U bent hier:

20x krokusvakantie met kinderen: tips voor elke provincie

JEF Festival

20x krokusvakantie met kinderen: tips voor elke provincie

Een hele week voor dolle avonturen, confetti en heerlijke uitstapjes met het hele gezin. Van familiefestivals tot fantasierijke workshops: er valt tijdens de krokusvakantie voor iedereen iets te beleven.


Overal

1. JEF Festival: films kijken én zelf maken

Voor de allerbeste jeugdfilms van het moment moet je naar JEF Festival, in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare en Leuven.

Meer zelfs: je kan die films gewoon zelf maken. Fabriceer je eigen figuren voor schaduwspelen, animeer je eigen alter ego, bouw een videogame, maak een kunstwerk met lichtgraffiti of speel betoverende games. 

 

2. Paddenoverzet: dierenlevens redden

In het voorjaar ontwaken padden massaal uit hun winterslaap. Ze trekken dan samen naar beken en poelen om zich voort te planten. Maar ... tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken. Help je mee om hen veilig naar de overkant te brengen?

Natuurpunt organiseert overal paddenoverzetacties. Trek je laarzen aan, ontdek hoe je de dieren kan herkennen en red talloze dierenlevens!

  

3. CoderDojo: bouw je eigen software

CoderDojo is een groeiende beweging die kinderen en jongeren leert programmeren. In de gratis workshops ontdek je hoe leuk programmeren is: leer alles over websites, games, apps en software, gebruik je fantasie en creativiteit en ga zelf aan de slag. De coaches helpen je op weg en beantwoorden al je vragen. 

 

4. Carnaval: grenzeloze verkleedpret

Het grootste feest van de krokusvakantie is natuurlijk carnaval! Haal je allermooiste kostuum uit de verkleedkoffer, vul al je zakken met confetti (wel nog wat plaats overlaten voor het te verkrijgen snoepgoed) en trek naar een stoet, gemaskerd bal of knutselpartij in je buurt. 

 

5. De leukste speelbossen: ravot erop los

Geniet van de eerste zonnestralen en breng een bezoekje aan een van de zeven allerleukste speelbossen voor lekker vuile kleren. Want het bos is de allerbeste speeltuin, zeker voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.  

 

 

Vlaams-Brabant & Brussel

5. Anima festival: de allerbeste animatiefilms

Filmfestival Anima in Brussel focust op de mooiste animatiefilms. Je kan er een slordige 300 films bekijken, gratis animatieworkshops volgen en regisseurs ontmoeten. Niet onbelangrijk: er zijn pannenkoeken.

 

6. Demolition Lab: breek het kot af

Kanal in Brussel maakt zich klaar voor de transformatie van voormalige autogarage tot kunstencentrum. Te midden van de verbouwingen ben je welkom om het gebouw mee in te palmen. Onder begeleiding van Brusselse kunstenaars kan je creatieve workshops volgen waarin je mag schilderen, dansen, slopen, afbreken en heropbouwen.

 

7. Plantentuin Meise: winteravonturen met Koning Amaryllo

Verken de Plantentuin met Ameryllo, de koning van Botanië. In een spannende zoektocht laat hij jullie alle bloemen, planten en bomen in het plantenrijk zien. Want het is niet omdat het winter is dat alle onderdanen van Amaryllo slapen ... 

 

 

Oost-Vlaanderen

8. Klein Festijn: betoverend theater 

Klein Festijn in Gent belooft een hele vakantie lang de mooiste voorstellingen. Er zijn baby- en dreumesconcerten en peutervoorstellingen voor de allerkleinsten en heerlijk theater voor kleuters en iets grotere kinderen.

 

9. Atelier Van Eyck: schilderen als een Vlaamse Meester

Jan van Eyck was een meester in portretten. Hij schilderde moeiteloos de kleinste details, zowel in de huid van de personages als in de kledij. Voor de expo 'Van Eyck: een optische illusie' komt heel de wereld naar Gent.

In de ateliers van het museum kan je zelf aan de slag. Creëer met enkele attributen je een heus (zelf)portret, of maak met karton en edelstenen een broche, waardig voor een echte hertog of jonkvrouw. 

 

10. Maakdag: heel de familie in de knuffelfabriek

De Maakdag in het Intrustriemuseum in Gent is een creatieve dag voor het hele gezin, in het teken van allerlei druk-, textiel- en tinkertechnieken. Je zelfgemaakte creaties neem je nadien lekker mee naar huis.

Het centrale thema is veelbelovend: de knuffelfabriek! Bouw de knuffel van de toekomst, geef je favoriete knuffel de hoofdrol in een theaterstuk of geef je pluizige vriend een oplapbeurt in de Knuffelkliniek.

 

 

Antwerpen

11. Woudvrouw: de natuur ontdekken

De natuur is een speeltuin, waar je je verbeelding de vrije loop laat, waar nieuwe verhalen ontstaan en waar alles tot leven komt. In de workshops van Woudvrouw in Mechelen ontdek en beleef je de natuur met je eigen ogen, oren en handen. 

 

12. Arboretum Kalmthout: curieuzeneuzewandeling 

Op de schrikkeldag nodigt Arboretum Kalmthout je uit voor een bijzondere ontdekkingstocht tussen de toverhazelaars. De bloemetjes van de toverhazelaar lijken wel fonkelende lichtjes en ze ruiken heerlijk zoet.

Sprokkel takjes, vruchten en andere natuurschatten. Hier en daar mag je van de gids zelfs proeven van eetbare planten. Na de wandeling knutsel je met verf, klei en papier een écht toverbos in elkaar. 

 

13. Museumstage in Turnhout: achter de schermen

Kleine ontdekkers kunnen in Turnhout de kneepjes van het museumvak leren. Waar bezoekers nooit mogen komen, gaan de deuren voor jou open: het depot, het atelier, de administratie. Een exclusieve doe-tocht achter de schermen van de Turnhoutse musea.

 

14. Musiceerdagen in deSingel: muziekplezier voor iedereen

Iedereen is welkom op de Musiceerdagen in Antwerpen, met of zonder muzikale ervaring. In ateliers rond muziek, beeld en expressie kan je op muzikale ontdekkingstocht. Leef je uit in het kinderkoor of speel in een heus orkest. Het slotconcert is de kers op de taart. 

 

 

West-Vlaanderen

15. Spinrag: heerlijk theater en kunstig plezier

KinderKunstenFestival Spinrag in Kortrijk verwondert met prachtige voorstellingen en interactieve installaties. Kies je voor figurentheater met papieren vliegtuigjes of optische illusies, of een verhalenverteller in een verborgen hoekje? 

Spinrag trakteert je ook op ateliers waar de kunstenaar in jezelf zich helemaal kan uitleven. Bij Bouwstof ontdek je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je zeep in de microgolfoven zet en hoe je de kleur blauw uit een rode kool kan krijgen. Al deze bizarre probeersels komen samen in één verrassend bouwwerk: een wildernis van takken, fluorescerende blubber, lichtgevende eieren en lange wasslierten. 

 

16. Krokuszoektocht in KOERS: carnaval voor speurneuzen

Wielermuseum KOERS pakt uit met een feestelijke carnavalszoektocht. Haal dolle fratsen uit in het museum, beleef kermiskoersen, verkleed je in de gekste personages en versier praalwage ... euh praalfietsen.

 

18. Bakkerijmuseum Veurne: carnaval met Jef Pannenkoek

Ga in het Bakkerijmuseum in Veurne op zoek naar het recept van Jef Pannenkoek en ontdek hoe je de lekkerste pannenkoeken van de wereld bakt. Bak en kneed je liever zelf? Maak dan lekker je eigen carnavalskoekjes of broodmaskers

 

 

Limburg

19. STORMOPKOMST: theater, muziek en speelplezier

STORMOPKOMST in Genk is een kunstenfestival voor grote en kleine mensen. Het programma barst van de verrassende voorstellingen, wonderlijke installaties, fantastische concerten en bijzondere workshops: ga aan de slag met plastic afval en organiseer je eigen protestactie.

 

20. Krokusfestival: theater en avontuur

Krokusfestival in Hasselt is een artistiek familiefestival vol avontuur in toneelzalen, een sporthal, op straat, in een tent, binnenin een heel bijzondere constructie of in twee slaapkamers - voor kinderen en iedereen die zich jong voelt. Bouw je eigen fantastische vogel of maak muziek in een klanklandschap. Wat denk je van een workshop betogen en zitstaken? En als het even te druk wordt, dan trek je je terug in de snuffelhoek.

 

Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Op zoek naar een kamp tijdens de krokusvakantie? Kampzoeker.be verzamelt alle kampen in Vlaanderen en Brussel: in alle mogelijke thema's, voor alle leeftijden en met of zonder overnachting.

Alle activiteiten tijdens de krokusvakantie

6+

Van 10 september 2019 tot 26 mei 2020

Herbronnen met Qigong en TaiChi

Turnhout, Freinetschool De Regenboog

  • Sportactiviteit

6+

Van 3 september 2019 tot 26 mei 2020

Kinderyoga 6-12 jaar

Nederhasselt (Ninove), Groepspraktijk GRIP Ninove

  • Sportactiviteit

6+

Van 10 september 2019 tot 26 mei 2020

Dans 6-7 jaar @ Studio Matahari

Brugge, Studio Matahari

  • Sportactiviteit

6+

Van 24 september 2019 tot 26 mei 2020

Multicircus dinsdag 1ste-2de-3de leerjaar

Merelbeke, GILKO Kloosterstraat

  • Cursus of workshop

9+

Van 24 september 2019 tot 26 mei 2020

Acrobatie niveau 1&2 5de-6de leerjaar

Gent, Circusplaneet Circusloods

  • Cursus of workshop

9+

Van 24 september 2019 tot 26 mei 2020

Multicircus dinsdag 4de-5de-6de leerjaar

Merelbeke, GILKO Kloosterstraat

  • Cursus of workshop

18+

Van 15 oktober 2019 tot 26 mei 2020

Florale kunst - natuurlijke materialen

Bottelare (Merelbeke), Oc Bottelare

  • Cursus of workshop

3+

Van 24 september 2019 tot 26 mei 2020

Multicircus 6-7 jaar - TIJDELIJK GEANNULEERD

Etterbeek (Brussel), GC De Maalbeek

  • Cursus of workshop

6+

Van 24 september 2019 tot 26 mei 2020

Multicircus 8-11 jaar - TIJDELIJK GEANNULEERD

Etterbeek (Brussel), GC De Maalbeek

  • Cursus of workshop

7+

Van 1 oktober 2019 tot 26 mei 2020

theaterworkshops kinderen jaarbasis

Berchem, ccBe - Cultuurcentrum Berchem

  • Cursus of workshop

Bekijk meer tips

Toon enkel tips in mijn buurt: 1000. wijzig postcode

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips