U bent hier:

4x dieren spotten in de natuur

4x dieren spotten in de natuur

4x dieren spotten in de natuur

Dierentuinen blijven nog even gesloten, maar gelukkig zijn er nog andere plekken waar je dieren kan gaan spotten. Trek met de kinderen de natuur in en ga samen op zoek naar pluizige koeien, kriebelende waterdiertjes - en zelfs dromedarissen.


1. De dromedarissen van LABIOMISTA

LABIOMISTA (het bijzondere domein van kunstenaar Koen Vanmechelen) is bezig aan een winterslaap, maar in de tussentijd kan je het domein in Genk wel gratis bezoeken als wandelpark. Het wandelpad dat door het park slingert leidt je niet alleen langs mooie natuurplekjes en bijzondere kunstwerken, maar ook langs de verblijven van kleurrijke paradijsvogels, vriendelijke dromedarissen en statige struisvogels. 

Nog niet uitgekeken? Vanuit LABIOMISTA wandel je zo Nationaal Park Hoge Kempen binnen, een wonderlijk natuurgebied waar je ongetwijfeld nog heel wat levende dieren kan spotten. 

> Breng een bezoekje aan de struisvogels 

 

2. Vogelspotten in het Zwin

Het Zwin wordt ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd: hier passeren elk jaar honderden trekvogels op weg van en naar het zuiden. Volg het huttenparcours langs negen belevingsplekken en leer alles over de vogels van het Zwin: speur naar zoetwaterdiertjes in de labohut, bespied het broedeiland in de kijkhut en raad de juiste vogelgeluiden in de luisterhut.

Klim zeker ook bovenop de uitkijktoren, voor een mooi uitzicht op het natuurgebied en zijn bewoners - verrekijker niet vergeten! 

> Zoek de vogels van het Zwin 

 

3. De natuurhulpjes in jouw buurt

In heel wat natuurgebieden worden dieren ingeschakeld om te helpen met het onderhoud. Pluizige schapen en gallowaykoeien, geitjes en zelfs pony's en paarden: ze houden het gras kort en zorgen ervoor dat andere planten zoals heide kunnen groeien. Natuurpunt geeft een overzicht van de natuurgebieden waar je grote grazers tegen het lijf kan lopen: er is er vast ook eentje in jouw buurt. 

Wel goed opletten: sluit altijd de poortjes achter je, kom niet te dicht bij de dieren en geef ze zeker geen eten. 

> Sta oog in oog met koeien en schapen 

 

4. Op safari in de Wijers

De Wijers is een uitgestrekt natuurgebied in Limburg, dat bestaat uit honderden vijvers en poelen. Hier wonen ontelbaar veel dieren, van moerasvogels tot kriebelende waterinsecten. Met een spotterskaart op zak laat je je leiden naar de beste plekjes om de dieren te spotten: ga op zoek naar boomkikkers, zilverreizigers of waterschorpioenen. 

Liever wat actiever? Dan kan je in de Wijers ook op stap met een vrolijk doeboekje. Robbie Roerdomp neemt je mee naar de mooiste plekjes en voorziet onderweg heel wat doe-opdrachten: test welk dier je bent, speel kruidenbingo en kom - eindelijk - te weten waarom vogelpoep wit is. 

> Duik in het land van 1001 vijvers 

 

Zonder zorgen op stap

  • Bij sommige locaties moet je je bezoekje vooraf reserveren.
  • Is het te druk? Keer dan op een rustiger moment terug. 
  • Controleer steeds op voorhand de maatregelen van de locatie die je wil bezoeken. 

 

Lees ook: 

Meer inspiratie

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.

6 winterse knutseltips

6 winterse knutseltips

Een donkere winterdag? Geen beter moment voor een gezellige knutselnamiddag. Duik in een virtueel museum of trek de natuur in, en leef je vervolgens uit met een van deze originele knutselideetjes voor kinderen.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips