U bent hier:

10 tips voor de extra lange herfstvakantie

Tips voor de Herfstvakantie - Dia de los muertos in het MAS

10 tips voor de extra lange herfstvakantie

Geen idee hoe je nóg een week herfstvakantie kan vullen met de kinderen? Geen probleem: we helpen je op weg met nog wat extra tips - voor wie naar buiten wil én voor wie liever thuis blijft.


1. Gamen met Rode Hond

Rode Hond is geen besmettelijke ziekte en ook geen vreemdgekleurde viervoeter, maar wel een groot feest voor de hele familie. Het festival in Leuven gaat niet door, maar gelukkig kan je digitaal meefeesten: druk je eigen almanak, speel twee gloednieuwe games, knip en plak je eigen gezelschapsspel of kruip voor de tv voor een heerlijke familiefilm. 

> Kwispel mee met Rode Hond

 

2. Op stap met Sint-Maarten

In sommige delen van Vlaanderen vieren ze op 11 november Sint-Maarten. Wil je wel eens weten wie die ándere goedheilige man eigenlijk was? Dan moet je naar Erpe-Mere of Lede, want daar leert de expo De mantel van Maarten je er alles over.. Wandel (in open lucht, en dus helemaal veilig) door het verhaal van Maarten: onderweg luister je met de erfgoedapp naar een grappige audioguide, en een stickerboekje vol opdrachten maakt het extra leuk. 

> Ga op zoek naar de mantel van Maarten

 

3. Op vlaggenjacht in Brugge

Ook Krikrak, een ander familiefestival, moest zijn speelplekken in Brugge weer op slot doen. Wie in Brugge woont kan met zijn bubbel op zoek naar de kleurrijke vlaggen die overal in de stad wapperen, en voor wie liever thuis blijft zijn er nog heel wat doe-, kijk- en luisteropdrachten. Schilder je eigen vlag, maak de pizza van de toekomst of ga op verhalentocht. 

> Maak je eigen festival

 

4. Knutselen met dasKunst

Heb je een kleine kunstenaar in huis, maar is de inspiratie op na een week vakantie? DasKunst komt ter hulp! Op hun website vind je namelijk 50 knutselworkshops, samen goed voor meer dan honderd uur creatief plezier. Een videoworkshop kost 2,50 euro: kinderen tussen 6 en 12 kunnen er volledig zelfstandig mee aan de slag, met materiaal dat je wellicht al in huis hebt. Maak afvalkevers, knutsel een verzonnen landschap of krijt een droomwereld op de stoep. 

> Kies je knutselworkshop

 

5. Een filmfestival vanuit je zetel

In normale omstandigheden is de herfstvakantie het uitgelezen moment om lekker achteruit te zakken in de zeteltjes van de cinema. Tijdens Filem'On en FilemKING bijvoorbeeld, twee filmfestivalzusjes in Brussel en Gent. Dit jaar moeten ze de deuren van hun filmzalen gesloten houden, en dus zorgen ze voor online filmpret, je kan heel wat films uit de selectie thuis bekijken, naast interviews, ciné-concerten en ander leuks. Via de Facebookpagina van Filem'On blijf je op de hoogte van alle online activiteiten.

> Haal de cinema in huis

 

6. Op speurtocht in het Arboretum

Het Arboretum van Kalmthout kleurt rond deze tijd prachtig geel, rood en oranje. En niet alleen daarom moet je je ogen er goed open houden: er is ook een spannende herfstspeurtocht. De tuiniers hebben hebben maar liefst honderd verschillende herfstblaadjes en -vruchten verstopt, samen met heel wat leuke spelletjes en opdrachten. Wie spot als eerste de kastanjeflipper? 

> De Herfstspeurtocht, nog tot 11 november in Arboretum Kalmthout

 

7. Griezels tellen in je buurt

Heb je al gehoord van De Grote Griezeltelling? Nog tot 11 november proberen we met z'n allen de hele Vlaamse griezelpopulatie in kaart te brengen. Ga op pad in je buurt met de Griezelkaart en tel hoeveel vampieren, skeletten, pompoenen, heksen en spinnen je tegenkomt.

Als je een leuke foto van je griezelwandeling post op Facebook of Instagram met de hashtag #griezeltellen, dan kan je zelfs een leuk sportpakket winnen. 

Tel griezels in je buurt

 

8. Een krakende wandeling

Of ga gezellig voor een knisperende boswandeling in je eigen buurt: het beste excuus voor een warme chocomelk achteraf. Niet alleen iis het bos in de herfst op zijn allermooist, heel wat Vlaamse bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, uitkijkhutten of speurtochten. 

> Dit zijn onze acht favoriete boswandelingen

 

9. Opera bij je thuis

Met de hele familie naar het theater kan weer even niet, en dus komt het theater wel naar je woonkamer. Walpurgis maakte van zijn familievoorstelling Fidelio een prachtige animatiefilm met dezelfde naam, voor iedereen vanaf 10 jaar. Laat je meeslepen door het spannende verhaal van Florestan en Leonore, twee jonge artiesten die vechten voor een rechtvaardige samenleving, met de muziek van Beethoven op de achtergrond. 

> Bekijk de film hier

 

10. Pak je koffer in de Plantentuin

In de Plantentuin van Meise mag je deze herfst op stap met Koning Amaryllo, die wel wat hulp kan gebruiken om alle planten welterusten te wensen voor ze aan een lange winterslaap beginnen. 

Alsof dat nog niet leuk genoeg is kan je in de Plantentuin ook een Kistje Groen ontlenen. Daarin vind je allerlei leuke spelletjes en opdrachten: maak een luisterwandeling, speel bosdomino, of ga op zoek naar de parels van de plantentuin. En, voor de echte durvers ... is er ook nog het blotevoetenpad.

Allen naar Meise

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips