U bent hier:

5x op zoek naar street art met kinderen

5x op zoek naar street art met kinderen

5x op zoek naar street art met kinderen

In deze vijf steden loop je zomaar de mooiste street art tegen het lijf: op een gevel, op de grond of ergens in een vergeten hoekje. Ga snel op jacht, want een stadswandeling is véél leuker als je onderweg naar kunst kan speuren.


1. Het kristallen schip van Oostende

Elk jaar meert in Oostende een geheimzinnig schip aan vol kunstenaars: de artiesten van The crystal ship verspreiden zich door de stad en laten overal street art achter. Intussen verschenen er al meer dan 60 kunstwerken tegen gevels, op het strand of verstopt op verkeersborden. Ga ernaar op jacht tijdens een wandeling door Oostende - wie kan de werken als eerste spotten? - of laat je rondleiden door een vriendelijke chatbot, die met plezier een woordje uitleg geeft. 

 

2. De kleurrijke stadsjungle van Hasselt

In Hasselt kunnen de muren praten - of toch zeker 80 exemplaren, want die zijn versierd met mooie muurschilderingen. Via de gratis app Street Art Cities vind je alle street art in Hasselt (en ook die in tientallen andere steden in België en de rest van de wereld) bij elkaar op een handig kaartje: stippel zelf een route uit en houd onderweg je ogen goed open.

Extra leuk: deze zomer tekenden verschillende illustratoren op etalageramen in heel de stad, en veranderen ze Hasselt zo in een kleurrijke stadsjungle vol tekeningen. Een miniroute door de binnenstad leidt jullie langs alle illustraties, en langs de leukste plekjes van de stad. 

 

3. De stripmuren van Brussel

Wist je dat er overal in Brussel stripfiguren verstopt zitten? Breng eens een bezoekje aan het Stripmuseum (met je museumpas): bewonder de enorme collectie, neem op weg naar buiten het gratis stadsspel mee en ga op zoek naar de stripmuren die overal in de hoofdstad verstopt zitten. Onderweg mag je je eigen stripkoninkrijk verzinnen: ga op zoek naar de koning en zijn gezelschap en teken de hele hofhouding bij elkaar. 

Nog niet uitgespeurd? Brussel is nog heel wat andere street art rijk, en alle kunstwerken zijn verzameld op een handige website. Onze favorieten zijn de miniscule beeldjes van Isaac Cordal: je kan ze spotten in nissen, op vensterbanken of bovenop elektriciteitskabels. 

 

4. Het graffitistraatje van Gent

Gent heeft een digitale kaart die de weg wijst naar de vele straatkunstwerken in de stad. Passeer tijdens je wandeling zeker ook eens langs het bekende graffitistraatje, waar werkelijk geen enkel plekje onbespoten blijft. En ter ere van het van Eyck-jaar verschenen er enkele kunstwerken geïnspireerd door het Lam Gods, het bekendste werk van de Vlaamse meester. Kunnen jullie raden welke? 

 

5. Kunst op de trein in Antwerpen

Op de website van Street Art Antwerpen vind je alle werken in de stad terug op een kaart, met extra informatie en verschillende routes die je op voorhand kan downloaden: speur naar kunst in een van de wijken van de stad, of kies voor de wandeling langs tien geschilderde stripfguren. 

Tip: maak je uitstapje extra avontuurlijk en kom met de trein, want tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal krijg je alvast een voorproefje met enkele kunstwerken die je alleen vanuit de trein kan bewonderen. 

Meer inspiratie

4x dieren spotten in de natuur

4x dieren spotten in de natuur

Dierentuinen blijven nog even gesloten, maar gelukkig zijn er nog andere plekken waar je dieren kan gaan spotten. Trek met de kinderen de natuur in en ga samen op zoek naar pluizige koeien, kriebelende waterdiertjes - en zelfs dromedarissen.

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Het bos is de allerbeste speeltuin: dit zijn de leukste speelbossen voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips