U bent hier:

6 winterse knutseltips

6 winterse knutseltips

6 winterse knutseltips

Een donkere winterdag? Geen beter moment voor een gezellige knutselnamiddag. Duik in een virtueel museum of trek de natuur in, en leef je vervolgens uit met een van deze originele knutselideetjes voor kinderen.


1. Verander je keuken in een drukatelier

De musea van Turnhout sloegen de handen in elkaar voor een YouTubekanaal vol online museumworkshops waarmee je je thuis kan amuseren. Knutsel je eigen kruisboog, vouw een doosje uit speelkaarten (ideaal om een klein cadeautje in te pakken) of haal een volledig drukatelier in huis. Zo maak je binnenkort indruk met de mooiste zelfgemaakte kerstkaarten.

> Druk originele kerstkaarten

 

2. Ga op zoek naar wonderlijke winterplanten

In het Hof van Busleyden kan je het Cruydtboeck bewonderen van Rembert Dodoens, een Mechelse plantundige die in de 16de eeuw honderden nieuwe planten ontdekte. Maak jij ook je eigen kruidenboek? Neem een schetsboekje mee op wandel of naar de tuin, let goed op en teken de mooiste planten zorgvuldig in je boekje. 

Geen zin in een wandeling? Dan verzin je gewoon zelf een nieuwe plantensoort. Duik in het virtuele museum van het Hof van Busleyden en leer hoe je planten maakt met inkt en een rietje

> Verzin de mooiste planten

 

3. Vouw je eigen kerstballen

Niets staat mooier in je boom dan zelfgemaakte decoraties. Neem er een stukje papier bij (of nog beter, vis wat inpakpapier uit de vuilnisbak om te recycleren), en met wat handigheid en geduld vouw je er zo een mooie origami kerstbal van. 

Of ga voor de traditionele kraanvogel, net als in Brussel: daar vouwden vrijwilligers duizenden fonkelende exemplaren om de stad te versieren, uit solidariteit met het zorgpersoneel. Hang je eigen vogels voor je raam en steek zo een hart onder de riem van iedereen die voorbij wandelt. 

> Versier met je eigen vouwsels

 

4. Versier je huis met winterse weefsels

Zowat alle blaadjes zijn intussen van de bomen gedwarreld en de meeste bomen staan er maar kaal bij. Raap op je volgende wandeling een tak van de grond en neem hem mee naar huis: het Industriemuseum leert je hoe je er makkelijk een mooi takweefsel van maakt. 

Knutselen met het Industriemuseum 

 

5. Knutsel mee met DasKunst

Heb je een kleine kunstenaar in huis, maar geraakt de inspiratie weleens op? DasKunst komt ter hulp! Op hun website vind je namelijk niet minder dan 50 knutselworkshops, samen goed voor meer dan honderd uur creatief plezier. Een videoworkshop kost 2,50 euro: kinderen tussen 6 en 12 kunnen er volledig zelfstandig mee aan de slag, met materiaal dat je wellicht al in huis hebt.

Knutsel een winters berglandschap, maak je eigen postkaart of zorg voor wat kerstsfeer met zelfverzonnen instrumenten.

> Kies je knutselworkshop

 

6. Maak je eigen reuzenhoofd

Het KOERSmuseum viert volgend jaar Jean-Pierre Monseré, Jempi voor de vrienden: de wielerheld krijgt zijn eigen reus in Roeselare, die ingewijd wordt met een feestelijke stoet. Maar één reus is ook maar alleen, en dus nodigt het museum je uit om zelf ook een reuzenhoofd te maken, met een handig stappenplan. 

Fabriceer je eigen wielerheld en draag hem trots op je schouders. Je mag dan zelf meestappen in de stoet, en alle wielerhoofden worden later tentoongesteld in het museum. Is Roeselare wat te ver? Laat dan je fantasie de vrije loop: kies een andere sportheld, maak er een grappig monster van of knutsel een vrolijke kerstman.

> Zet eens een wielerheld op je schouders

 

Lees ook: 

Meer inspiratie

5 kunstige knutseltips voor kinderen

5 kunstige knutseltips voor kinderen

Begint de verveling toe te slaan? Haal de kunstenaar in jezelf naar boven en laat je inspireren door de kunst in musea, online knutsellessen en magische voorstellingen.

Kamishibai

Bouw je eigen poppenkast

Slaat de verveling toe? Laat je creativiteit de vrije loop en installeer een poppentheater in je eigen woonkamer.

6x knutselen met afval

6x knutselen met afval

We proberen met z'n allen zo weinig mogelijk afval in de wereld te sturen. Toch nog wat lege flessen, oude kranten of groenafval in de vuilniszak? Zo knutsel je er iets moois van.

Haal het museum in huis

Haal het museum in huis

Deze 7 musea komen naar je toe met spectaculaire experimenten, straffe verhalen en kunstige knutseltips.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips