U bent hier:

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Met de herfst komen niet alleen knisperende blaadjes en prachtige bossen, maar ook druilerige dagen en eeuwige regen. Thuisblijven? Niks daarvan: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.


5x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar waarom moet dat per se je eigen sofa zijn? Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. Beloofd. 

 1. Studio Skoop in Gent presenteert met De Filmstones de beste jeugdfilms van het moment, en ook in de Leuvense Cinema Zed kan je op woensdag- en zondagnamiddag terecht voor een fijne film voor het hele gezin. Laat het buiten maar regenen! 

 2. Het Huis van Alijn in Gent is niet alleen een gezellig museum over het leven in de vorige eeuw: op zaterdag kan je er ook terecht voor heerlijk ouderwets (en hilarisch) poppentheater. Ontdek hier alle avonturen van Pierke van Alijn

 3. Pik eens een theatervoorstelling voor families mee. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. De toppers van het moment: een kapitein en een duikboot in Nautilus, een hoofd vol herinneringen in Knetter en een dorp van dozen in Mist. Alle voorstellingen in jouw buurt vind je hier.

 4. Flagey verwelkomt elke maand kleine cinefielen voor een Anima Zaterdag. Die bestaat uit drie ingrediënten: een uitstekende animatiefilm, een smakelijk vieruurtje en een creatieve workshop. En de grote mensen? Die drinken intussen rustig een koffie...  

 5. En heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Hierheen voor alle concerten! 

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook. Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 165 musea in heel België.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. In Kasteel Beauvoorde in Veurne reis je terug naar de tijd van de Vlaamse Meesters met de doe-expo Grote Kunst voor Kleine Kenners. Een reeks raadsels, spelletjes en installaties leidt je langs grappige versies van de oude meesterwerken. 

 2. Het Speelgoedmuseum in Mechelen viert de verjaardag van niemand minder dan Barbie: flaneer over de catwalk en bewonder haar outfits van de afgelopen 60 jaar. 

 3. Het Gallo-Romeins museum in Tongeren is een van de favoriete plekken van de Bende van Vlieg: graaf als een echte archeoloog in een ander tijdperk en leer alles over de Neanderthalers en de oude Romeinen. 

 4. Het salon van het M HKA in Antwerpen is een paradijs voor kleine kunstliefhebbers. Neem er een museumspel mee en ga op speurtocht, kies voor een tekenopdracht of plof neer in een van de zitzakken voor een fascinerend filmfragment. Op zondag kan je bovendien ook een kunstig atelier meepikken. 

 5. In NAVIGO, het nationaal visserijmuseum, waan je je in een echt schip of een oud vissershuisje. Voor het museumspel is wel wat moed vereist, want er moeten maar liefst zeven zeemonsters bedwongen worden. 

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. Hoe, vraag je? Wel, zo:

 1. Wie buiten liever niet nat wordt, kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Ravotten lukt ook prima in een binnenspeeltuin. Klauter, duik, glijd en kruip dat het een lieve lust is! Dit zijn onze favoriete exemplaren

 3. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 

3x eens iets anders

Oké, jullie zijn kenners. Jullie hebben alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld. Maar wedden dat deze drie verrassende regenactiviteiten zelfs jullie kunnen bekoren? 

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Ken je Hidrodoe al? Een heerlijk doe-centrum over water en alles wat daarmee te maken heeft. Dat is dus al het plezier van water, maar dan zonder de regen.

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

 Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

5x pompoenpret

5x pompoenpret

Het lijkt alsof er momenteel geen andere groente bestaat. En terecht: pompoenen zijn een bijna oneindige bron van plezier. Dit zijn onze favoriete activiteiten met kinderen. En pompoenen.

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze 5 interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips