U bent hier:

5x naar het museum met je baby of peuter

Een baby in het Design Museum

5x naar het museum met je baby of peuter

Wil je met je baby naar het museum, maar bezorgt de gedachte aan de voelgrage handjes van je koter tussen die dure kunst je nu al een paniekaanval? Niet nodig: in deze musea ben je met je baby of peuter meer dan welkom.


Een museum bezoeken, saai? Helemaal niet! Musea verrassen vaak met buggytours, voelopdrachten en spannende verhalen. Ontdek hieronder onze tips voor museumbezoekjes met peuters en kleuters. Al wat oudere kinderen? Ga je eens uitleven in deze vijf musea. 

 

1. Op verkenning in het Design Museum

In het Design Museum in Gent is geen enkele bezoeker te jong. Ontleen aan de balie een speeltas en trek met je koter tussen nul en drie naar de collectiepresentatie Het wilde dingmet werk van Maarten Van Severen. Woel door het speeltapijt en ontdek de verschillende vormen en materialen door te stapelen, ordenen, kriebelen en voelen.

 

2. Voelen en ruiken in het M

Ook in het Leuvense Museum M loop je probleemloos binnen met je baby op de arm. Of je rijdt er binnen, want de buggy mag zo mee het museum in (je kan er trouwens ook gratis eentje ontlenen). In het museum zelf mag er op tijd en stond ergens aan gevoeld of geroken worden: leuk voor klein én groot. 

In de tijdelijke expo rond Thomas Demand is er een zoekspel helemaaal op maat van peuters en kleuters: met een speurkaart, een paar geheimzinnige detailfoto's en een stickervel leren jullie zijn kunstwerken samen beter kennen. 

 

3. Mensen en machines in het Industriemuseum

In het Industriemuseum in Gent ga je op pad met een brooddoos vol opdrachten onder de ene arm en je peuter onder de andere. Er zijn verschillende versies van het museumspel, waaronder eentje voor kinderen van anderhalf tot drie jaar oud: luister naar de geluiden van de stoommachines (wie kan ze het beste nabootsen?) en voel aan de verschillende stofjes in de expo. 

 

4. Schattige lieveheersbeestjes in De wereld van Kina

Ook in De wereld van Kina halen baby’s en peuters hun hart op. Dit museum bestaat uit twee verschillende locaties: het Huis en de Tuin. In het Huis bewonderen jullie fonkelende fossielen en gekke dieren en in de Tuin speuren jullie naar elfjes in de Tinkeltuin

 

5. Schaapjes en wolkjes in het Stadsmuseum

In het Stadsmuseum van Lier is er elke woensdag, zaterdag en zondag Schapenwolkje, speciaal voor de allerkleinsten. Je baby of peuter mag dan op zijn eigen tempo door het museum kruipen, en de wonderlijke wereld van de wol ontdekken in vier prikkelende stops. 

 

Tip: voordelig naar het museum met de museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. En met de museumpas op zak kan ook jij als volwassene voordelig naar binnen: met dat handige kaartje bezoek je meer dan 185 Belgische musea, zo vaak je maar wil.

 

Koop hier je museumpas >

Meer inspiratie

De 7 leukste kinderboerderijen

De 7 leukste kinderboerderijen

Een kleine dierenvriend in huis? Dan is een uitstapje naar een kinderboerderij of dierenpark altijd een goed idee. Hier kan je op bezoek bij wollige schapen, schattige geitjes of kleurrijke exoten.

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

Niks zo leuk als een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

Er zijn vele redenen waarom een bezoekje aan de bib jou én je kinderen blij kan maken - zeker nu. En dat is helemaal veilig: de medewerkers doen alles om je coronaproof te ontvangen. Spoiler: je kan er véél meer dan boeken ontlenen.

Uitstapjes met peuters en kleuters

Uitstapjes met peuters en kleuters

Wat te doen met een peuter of kleuter? We verzamelden de leukste musea, voorstellingen en parken waar ook de allerkleinsten welkom zijn.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips