U bent hier:

5 openluchtmusea om de lente te vieren

5 openluchtmusea om de lente te vieren

5 openluchtmusea om de lente te vieren

Geen idee waarnaartoe bij het eerste lentezonnetje? Trek eens met de kinderen naar een openluchtmuseum: op deze 5 plekken ontdek je kunst en verhalen, én mag je ravotten in de natuur.


 

1. Spelen en bouwen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum zit verstopt in de bossen van Essen. In en rond een open loods kan je meer dan 300 ongemotoriseerde voertuigen bewonderen, en dat is veel cooler dan het klinkt: van de sierlijkste koetsen tot een ambachtelijke ijskar. 

Een wandeling door het museumpark leidt je langs heel wat plekken die tot de verbeelding spreken, en je mag zelf ook meedoen: bouw mee aan een paradijselijk insectenhotel of de gekste kar waar een koetsier alleen maar van kan dromen. Zoek tussendoor een leuk picknickplekje uit in het museum, en leef je uit met een van de heerlijk nostalgische spelletjes uit de speelhut, van zakspringen tot steltenlopen.

> Ontdek het Karrenmuseum 

 

2. Overal kunst in Verbeke Foundation

Verbeke Foundation is een bijzondere plek. In de oude loodsen van een voormalig transportbedrijf (en de 12 hectare aan natuur die errond ligt) worden duizenden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Dwaal door het natuurgebied en ontdek overal verrassende, gigantische of net piepkleine kunstinstallaties: in sommige kan je binnenkijken, andere mag je beklimmen en er is er zelfs eentje waarin je kan overnachten

> Ga op zoek in Verbeke Foundation 

 

3. Speuren in het Klankenbos

In het Klankenbos in Neerpelt kan je op zoek naar vijftien prikkelende doe-installaties: hier kan je geluid voelen, naar de muziek van de wind luisteren of even bellen met een boom. Voor kinderen is er ook een spannend bosspel: kunnen jullie alle woorden vinden en er een lied mee maken? 

> Spits je oren in het Klankenbos

 

4.  De verhalen van het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een groot beeldenpark, met klassieke beeldhouwwerken maar ook moderne installaties. Of wat dacht je van een kunstwerk waar je in mag kruipen? 

Ga in het park op stap met Radio Woordenwoud in je oren: verschillende jeugdauteurs vertellen een grappig, spannend of ontroerend verhaal bij een van de kunstwerken in het museum. Liever wat actiever? Het museumspel Muzzzé stuurt je op ontdekking met een koffertje vol spelletjes, opdrachten en ander leuks.

> Laat de kunst vertellen in het Middelheimmuseum

 

5. Terug in de tijd in Raversyde

Een bezoekje aan Domein Raversyde in Oostende is een reis door de tijd: je dwaalt er door een doolhof aan bunkers en ondergrondse gangen, de laatse Duitse verdidigingslinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Even verder wandel je door het middeleeuwse vissersdorpje Raversyde, dat er nog precies uitziet zoals in 1465. 

Een familiezoektocht wijst de weg door een fototentoonstelling op het domein: speur naar Vlieg in de gigantische luchtfoto's van vroeger en nu en ontdek bijzondere details. Vergeet ook niet om een wandeling in het natuurpark (mét buitenspeeltuin) te maken. 

> Duik in het verleden in Raversyde

Meer inspiratie

7x spanning en avontuur voor kinderen

7x spanning en avontuur voor kinderen

Heb je avontuurlijke speelvogels in huis? Neem ze eens mee voor een dagje crossen, zeilen, speuren, klimmen of sluipen. Dit zijn onze tips voor kleine waaghalzen en durvers.

5 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

5 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

Vier de lente met een stevige wandeling tussen de bloesemgordijnen, vogelkijkhutten en wollige schaapjes.

Fietsen door het water

Heerlijk fietsen met het hele gezin

De zon op je snoet. De wind door je haren. Niets zo leuk als samen met de kinderen de fiets op springen! Geen idee waarheen? Dit zijn de leukste fietstochten in alle provincies.

13 x wandelen met de buggy

13 x wandelen met de buggy

Wandelen met een kinderwagen is soms een hele uitdaging. We tippen 13 wandelingen die volledig buggyproof en dus uiterst geschikt zijn voor een uitstapje met de allerkleinsten.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips