U bent hier:

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze 5 interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…


Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke familieuitstap? In deze musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's. Neem je een baby of peuter mee? Hier zijn ook de allerkleinsten welkom.

 

1. Voor stadsmussen

Vraag je je af hoe Gent eigenlijk is ontstaan? Dan moet je naar het STAM, oftewel het Stadsmuseum. Kruip over de lichtgevende vloer met gigantische luchtfoto's en laat je op sleeptouw nemen door de sympathieke Cuberdanny, die graag een toren wil bouwen. En het allerleukste? De tafel vol legoblokjes, dat spreekt voor zich. Welke Gentse toren bouw jij na? 

Aan de hand van het doe-boekje liep mijn negenjarig zoontje van de ene zaal naar de andere om daar telkens een opdracht uit te voeren. Op het einde van de zoektocht kon hij beginnen met de bouw van zijn toren in de Legoruimte, waar duizenden witte legoblokjes lagen te wachten...

Mama Petra van de Bende van Vlieg

2. Voor verzamelaars

Kleine kunstenaars moet je beslist eens meenemen naar Museum Mayer van den Bergh. Mayer van den wie, vraag je? Frits Mayer van den Bergh: dat was een meneer die meer dan 150 jaar geleden in Antwerpen woonde, en daar heel wat kunst verzamelde. Vandaag kan je zijn aankopen nog steeds bewonderen.

Ga op ontdekking met een van de museumboxen onder je arm en wordt zelf een verzamelaar (of ben je er al een?), teken zoals in de renaissance of bestudeer de kleinste details van de schilderijen.

 

3. Voor speurneuzen

Texture in Kortrijk is het museum over vlas, een plantje waarvan textiel gemaakt wordt. Saai? Allesbehalve! Staf Stekel neemt je mee en toont je de wondere wereld van het vlas. Zet je beste speurneus op, teken en plak erop los, kijk met een microscoop naar verschillende stofjes en ontdek de geheime code, waarmee je een leuke verrassing in de wacht sleept... 

 

4. Voor krachtpatsers

In het Sportimonium kunnen je koters werkelijk ál hun energie kwijt. Ze kunnen er hun kracht, uithouding, snelheid en evenwicht testen en vergelijken met hun vriendjes en ouders, of hun prestaties meten met die van topatleten.

En dan is er nog de volkssporttuin voor een potje kegelen, hoefijzerwerpen of gaaibol. Als ze na een bezoekje aan het Sportmuseum niet goed slapen, dan weten wij het ook niet meer.  

 

5. Voor goudzoekers

Wist je dat Antwerpen de diamanthoofdstad van de wereld is? DIVA vertelt de fonkelende geschiedenis van de stad. Neem een opdrachtenboekje mee en laat je de weg wijzen langs al die pracht en praal. 

 

Bezoek de bovenstaande musea met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Koop een museumpas en ook jij kan als volwassene voordelig naar binnen in meer dan 160 musea.

Nog meer museumtips

Van 6 oktober 2019 tot 27 oktober 2019

Expo Phibrations

Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek), Galerie MixArt

 • Tentoonstelling

3+

dinsdag 29 oktober 2019

Academie Wilrijk i.s.m. Bibliotheek Bist

Wilrijk, Bibliotheek Wilrijk

 • Festival
 • Tentoonstelling

10+

woensdag 30 oktober 2019

STEAMachine: ontdek de wereld van fablabs, maker- en hackerspaces

Opglabbeek (Oudsbergen), Bibliotheek Opglabbeek

 • Tentoonstelling

5+

woensdag 30 oktober 2019

Grrriezelavond

Antwerpen, MAS

 • Tentoonstelling

Van 1 april 2019 tot 31 oktober 2019

Kasteel van Gaasbeek

16 beoordelingen

Gaasbeek, Kasteel van Gaasbeek

 • Tentoonstelling

Van 17 december 2018 tot 1 november 2019

Muziektentoonstelling PLAY!

Mechelen, Technopolis

 • Tentoonstelling

9+

Van 16 oktober 2019 tot 2 november 2019

From the desert accross the sea - Art Aborigène d'Australie

Koekelberg, Aboriginal Signature - Estrangin Fine art

 • Tentoonstelling

2+

Van 21 oktober 2019 tot 3 november 2019

Digitale voorleestent - digitale week

Diepenbeek, Bibliotheek

 • Tentoonstelling

Van 12 november 2018 tot 3 november 2019

Mummies, Secrets of Ancient Egypt

1 beoordeling

Brugge, Xpo Center Bruges

 • Tentoonstelling

Van 15 oktober 2019 tot 3 november 2019

Rasa: Haar

Overijse, CC Den Blank

 • Tentoonstelling

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

5x pompoenpret

5x pompoenpret

Het lijkt alsof er momenteel geen andere groente bestaat. En terecht: pompoenen zijn een bijna oneindige bron van plezier. Dit zijn onze favoriete activiteiten met kinderen. En pompoenen.

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Met de herfst komen niet alleen knisperende blaadjes en prachtige bossen, maar ook druilerige dagen en eeuwige regen. Thuisblijven? Niks daarvan: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips