U bent hier:

11 tips voor een gezellige kerstvakantie

11 tips voor een gezellige kerstvakantie

11 tips voor een gezellige kerstvakantie

Geen idee wat te doen met de kinderen in de kerstvakantie? Trek samen naar de natuur of een museum, of kruip thuis onder een warm dekentje voor een film of een virtuele voorstelling.


1. Kruip onder een dekentje met hetpaleis

hetpaleis trakteert in december op vier online voorstellingen, die je helemaal gratis kan bekijken. Doe de gordijnen dicht, kruip gezellig onder je warmste dekentje en verdwijn in een andere wereld. Die van Bankerik (6+) bijvoorbeeld, over een jongen die nergens bang voor is - behalve de buitenwereld. 

Bij elke voorstelling horen trouwens leuke doe-opdrachten en knutseltips: verzin je eigen monster of laat je helemaal gaan met een TikTok-Challenge. 

> Verdwijn in een voorstelling

 

2. Verspreid je warmste wandelwensen

Een portie frisse lucht doet altijd deugd, en je wandeling wordt nog leuker als je onderweg wat liefde kan verspreiden. Download op de website van Sport Vlaanderen gratis een wenskaart, kleur ze in en schrijf er een mooie boodschap of een complimentje op.

Stippel vervolgens een route uit in je buurt om je wandelwensen in de juiste brievenbussen te gaan droppen: bij je buren, grootouders of mensen die je (nog) niet kent. Als je het daar niet warm van krijgt, dan weten wij het ook niet meer ... 

> Stop een wens in de brievenbus

 

3. Ga op zoek naar de vos in het bos

De vos ... in het bos is een theaterwandeling voor het hele gezin, in bossen en parken in verschillende gemeentes. Ga samen met je bubbel op zoek naar de QR-codes: als je ze inscant krijg je een grappig verhaaltje te zien, gebaseerd op een bekende of minder bekende fabel. Over een hongerige vos die geen zin heeft in malse eend, bijvoorbeeld, of een kip die heerlijke stenensoep maakt. Vinden jullie ze allemaal? 

> De vos ... in het bos, nog tot eind januari in onder andere Lint en Aartselaar

 

4. Duik in de wereld van Tik Tak

Zit je spruit al wat te lang voor de tv? Trek dan naar Oostende voor de enige echte Tik Tak-expo. Stap samen binnen in de wondere wereld van het legendarische kindeprogramma: wandel door levensechte decors, maak zelf een scène met het drinkmannetje of leef je helemaal uit op de discovloer. 

De Tik Tak-expo, nog tot 18 april in Fort Napoleon 

 

5. Leef je uit met winterse knutselpret

Duik samen de natuur of een virtueel museum in en laat je vervolgens gaan met een van deze originele knutselideetjes: verander de keuken in een drukatelier, vouw je eigen kerstballen of knutsel een reuzenhoofd.

6 winterse knutseltips

 

6. Verdwaal in je eigen sprookjesbos

De Schat van Koningin Winter is een interactieve én coronaproof theatertocht in Edegem, voor het hele gezin. Creëer jullie eigen sprookjesbos: de grote mensen zijn verteller, de kinderen zijn acteurs. 

Beleef een verhaal vol verbeelding en doe onderweg leuke en theatrale opdrachtjes samen met je gezin om de schat terug te vinden.

Ga op zoek naar De Schat van Koning Winter, nog tot 3 januari

 

7. Haal de bioscoop in huis

Een koude, grijze winterdag: geen beter moment om helemaal op te gaan in een goede film. Wegzakken in de zeteltjes van de bioscoop kan nog even niet, en dus haal je de cinema gewoon in huis. Heel wat ontroerende, hilarische en zelfs splinternieuwe kinder- en jeugdfilms bekijk je gezellig online. Staat de popcorn al klaar? 

Wij nestelen ons alvast op de sofa voor De beroemde bereninvasie van Sicilië, een heerlijk ouderwetse tekenfilm over een stel slimme beren die verdwaald raken in mensenland. 

De mooiste films om thuis te bekijken 

 

8. Maak een krakende winterwandeling

Zijn we er al? Vergeet het gezeur, tijdens een stadsqueeste of bosmysterie heb je geen seconde de tijd om je te vervelen. Krijg je het koud? Spring behendig rond (of in) de plassen en je krijgt het zo weer warm.

 

9. Laat je betoveren door een virtueel kerstconcert

Het Belgian National Orchestra en BOZAR betoveren je deze vakantie met Wintersuite, een tintelende animatiefilm met prachtige muziek. De feeërieke melodie (gebaseerd op de verhalen van Doornroosje, Klein Duimpje en De Schone en het Beest) wordt gespeeld door vijf muzikanten van het orkest, en de wonderlijke film maakt het geheel extra sprookjesachtig. 

> Bekijk Wintersuite vanaf zondag 20 december online 

 

10. Ga op pad met Kapitein Panekazak

Oostende heeft er een nieuwe stadsgids bij: Kapitein Panekazak van de Mercator. Samen met zijn twee scheepsmaten (een boegmossel en een maritieme beterwetenschapper) neemt hij je mee naar de interessantste plekjes van de stad. Download de audiotour, laat je meeslepen door het hilarische hoorspel en ontdek Oostende zoals je het nog nooit gehoord hebt. 

> Naar Oostende met Kapitein Panekazak

 

11. Volg het licht

We moeten het deze winter zonder kerstmarkten stellen, maar gelukkig zorgen heel wat steden toch voor wintersfeer, met een fonkelend lichtparcours. Ontdek lichtgevende kunst in Knokke, dwaal door een fonkelend Gravensteen in Gent of trek met je zaklamp naar Diksmuide: overal vind je licht in de duisternis. 

> 7 uitstapjes vol licht en warmte

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips