U bent hier:

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze 5 interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…


Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke familieuitstap? In deze 10 musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's. Neem je een baby of peuter mee? Hier zijn ook de allerkleinsten welkom.

 

1. Miniboompje, maxipret

Booooonsaaai! Neen, we breken niet los in een wild dansfeest, we benoemen enkel wat voor kinderen dé troef is van het Arboretum van Kalmthout: die collectie miniboompjes is zooo schattig! Deze wonderlijke plek is los van de bonsais ook een schatkamer vol merkwaardige planten. De verzameling toverhazelaars  - als dat de nieuwsgierigheid van je kroost niet wekt! - is bijvoorbeeld de grootste van Europa. Waar wacht je nog op?

 

2. Sportieve speurneuzen 

Het Sportimonium in Zemst beschikt over een uitgebreid sportlabo waar je je fysieke conditie, kracht of lenigheid kan meten met die van bekende atleten. Ook de volkssporttuin brengt je in beweging! Je kan er op een actieve manier ons sportverleden herontdekken met spelen als beugelen, kegelen en trabol - ooit van gehoord?

 

3. De bloemetjes en de bijtjes

Kinderen meenemen naar Gent? Natuurlijk! De wereld van Kina, een interactief doemuseum op twee locaties (Het Huis en De Tuin) is een topper. Een uniek fossiel van een prehistorisch reptiel, een prachtige dioramazaal met inheemse vogels, een vlindertuin, een bijenkolonie en levende vogelspinnen. Je (klein)kinderen en jijzelf vallen hier van de ene verrassing in de andere.

“Was super voor mijn kleine meisje (2,5 jaar). De lichtjes in haar ogen en de interactie met de wandelende tak. Doen we zeker nog eens en de prijs echt top.”

Mama Sabrina van de Bende van Vlieg

4. Het Gouden Kubussenparcours

In museum Hof van Busleyden in Mechelen bouw je je eigen stoet met staafpoppetjes, speel je met het hele gezin een gezelschapsspel over machtsstrategieën of stel je je eigen fabeldier samen. Kinderen van 6 tot 12 jaar halen hun hart op in de verschillende uitdagingen van het familieparcours - of ze nu een doener, denker, uitvinder of bouwer zijn.

 

5. Van neanderthaler tot Gallo-Romein

Bezoek het Gallo-Romeins Museum en het verre verleden laat je nooit meer los. Je kan het museum op je eigen houtje ontdekken of je kan een audioguide voor kinderen lenen. In dat tweede geval vertelt Archeoloog Bob de Graver je alles over vuurstenen, gouden munten en Romeinen. Hij brengt je zelfs achter de schermen van het museum. Boeiend van begin tot eind.

 

Budgettip: bezoek de bovenstaande musea met een Museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas op zak kan ook jij als volwassene voordelig naar binnen in meer dan 140 musea. Je koopt de pas online of aan de balie.

Nog meer museumtips

vrijdag 28 juni 2019

vernissage expo

Vorst, GC Ten Weyngaert

  • Tentoonstelling

6+

Van 24 juni 2018 tot 30 juni 2019

Vos en Haas - De seizoenen

Gent, De wereld van Kina: de Tuin

  • Tentoonstelling

zondag 30 juni 2019

Natuur en kunst in het Middelheimmuseum

Antwerpen, ingang Middelheimmuseum

  • Tentoonstelling

Van 8 september 2018 tot 30 juni 2019

Exposition de céramique et créateurs belges

Jette, Atelier 41 Betty Moerenhoudt

  • Tentoonstelling

Van 1 juni 2019 tot 11 juli 2019

Velomuseum.Brussels

Brussel, AMVB - Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel

  • Tentoonstelling

8+

Van 1 juli 2019 tot 14 juli 2019

Expositie van Martine Decaesstecker en Bernard Pieters: 'Ontmoeting'

Wenduine (De Haan), Persepit Kunstsite

  • Tentoonstelling

6+

Van 5 juni 2019 tot 30 juli 2019

Struwwelpeter recoiffé

Brussel, Le Wolf - la Maison de la Littérature de Jeunesse

  • Tentoonstelling

6+

Van 28 april 2019 tot 24 augustus 2019

Gezinsparcours 'Hoe maak je het?'

Tongeren, Teseum

  • Tentoonstelling

4+

Van 1 juli 2019 tot 30 augustus 2019

Interactieve tentoonstelling 'Deur Dicht, Licht Uit'

Koksijde, Natuureducatief centrum Duinenhuis

  • Tentoonstelling

2+

Van 1 juni 2017 tot 30 augustus 2019

Lieve Heersbeestje

Gent, De wereld van Kina: de Tuin

  • Tentoonstelling

Bekijk meer tips

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips