U bent hier:

11 Jeugdboeken waar je nostalgisch van wordt

11 Jeugdboeken waar je nostalgisch van wordt

11 Jeugdboeken waar je nostalgisch van wordt

Vlieg vloog voor een keertje tussen de grote in plaats van de kleine mensen en vroeg hen aan welke jeugdboeken zij de mooiste herinneringen hebben. Ziehier de boeken die levens veranderden, troost brachten en heel wat nostalgie opwekken...


1) Het ei van oom Trotter van Marc De Bel

Laura: "Dit pareltje deed me stiekem hopen dat er ook bij mij een oom Trotter zou opduiken, krokodillenei incluis."

2) Pettson & Findus van Sven Nordqvist

Lene: "Dankzij Findus ben ik voor eeuwig een kattenmens geworden."

3) Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt

Lene: "De hele klas werd stil als de juf dit voorlas. En ik was heel fier toen ik het eindelijk zelf kon lezen."

3) De Malteser erfenis van Anthony Horowitz

Chris: "In De malteser Erfenis zit humor en spanning in één boek. Ik las het meteen uit."

4) Het uur nul van Dirk Bracke

Sam: "Ik was een behoorlijk pubertje, maar dankzij 'Het uur Nul' over AIDS en andere SOA's stond veilige seksualiteitsbeleving bij mij vanaf toen steeds hoog op de agenda."

5) Moomin van Tove Jansson

Sam: "Dat zijn zowat de smurfen van Finland, waarin waarden en normen op schattige wijze worden ingepeperd."

6) Koning van Katoren van Jan Terlouw

Tim: "Heroïek, fantasie, draken en koningen.  Echt een boek om onder je lakens te lezen (en de ideale introductie voor toekomstige Tolkienfans)."

7) De GVR van Roald Dahl

Tim: " 'De GVR' gaat over een 'doorgeward pieperig snoskommers etend schirmankelig reusje' en is een aanrader voor alle 'mensbaksels'. Ik werd er zo vrolijk als een krekelvisje van. En Roald Dahl vindt dit zelf zijn beste kinderboek. Wie ben ik om hem tegen te spreken?"

8) Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman

Julie: "Kinderen van moeder aarde is bepalend voor het wereldbeeld van jonge mensen/meisjes (ecologisch, feministisch, romantisch..) en verder ook spannend, interessant, opslorpend... Ik heb dit 100 keer gelezen, ten koste van studietijd, vriendentijd, tv-tijd, ik-moet-dringend-naar-de-wc-tijd. Dit geldt ook voor de andere 2 delen van deze trilogie, voor de 'Geef me de ruimte'-trilogie én al haar andere boeken."

9) Verrassing op de Pinta van Rob Baetens

Karen: "Dit boek gaat over scheepsjongen Tim die aan boord van een van Columbus' schepen niet enkel Amerika, maar ook zijn gevoelens voor zijn scheepsmaatje, de als jongen verklede Juan(ita), ontdekt. In het laatste hoofdstuk bleek dat het om een virtual reality-ervaring van Tim ging. Rob Baetens bezorgde me uren leesplezier én verschillende quizpunten op de vraag 'Wat waren de namen van de drie schepen in Columbus' vloot?'."

10) David de Kabouter van Rien Poortvliet

Katelijne: "Hier word ik heel sentimenteel van, ik mis mijn papa..."

11) Sprookjesboek van de Efteling

Lene: "Een boek met prachtige illustraties van Anton Pieck. Maar met luisterboek kwamen de verhalen pas echt tot hun recht, zeker toen ik een walkman voor mijn verjaardag kreeg. Ik zonderde me af, kroop in mijn donsdeken en genoot van de zachte Hollandse stemmen die de verhalen van Rapunzel, Ezeltje strekje en Repelsteeltje voorlazen."

 

 

 

De boeken hierboven zijn abolute blijvers. Ook jouw eigen kinderen vinden ze vast geweldig. Geef dus niet alleen je genen, maar ook je boeken van weleer door, zodat jouw kinderen er later net zo melancholisch van worden als jijzelf...

Zin in nog meer boekentips? Met acties zoals de Jeugdboekenmaand (maart) of de Voorleesweek  (november) en heel wat boeken én activiteiten in de bibliotheken krijgen boeken een vaste plek in het leven van jouw kinderen.

 

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips