

 

4. Een olijk duo in het Snijders&Rockoxhuis

Waarover gaat het?  Nicolaas Rockox, burgemeester, en Frans Snijders, schilder, waren spilfiguren in het Antwerpen van de baroktijd. Kijk over hun schouders mee naar hun omgeving en naar kunst en naar de woelige tijd waarin ze leefden. 

En de Schat van Vlieg?  Vlieg leidt je langs fascinerende kunstwerken en schotelt je tien spannende opdrachten voor. Kan jij alle letters verzamelen?

Wauw, zo leuk! Ik was met 2 jongens van 9 jaar op zoek naar de schat in dit mooie museum. Het begint met een toffe puzzel met heel grote stukken en eindigt met een mooi cadeau. Een echte aanrader!

Mama Caroline over het Snijders&Rockoxhuis

 5. Geheime recepten in het Museum van de Nationale Bank

Waarover gaat het?  Hoe weet je of een biljet echt of vals is? Mogen banken om het even wat doen met jouw spaarcenten? Duik onder in de wereld van de banken en het geld. 

En de Schat van Vlieg?  Geld steek je niet in je mond en het is zeker niet bedoeld om op te eten! Maar is dat altijd zo geweest? Ga op zoek naar de ingrediënten van een geheim recept, bewaard in een kluisje bij de bank. Tijdens je speurtocht zal je ontdekken dat geld niet altijd vies hoeft te zijn en misschien zelfs lekker kan smaken.

 

6. Inkt slurpen in het Nationaal Museum van de Speelkaart

Waarover gaat het?  Als je aan de andere kant van de wereld een spel kaarten ziet, dan is de kans groot dat het in Turnhout is gemaakt. Hier zie je met eigen ogen drukpersen uit de 17de eeuw. Een verkleedpartij hoort er ook bij, zeker als je even voor joker wil staan!

En de Schat van Vlieg?  Wist je dat er een verband bestaat tussen inkt en muntjes? Bah! Ga met je gezin op zoektocht, los samen de opdrachten op en krijg een heleboel weetjes als to(e)maatje.

 

7. Bakker Jos in Kazerne Dossin

Waarover gaat het?  Kazerne Dossin in Mechelen vertelt het belangrijke verhaal van de bijna 26.000 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van daaruit naar concentratiekampen werden gebracht. Tegelijk gaat het museum op zoek naar hoe groepsdruk en collectief geweld ontstaan.

Schat van Vlieg?  De zoektocht voor kinderen volgt de Joodse bakker Jos Hakker, die een hele bijzondere en smakelijke herinnering naliet voor alle schattenjagers.

 

Meer musea? Met een museumpas geniet je een jaar lang van 157 Belgische musea, onbeperkt.     

Meer schatten? Elke speurtocht is weer anders! Doe mee en win, naast de inhoud van de schatkist, nog extra prijzen door je code in te geven. Schatten van Vlieg loopt nog tot en met 31 augustus 2019.

Meer leuke tripjes voor de zomervakantie? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips in jouw buurt.

 

Foto: (c) Provincie West-Vlaanderen