U bent hier:

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Regenlaarsjes

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Geen spoor van sneeuw deze winter, des te meer van regen en grijze lucht. Thuisblijven is gelukkig niet nodig: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.


5x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar waarom moet dat per se je eigen sofa zijn? Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. Beloofd. 

 1. Een film is altijd een goed idee, en een film op groot scherm het allerbeste. Wapen je met popcorn en snoepgoed, nestel je in de authentieke zeteltjes van een heerlijk nostalgische cinema, en laat het buiten maar regenen. 

 2. Het Huis van Alijn in Gent is niet alleen een gezellig museum over het leven in de vorige eeuw: op zaterdag kan je er ook terecht voor heerlijk ouderwets (en hilarisch) poppentheater. Ontdek de avonturen van Pierke van Alijn, of ga op zoek naar een ander betoverend poppentheater.

 3. Pik eens een theatervoorstelling voor families mee. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. De toppers van het moment: een avontuurlijke reis met De kleine vuurtorenwachter, worstelen met maatwerk in Pied de poule of een wonderwaterwereld in ZeepDit zijn de allerbeste familievoorstellingen van het voorjaar

 4. Flagey verwelkomt elke maand kleine cinefielen voor een Anima Zaterdag. Die bestaat uit drie ingrediënten: een uitstekende animatiefilm, een smakelijk vieruurtje en een creatieve workshop. En de grote mensen? Die drinken intussen rustig een koffie...  

 5. En heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Hierheen voor alle concerten! 

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook. Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 170 musea in heel België.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. Ontleen een familiekoffer aan de balie van het Red Star Line Museum en reis samen met Bessie en haar familie van Antwerpen naar Amerika. Onderweg mogen jullie tekenen, schrijven, voelen en vertellen. 

 2. In het Gentse Industriemuseum leer je dankzij een brooddoos vol opdrachten alles over mensen en machines. Boots de geluiden van machines na, zet zelf een stoommotor in gang en voel aan de verschillende stoffen in de expo. Blijf achteraf zeker nog even plakken in de tinkerstudio en laat je creativiteit de vrije loop.  

 3. Kleine zeebonken neem je mee naar NAVIGO in Oostduinkerke. Ze gaan er, gewapend met een zeekaart en een stevige portie moed, niet minder dan zeven zeemonsters te lijf. 

 4. Heeft je kroost wat energie te veel, nu buitenspelen uitgesloten is? Neem ze mee naar het Sportimonium: ze leven zich er uit met oude volksspelen, testen hun eigen conditie en meten hun krachten met bekende atleten. Als ze daar niet moe van worden ... 

 5. In Texture, het museum over Leie en vlas in Kortrijk, mogen jullie op stap met Staf Stekel, die jullie alles leert over de wondere wereld van vlas, kant, machines en textiel.

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. Hoe, vraag je? Wel, zo:

 1. Wie buiten liever niet nat wordt, kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Ravotten lukt ook prima in een binnenspeeltuin. Klauter, duik, glijd en kruip dat het een lieve lust is! Dit zijn onze favoriete exemplaren

 3. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 

3x eens iets anders

Oké, jullie zijn kenners. Jullie hebben alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld. Maar wedden dat deze drie verrassende regenactiviteiten zelfs jullie kunnen bekoren? 

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Duik eens onder de grond, bijvoorbeeld in C-mine in Genk. Tijdens een spannende expeditie reizen jullie de mijnwerkers van weleer achterna tot zes meter onder de grond. Ontdek de verschillende installaties, ga aan de slag in de geluidscel en zoek de weg naar boven in het doolhof. En neem toch maar je regenjas mee, om de 60 (!) meter hoge schachtbok te kunnen beklimmen. 

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

 Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

20 tips om van thuisblijven een feest te maken

20 tips om van thuisblijven een feest te maken

Vijf weken thuisblijven met kinderen, hoe pak je dat aan? Gelukkig zijn er een heleboel leuke dingen om met kinderen te doen die wel coronaproof zijn. We helpen je op weg met deze twintig survivaltips.

Hoe toch nog Jeugdboekenmaand vieren?

Hoe toch nog Jeugdboekenmaand vieren?

De komende weken zal er voor veel kinderen plots ontzettende veel leestijd vrijkomen. Dus laten we massaal lezen, ontdekken en boekentips delen.

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Laat je kroost zeker niet thuis als je naar het museum trekt: deze zes tentoonstellingen zijn helemaal kinderproof.

Matinee Kadee in het Kaaitheater

3x theater mét babysit

Zin in theater, maar geen zin om op zoek te gaan naar een babysit voor je kroost? Geen nood, Vlieg heeft voor allebei een oplossing: cultuur mét kinderopvang!

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips