U bent hier:

6 keer kastelen bezoeken met kinderen

6 keer kastelen bezoeken met kinderen

6 keer kastelen bezoeken met kinderen

Welk kind droomt er niet van om als ridder of gravin in een kasteel te flaneren? Duik met de hele familie in de geschiedenis van deze kastelen, burchten, abdijen en ondergrondse paleizen.


1. Op avontuur in Beauvoorde (Veurne)

Ridder Arthur, de laatste kasteelbewoner, neemt families mee op sleeptouw doorheen Kasteel Beauvoorde in Veurne. Gewapend met een kistje raken de kinderen spelenderwijs in de ban van deze excentrieke romanticus. Er wordt getekend, geluisterd, gezocht, gevonden, verkleed, gebouwd en… gekokkereld!

> Op avontuur met ridder Arthur

 

2. Snuisteren in het Kasteel van Gaasbeek (Pajottenland)

Vlieg heeft een schat verstopt in het Kasteel van Gaasbeek, kan jij hem vinden? De Kasteel-Oorwurm geeft je verschillende opdrachten waarbij je jouw oren zal moeten spitsen! Als je ze goed uitvoert, beloont hij je met letters uit zijn alfabet. Die letters wijzen je de weg naar de locatie van de schat.

Er is ook een ludieke audiotour beschikbaar aan de balie van het kasteel. Deze 'Muizentour' kan ook vooraf gratis op je smartphone gedownload worden via de app van ‘Het Geluidshuis’.

> Schatten van Vlieg in het Kasteel van Gaasbeek

Mijn zoon was net 9 geworden en dat vierden we met een activiteit. Hij kon tussen een paar dingen kiezen, maar koos er dit kasteel uit. Samen met zijn broer van 7 waanden ze zich als echte kasteelheren!

Anna van de Bende van Vlieg

3. Een Limburgse abdij met kasteelallures 

Bij een eeuwenoude abdij hoort… een eeuwenoude schatkist. Ben jij benieuwd wat erin zit? Ga dan samen met Vlieg op schattenjacht in Abdijsite Herkenrode. 

Voor speurneuzen van 3 tot 7 jaar is er de Rikki-zoektocht in de tuin van de abdijsite. Op zonnige dagen is de site bovendien een ideale uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht.

> Vergeet niet vooraf te reserveren

 

4. Een ondergronds paleis in Brussel

Het Coudenbergpaleis behoorde toe aan Keizer Karel. Tijdens een bezoek duik je met een zaklamp en een overlevingsrugzakje in de ondergrondse gangen en leer je zo de geschiedenis van Brussel kennen. Het aantal deelnemers voor de ondergrondse speurtocht wordt beperkt en het materiaal wordt na elk gebruik ontsmet. Tip: met een museumpas kan je het paleis ook als volwassene voordelig bezoeken.

> Op stap met keizer Kareltje

 

5. Waan jezelf een ridder of prinses in het Gentse Gravensteen

Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het hartje van Gent met smalle torentrappen, tot de verbeelding sprekende vertrekken en een machtig uitzicht over de stad. De audioguide is een essentieel onderdeel van je bezoek. Na elk gebruik wordt de apparatuur ontsmet. Je kan luisteren aan het toestel zelf of je eigen oortjes meebrengen.

> Bezoek het kasteel

Historische Huizen Gent maakte, in samenwerking met Het Geluidshuis, een prachtig Middeleeuws hoorspel voor thuis. Dit is ongetwijfeld de grappigste en spannendste les geschiedenis die je ooit kreeg.

> Hoorspel Johanna en het Gravensteen

 

6. Dromen in Domein de Renesse (Malle)

In het park van dit dromerige kasteel in Malle staat een mammoetboom. Deze is maar liefst 6 meter dik, 40 meter hoog en heeft de gezegende leeftijd van 154 jaar. Kinderen vanaf 5 jaar gaan in en rond het kasteel op stap met boswachter Zander en gravin Anemoontje.

> Alle gidsbeurten, inclusief 'Op Stap met Anemoontje' blijven voorlopig geannuleerd

 

Geniet van je kasteelavonturen, maar denk ook aan de veiligheid:

  • Koop op voorhand online tickets of reserveer telefonisch een plaatsje, en houd je aan het afgesproken tijdstip van je bezoek.
  • Houd een veilige afstand van de andere bezoekers en volg de instructies van het personeel.
  • Op sommige locaties is het dragen van een mondmasker verplicht.
  • Lees alle maatregelen na op de website van de locatie en op info-coronavirus.be.

Ook hier kan je opnieuw naartoe

ZOO Planckendael

144 beoordelingen

Muizen (Mechelen), ZOO Planckendael

  • Recreatiedomein of centrum

ZOO Antwerpen

102 beoordelingen

Antwerpen 18 (Antwerpen), ZOO Antwerpen

  • Tentoonstelling

Gallo-Romeins Museum

58 beoordelingen

Tongeren, Gallo-Romeins Museum

  • Tentoonstelling

Provinciaal Domein Puyenbroeck

52 beoordelingen

Wachtebeke, Provinciaal Domein Puyenbroeck

  • Recreatiedomein of centrum

1+

Molenheide - Saraland

51 beoordelingen

Houthalen-Helchteren, Saraland

  • Recreatiedomein of centrum

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

Week van het Bos 2020

De Week van het Bos voor kinderen en andere woudlopers

Een portie gezonde boslucht doet altijd deugd, en tijdens de Week van het Bos, van 11 tot 18 oktober, valt er extra veel te beleven in de Vlaamse Bossen. Vlieg geeft alvast vier tips voor kleine (en grote) woudlopers.

Kind met rood blad

Heerlijke herfst: 8 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Een frisse neus halen? Deze acht bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, zoektochten en kijkhutten.

C-mine Genk

5x op stap in de regen

Uitstapje gepland met de kinderen, maar geen zin om slecht weer te moeten trotseren? Nergens voor nodig: deze uitstapjes zijn altijd een feest, zelfs als het regent. Jas en laarzen niet vergeten!

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips