U bent hier:

17 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Regenweer kind

17 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Het is dan wel zomer, het weer gedraagt zich er niet altijd naar. Thuisblijven bij slecht weer is gelukkig niet nodig: Vlieg verzamelt 17 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.


3x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar waarom moet dat per se je eigen sofa zijn? Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. Beloofd. 

 1. Een film is altijd een goed idee, en een film op groot scherm het allerbeste. Wapen je met popcorn en snoepgoed, nestel je in de authentieke zeteltjes van een heerlijk nostalgische cinema, en laat het buiten maar regenen. 

 2. Pik eens een theatervoorstelling voor families mee. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. Deze zomer kan je onder andere in Theater Tinnenpot in Gent terecht voor heerlijk theater voor het hele gezin. 

 3. En heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Hierheen voor alle concerten! 

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook. Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 170 musea in heel België.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. Ontleen een familiekoffer aan de balie van het Red Star Line Museum en reis samen met Bessie en haar familie van Antwerpen naar Amerika. Onderweg mogen jullie tekenen, schrijven, voelen en vertellen. 

 2. Het Design Museum verdiept zich in de expo Kleureyck in het indrukwekkende kleurgebruik van de Vlaamse Meester. Met het boekje Kleur je rijk leren jullie onderweg alles over kleur: hoe ziet jouw favoriete kleur eruit, wat zijn warme en koude kleuren en wie bouwt de hoogste kleurentoren? 

 3. Kleine zeebonken neem je mee naar NAVIGO in Oostduinkerke. Ze gaan er, gewapend met een zeekaart en een stevige portie moed, niet minder dan zeven zeemonsters te lijf. 

 4. Heeft je kroost wat energie te veel, nu buitenspelen uitgesloten is? Neem ze mee naar het Sportimonium: ze leven zich er uit met oude volksspelen, testen hun eigen conditie en meten hun krachten met bekende atleten. Als ze daar niet moe van worden ... 

 5. In Texture, het museum over Leie en vlas in Kortrijk, mogen jullie op stap met Staf Stekel, die jullie alles leert over de wondere wereld van vlas, kant, machines en textiel.

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. Hoe, vraag je? Wel, zo:

 1. Wie buiten liever niet nat wordt, kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Ravotten lukt ook prima in een binnenspeeltuin. Klauter, duik, glijd en kruip dat het een lieve lust is! Dit zijn onze favoriete exemplaren

 3. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 

3x eens iets anders

Oké, jullie zijn kenners. Jullie hebben alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld. Maar wedden dat deze drie verrassende regenactiviteiten zelfs jullie kunnen bekoren? 

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Duik eens onder de grond, bijvoorbeeld in C-mine in Genk. Tijdens een spannende expeditie reizen jullie de mijnwerkers van weleer achterna tot zes meter onder de grond. Ontdek de verschillende installaties, ga aan de slag in de geluidscel en zoek de weg naar boven in het doolhof. En neem toch maar je regenjas mee, om de 60 (!) meter hoge schachtbok te kunnen beklimmen. 

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

 Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

Kinderen in het James Ensorhuis

7 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Laat je kroost zeker niet thuis als je naar het museum trekt: deze zes tentoonstellingen zijn helemaal kinderproof met spannende zoektochten, creatieve knutselhoeken, kunst op kindermaat en ander leuks.

6 keer kastelen bezoeken met kinderen

6 keer kastelen bezoeken met kinderen

Welk kind droomt er niet van om als ridder of gravin in een kasteel te flaneren? Duik met de hele familie in de geschiedenis van deze kastelen, burchten, abdijen en ondergrondse paleizen.

Yoga met kinderen

Yoga met kinderen

Je zou niet de eerste mama of papa zijn die na lang twijfelen toch eens een proefles yoga volgt, om daarna geen enkele meer over te slaan. Yoga alleen of samen met je kind, dat moet je gewoon eens uitproberen.

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

Je dacht dat musea enkel voor grote mensen waren? Helemaal niet! Deze musea verwelkomen ook de kinderen met speurtochten, spelletjes en ander leuks.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips