U bent hier:

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.


1. Duinklimmen in Koksijde

In Koksijde vind je de Doornpanne, een groot duingebied met als blikvanger de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin van de Belgische kust. Je kan kiezen tussen verschillende wandelroutes door de ongerepte duinen en langs graslanden die beheerd worden door ezeltjes, met de beklimming van de Hoge Blekker als letterlijk hoogtepunt. Wie durft naar beneden rollen? 

 

2. Kruinlopen in Maasmechelen

In Maasmechelen licht vlak aan de kanaaldijk een uniek wandelpad: het Kruinenpad. Hier wandel je niet zomaar door het bos, maar hoog en droog tussen de kruinen van de bomen. Het pad is eigenlijk een luchtbrug over mijnverzakkingsgebied: die kan je van bovenaf goed zien, net als de voorbijvarende boten. Aan het einde van de brug kom je in een groen natuurgebied terecht. Extra plus: de buggy kan perfect mee naar boven! 

 

3. Natte voeten in Meerbeek

Rotte Gaten is een uitgebreid natuurgebied vlakbij Meerbeek: de naam zorgt ongetwijfeld al voor pret, maar het is er ook heerlijk wandelen. De Rotte Gaten is een heel drassig gebied: je kan er bij nat weer enkel wandelen op de plankenpaden over het water - en zelfs dan zijn regenlaarzen een goed idee. 

Je kan het gebied bovendien ook verkennen via een spannend avonturenpad met een boomstammikado, blotevoetenpad, hangbrug, steltenpad en héél veel plaats om kampen te bouwen. 

 

4. Op trollenjacht in Boom

In recreatiedomein De Schorre wonen zeven reuzegrote trollen, tot wel 18 meter hoog. Eentje snijdt figuren uit een totempaal, een andere verzamelt stenen en een trollenkoppel speurt naar figuren in de wolken. De Deense kunstenaar Thomas Dambo wekte de trollen tot leven met gerecycleerd hout en omgevallen bomen.

Er is geen uitgestippelde wandeling in het Trollenbos, je moet zelf op zoek naar de houten vrienden. En de vinders worden beloond: diep in het bos bouwden de trollen ook een gigantische uitkijktoren van boomstammen en dikke takken - bij helder weer zie je bovenaan zelfs het Atomium glinsteren. 

 

5. Vogelspotten in De Blankaart

In de IJzervallei ligt De Blankaart, een moerrassig natuurgebied waar heel wat zeldzame vogels wonen. Plankenpaden brengen jullie naar de vogelkijkhutten en de uitkijktoren, en als het waterpeil hoog genoeg is breng een fluisterboot jullie geruisloos naar de overkant van het moeras. 

Tijdens de zomervakantie is elke donderdag in De Blankaart Natuurspeurdag. Trek naar het bezoekerscentrum (dat ook een kasteel is) en ga op zoek naar de vermiste Artul, waag je kans tijdens de Boslympische spelen of leef je uit in het speelbos. 

Tijdens de coronacrisis vaart de fluisterboot in de Blankaart niet uit, maar je kan wel zelf een boot huren.

 

6. Op safari in de Wijers

De Wijers - uitgestrekt over een groot deel van Limburg - wordt ook weleens 'het land van 1001 vijvers' genoemd, met honderden vijvers die als een lappendeken verspreid liggen over het landschap. Met een spotterskaart trek je er op safari, op zoek naar de verschillende dieren die in het gebied wonen. Wie spot als eerste de boomkikker of een watersalamander? 

Het gebied heeft verschillende onthaalpunten, onder andere in Domein Kiewit: daar kan je op zoek naar een schat van Vlieg, en je vindt er ook een speelbos en een kinderboerderij. 

Meer inspiratie

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie 6 favoriete schattenjachten van 2020

Jullie lieten tijdens de eerste helft van de zomer al massaal enthousiaste berichtjes achter over Schatten van Vlieg. Over deze zoektochten kregen we de meeste reacties op onze website.

Knooppuntfietsen met kinderen

Knooppuntfietsen met kinderen

Samen met Knooppunter gingen we op zoek naar de leukste fietstochten die je gemakkelijk met kinderen en kleinkinderen kan doen.

Kampeer eens in je eigen tuin

Kampeer eens in je eigen tuin

Vieren jullie de zomer in eigen land? Dat wil niet zeggen dat je geen vakantiegevoel in huis kan halen. Op reis in je eigen huis: dat doe je zo.

De leukste schattenjachten bij mooi weer

De leukste schattenjachten bij mooi weer

Vanaf 1 juli is Schatten van Vlieg terug! Ga al wandelend, fietsend of ravottend op zoek naar een schat in jouw buurt. Ontdek onze favoriete zoektochten voor een zonnige dag.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips