U bent hier:

17 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

17 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

17 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Het is dan wel zomer, het weer gedraagt zich er niet altijd naar. Thuisblijven bij slecht weer is gelukkig niet nodig: Vlieg verzamelt 17 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.


3x op schattenjacht

Vlieg heeft deze zomer op meer dan 300 plekken in Vlaanderen en Brussel een schat. Bovendien zijn heel wat Schatten van Vlieg regenproof: spits je oren en ga op jacht in de bib, het museum of op een andere bijzondere plek.

  1. Duik onder de grond in het Riolenmuseum in Brussel en ontdek de geluiden onder de grond: stromend water, galmende gangen... en misschien wel piepende ratten?

  2. Ook in Bibliotheek De Krook in Gent zit een schat verstopt, met een verrassende klankentocht die ernaartoe leidt: volg de geluidsgolf, ontdek de unieke codes en los de geluidenrebus op.

  3. Slimmeriken beweren weleens dat er in het heelal niets te horen valt, maar tijdens een spannende zoektocht in Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen kom je te weten dat dat niet het geval is. Heb je de buik van de zon al eens horen knorren? 

> Alle regenproof Schattenjachten

 

3x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar waarom moet dat per se je eigen sofa zijn? Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. Beloofd. 

 1. Een film is altijd een goed idee, en een film op groot scherm het allerbeste. Wapen je met popcorn en snoepgoed, nestel je in de authentieke zeteltjes van een heerlijk nostalgische cinema, en laat het buiten maar regenen. 

 2. Pik eens een theatervoorstelling voor families mee. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. Deze zomer kan je onder andere in Theater Tinnenpot in Gent terecht voor heerlijk theater voor het hele gezin. 

 3. En heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Hierheen voor alle concerten! 

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook. Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 170 musea in heel België.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. Ontleen een familiekoffer aan de balie van het Red Star Line Museum en reis samen met Bessie en haar familie van Antwerpen naar Amerika. Onderweg mogen jullie tekenen, schrijven, voelen en vertellen. 

 2. Het Design Museum verdiept zich in de expo Kleureyck in het indrukwekkende kleurgebruik van de Vlaamse Meester. Met het boekje Kleur je rijk leren jullie onderweg alles over kleur: hoe ziet jouw favoriete kleur eruit, wat zijn warme en koude kleuren en wie bouwt de hoogste kleurentoren? 

 3. Kleine zeebonken neem je mee naar NAVIGO in Oostduinkerke. Ze gaan er, gewapend met een zeekaart en een stevige portie moed, niet minder dan zeven zeemonsters te lijf. 

 4. Heeft je kroost wat energie te veel, nu buitenspelen uitgesloten is? Neem ze mee naar het Sportimonium: ze leven zich er uit met oude volksspelen, testen hun eigen conditie en meten hun krachten met bekende atleten. Als ze daar niet moe van worden ... 

 5. In Texture, het museum over Leie en vlas in Kortrijk, mogen jullie op stap met Staf Stekel, die jullie alles leert over de wondere wereld van vlas, kant, machines en textiel.

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. Hoe, vraag je? Wel, zo:

 1. Wie buiten liever niet nat wordt, kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Ravotten lukt ook prima in een binnenspeeltuin. Klauter, duik, glijd en kruip dat het een lieve lust is! Dit zijn onze favoriete exemplaren

 3. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 

3x eens iets anders

Oké, jullie zijn kenners. Jullie hebben alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld. Maar wedden dat deze drie verrassende regenactiviteiten zelfs jullie kunnen bekoren? 

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Duik eens onder de grond, bijvoorbeeld in C-mine in Genk. Tijdens een spannende expeditie reizen jullie de mijnwerkers van weleer achterna tot zes meter onder de grond. Ontdek de verschillende installaties, ga aan de slag in de geluidscel en zoek de weg naar boven in het doolhof. En neem toch maar je regenjas mee, om de 60 (!) meter hoge schachtbok te kunnen beklimmen. 

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

 Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

Schattenjachten in verrassende musea

Schattenjachten in verrassende musea

Tussen de meer dan 300 locaties van Schatten van Vlieg zitten enkele pareltjes van musea. Kende je deze al? De schattenjachten maken een bezoekje extra leuk!

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie lieten tijdens de eerste helft van de zomer al massaal enthousiaste berichtjes achter over Schatten van Vlieg. Over deze zoektochten kregen we de meeste reacties op onze website.

Tips voor tijdens een hittegolf

Eerste hulp bij hittegolf

Veel te warm voor een uitstapje? Helemaal niet, want er zijn heel wat mogelijkheden tot verfrissing. Van een plons in een vijver tot een uitstapje onder de grond: met deze vier tips houden jullie het hoofd koel.

Schatten jagen en verkoeling zoeken: 4 tips

Schatten jagen en verkoeling zoeken: 4 tips

Ook voor speurders is het soms even te warm. Maar wist je dat een zoektocht naar een schat van Vlieg net heel verfrissend kan zijn?

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips