U bent hier:

6 musea waar kinderen welkom zijn

6 musea waar kinderen welkom zijn

6 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze zes interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…


Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke familieuitstap? In deze musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's. Neem je een baby of peuter mee? Hier zijn ook de allerkleinsten welkom.

 

1. Voor stadsmussen

Vraag je je af hoe Gent eigenlijk is ontstaan? Dan moet je naar het STAM, oftewel het Stadsmuseum. Kruip over de lichtgevende vloer met gigantische luchtfoto's en laat je op sleeptouw nemen door de sympathieke Cuberdanny, die graag een toren wil bouwen. En het allerleukste? De tafel vol legoblokjes, dat spreekt voor zich. Welke Gentse toren bouw jij na? 

Aan de hand van het doe-boekje liep mijn negenjarig zoontje van de ene zaal naar de andere om daar telkens een opdracht uit te voeren. Op het einde kon hij beginnen met de bouw van zijn toren in de Legoruimte, waar duizenden blokjes lagen te wachten.

Mama Petra van de Bende van Vlieg

2. Voor archeologen in spe

Het Gallo-Romeins Museum is niet enkel om te kijken, je kan er ook dingen doen: een ​​Neanderthaler aaien bijvoorbeeld (wat een behaard wezen!) of gaan couchsurfen in de tent van een voorouder. Wil je een rondleiding op maat? Vraag naar de audiogids. Een privé-archeoloog voert je mee tot in de meest verborgen hoekjes van het museum.

Wist je al dat er een spiksplinternieuwe expo loopt? In ‘Dacia Felix’ wordt het roemrijke verleden van wat nu Roemenië is getoond. Ook hier neemt een toffe audiogids je kinderen mee op avontuur.

 

3. Voor verzamelaars

Kleine kunstenaars moet je beslist eens meenemen naar Museum Mayer van den Bergh. Mayer van den wie, vraag je? Frits Mayer van den Bergh: dat was een meneer die meer dan 150 jaar geleden in Antwerpen woonde, en daar heel wat kunst verzamelde. Vandaag kan je zijn aankopen nog steeds bewonderen.

Ga op ontdekking met een van de museumboxen onder je arm en wordt zelf een verzamelaar (of ben je er al een?), teken zoals in de renaissance of bestudeer de kleinste details van de schilderijen.

 

4. Voor speurneuzen

Texture in Kortrijk is het museum over vlas, een plantje waarvan textiel gemaakt wordt. Saai? Allesbehalve! Staf Stekel neemt je mee en toont je de wondere wereld van het vlas. Zet je beste speurneus op, teken en plak erop los, kijk met een microscoop naar verschillende stofjes en ontdek de geheime code, waarmee je een leuke verrassing in de wacht sleept... 

 

5. Voor krachtpatsers

In het Sportimonium kunnen je koters werkelijk ál hun energie kwijt. Ze kunnen er hun kracht, uithouding, snelheid en evenwicht testen en vergelijken met hun vriendjes en ouders, of hun prestaties meten met die van topatleten.

En dan is er nog de volkssporttuin voor een potje kegelen, hoefijzerwerpen of gaaibol. Als ze na een bezoekje aan het Sportmuseum niet goed slapen, dan weten wij het ook niet meer.  

 

6. Voor goudzoekers

Wist je dat Antwerpen de diamanthoofdstad van de wereld is? DIVA vertelt de fonkelende geschiedenis van de stad. Neem een opdrachtenboekje mee en laat je de weg wijzen langs al die pracht en praal. 

 

Bezoek de bovenstaande musea met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas en ook jij kan als volwassene met een fikse korting naar meer dan 165 musea.

Koop hier je museumpas >

 

 

Foto: DIVA´s Wonderkamer © Sven Coubergs

Nog meer museumtips

9+

Van 19 september 2019 tot 10 december 2019

Exposition de la campagne #DeLaReussiteParmiVous

Ukkel, Grilles du Parc de Wolvendael (Vernissage face à l'école d'Art)

  • Tentoonstelling

2+

Van 4 december 2019 tot 11 december 2019

HAAR: speel- en voelinstallatie voor kinderen

Houthalen-Helchteren, Cultuurcentrum Casino

  • Tentoonstelling

3+

Van 26 oktober 2019 tot 15 december 2019

Expo Hamsi Boubeker

Vorst, GC Ten Weyngaert

  • Tentoonstelling

6+

Van 16 november 2019 tot 16 december 2019

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: Kinderen ontdekken kunstenaars / Jeugdatelier Wommelgem (vanaf 6 jaar)

Wommelgem, Bibliotheek Wommelgem

  • Tentoonstelling

6+

Van 12 februari 2019 tot 22 december 2019

DNAalst op kindermaat

1 beoordeling

Aalst, 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

  • Tentoonstelling

Van 6 oktober 2019 tot 22 december 2019

CAMP - 'Beginnings'

Brussel, Argos, Centrum voor Kunst en Media

  • Tentoonstelling

8+

Van 30 oktober 2018 tot 23 december 2019

Cartoons van Luc Verstraete

Kruishoutem (Kruisem), Europees Cartoon Centrum

  • Tentoonstelling

6+

Van 22 mei 2019 tot 30 december 2019

Kinderstad

Elsene (Brussel), CIVA.BRUSSELS

  • Tentoonstelling

9+

Van 12 februari 2019 tot 31 december 2019

Missie Belexpo

Brussel, Leefmilieu Brussel

  • Tentoonstelling

3+

Van 25 juni 2019 tot 31 december 2019

Bollie en Billie, Zestig jaar alledaags geluk

1 beoordeling

Brussel, Stripmuseum Brussel

  • Tentoonstelling

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

5x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

5x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

Film beleef je het beste op groot scherm - en liefst in een kleine en gezellige bioscoopzaal. Dit zijn onze favoriete cinema's met kindvriendelijk aanbod.

De leukste binnenspeeltuinen van Vlaanderen en Brussel

De leukste binnenspeeltuinen van Vlaanderen en Brussel

Kinderen zijn dol op binnenspeeltuinen. Vooral bij regenweer is zo’n indoor pretpaleis de perfecte uitstap. Bekijk hieronder ons overzicht van binnenspeeltuinen in Vlaanderen en Brussel en ontdek meteen ook de favorieten van de Bende van Vlieg.

De 10 leukste musea voor kinderen

De 10 leukste musea voor kinderen

Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke gezinsuitstap? In deze tien musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's.

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips