U bent hier:

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.


1. Duinklimmen in Koksijde

In Koksijde vind je de Doornpanne, een groot duingebied met als blikvanger de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van de Belgische kust. Je kan kiezen tussen verschillende wandelroutes door de ongerepte duinen en langs graslanden die beheerd worden door ezeltjes, met de beklimming van de Hoge Blekker als letterlijk hoogtepunt. Wie durft naar beneden rollen? 

 

2. Kruinlopen in Maasmechelen

In Maasmechelen licht vlak aan de kanaaldijk een uniek wandelpad: het Kruinenpad. Hier wandel je niet zomaar door het bos, maar hoog en droog tussen de kruinen van de bomen. Het pad is eigenlijk een luchtbrug over mijnverzakkingsgebied: die kan je van bovenaf goed zien, net als de voorbijvarende boten. Aan het einde van de brug kom je in een groen natuurgebied terecht. Extra plus: de buggy kan perfect mee naar boven! 

 

3. Natte voeten in Meerbeek

Rotte Gaten is een uitgebreid natuurgebied vlakbij Meerbeek: de naam zorgt ongetwijfeld al voor pret, maar het is er ook heerlijk wandelen. De Rotte Gaten is een heel drassig gebied: je kan er bij nat weer enkel wandelen op de plankenpaden over het water - en zelfs dan zijn regenlaarzen een goed idee. 

Je kan het gebied bovendien ook verkennen via een spannend avonturenpad met een boomstammikado, blotevoetenpad, hangbrug, steltenpad en héél veel plaats om kampen te bouwen. 

 

4. Op trollenjacht in Boom

In recreatiedomein De Schorre wonen zeven reuzegrote trollen, tot wel 18 meter hoog. Eentje snijdt figuren uit een totempaal, een andere verzamelt stenen en een trollenkoppel speurt naar figuren in de wolken. De Deense kunstenaar Thomas Dambo wekte de trollen tot leven met gerecycleerd hout en omgevallen bomen.

Er is geen uitgestippelde wandeling in het Trollenbos, je moet zelf op zoek naar de houten vrienden. En de vinders worden beloond: diep in het bos bouwden de trollen ook een gigantische uitkijktoren van boomstammen en dikke takken - bij helder weer zie je bovenaan zelfs het Atomium glinsteren. 

 

5. Vogelspotten in De Blankaart

In de IJzervallei ligt De Blankaart, een moerrassig natuurgebied waar heel wat zeldzame vogels wonen. Plankenpaden brengen jullie naar de vogelkijkhutten en de uitkijktoren, en als het waterpeil hoog genoeg is breng een fluisterboot jullie geruisloos naar de overkant van het moeras. 

Tijdens de zomervakantie is elke donderdag in De Blankaart Natuurspeurdag. Trek naar het bezoekerscentrum (dat ook een kasteel is) en ga op zoek naar de vermiste Artul, waag je kans tijdens de Boslympische spelen of leef je uit in het speelbos. 

Tijdens de coronacrisis vaart de fluisterboot in de Blankaart niet uit, maar je kan wel zelf een boot huren.

 

6. Op safari in de Wijers

De Wijers - uitgestrekt over een groot deel van Limburg - wordt ook weleens 'het land van 1001 vijvers' genoemd, met honderden vijvers die als een lappendeken verspreid liggen over het landschap. Met een spotterskaart trek je er op safari, op zoek naar de verschillende dieren die in het gebied wonen. Wie spot als eerste de boomkikker of een watersalamander? 

Het gebied heeft verschillende onthaalpunten, onder andere in Domein Kiewit: daar kan je op zoek naar een schat van Vlieg, en je vindt er ook een speelbos en een kinderboerderij. 

Meer inspiratie

Week van het Bos 2020

De Week van het Bos voor kinderen en andere woudlopers

Een portie gezonde boslucht doet altijd deugd, en tijdens de Week van het Bos, van 11 tot 18 oktober, valt er extra veel te beleven in de Vlaamse Bossen. Vlieg geeft alvast vier tips voor kleine (en grote) woudlopers.

Kind met rood blad

Heerlijke herfst: 8 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Een frisse neus halen? Deze acht bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, zoektochten en kijkhutten.

C-mine Genk

5x op stap in de regen

Uitstapje gepland met de kinderen, maar geen zin om slecht weer te moeten trotseren? Nergens voor nodig: deze uitstapjes zijn altijd een feest, zelfs als het regent. Jas en laarzen niet vergeten!

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips