U bent hier:

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.


1. Verspreid je warmste wandelwensen

Een wandeling wordt nog leuker als je onderweg wat liefde kan verspreiden. Download op de website van Sport Vlaanderen gratis een wenskaart, kleur ze in en schrijf er een mooie boodschap of een complimentje op.

Stippel vervolgens een route uit in je buurt om je wandelwensen in de juiste brievenbussen te gaan droppen: bij je buren, grootouders of mensen die je (nog) niet kent. Als je het daar niet warm van krijgt, dan weten wij het ook niet meer ... 

Stop een wens in de brievenbus 

 

2. Doe de truc met het eierdoosje

Kleine ontdekker in huis? Neem een leeg eierdoosje en teken of plak op de bovenkant allerlei dingen die je in de natuur kan vinden: kastanjes, herfstblaadjes, dennennaalden, mooie stenen ... Laat je fantasie de vrije loop of print lekker makkelijk de opdrachtenkaart van Klasse. Trek vervolgens het bos in en zet je speurneus op: wie heeft als eerste al zijn schatten gevonden? 

> Ga op schattenjacht in het bos 

 

3. Speel een spelletje bingo

Nog eentje voor de speurneuzen: een wandelbingo. Je kan zelf een bingokaart tekenen , of er online eentje downloadenEn wie als eerste alle verkeersborden, boomsoorten of automerken kan aanduiden, mag zo luid mogelijk BINGO roepen. 

Blijf je graag in de kerstsfeer? Maak dan een gezellige kerstversieringsbingo en spot onderweg kerstmannen die van daken bungelen, klassieke kransen aan de voordeur en die ene buurman die écht all the way gegaan is. 

> Kijk je ogen uit 

 

4. Leer de klassieke tochttechnieken

Wie in een jeugdbeweging zit kent ze misschien al, maar ook daarbuiten zijn de klassieke tochttechnieken een fijne manier om een wandeling te maken én je oriëntatievermogen bij te schaven. Stippel een route uit en laat de kinderen zelf de weg wijzen aan de hand van een kaart, bolletje-pijl of aan de hand van een echt kompas. 

Nog een optie: hang kralen in verschillende kleuren aan een touwtje (of prik verschillende snoepjes op een satéstokje) en geef ze een betekenis: bij een rode kraal moeten jullie naar links, een blauwe stuurt je naar rechts.

De scouts leert je hoe het moet.

 

5. Laat je leiden door het lot

Een wandeling is extra spannend als je niet weet waar je gaat eindigen. Laat jullie route dus eens bepalen door het lot: gooi aan elk kruispunt met een dobbelsteen, draai met je ogen dicht tien rondjes en wijs een richting aan, of wandel gewoon zo lang mogelijk rechtdoor. Iedereen verdient vakantie geeft nog heel wat tips voor originele wandelingen in je eigen buurt. 

> Laat je leiden 

 

6. Wandel een regenboog bij elkaar

Het principe van een regenboogwandeling is simpel: verzamel onderweg iets van elke kleur in de regenboog, of ga ermee op de foto. Om het extra spannend te maken kan je er ook een wedstrijdje van maken: wie als eerste een regenboog kan maken wint, en je mag geen voorwerp gebruiken dat iemand anders al gespot heeft. 

 

Lees ook: 

Meer inspiratie

De mooiste familievoorstellingen op Podium 19

De mooiste familievoorstellingen op Podium 19

Podium 19 is een nieuw cultuurkanaal: online én op je tv pik je er concerten, voorstellingen en ander cultureel leuks mee - en een reeks wonderlijke familievoorstellingen.

5 kunstige knutseltips voor kinderen

5 kunstige knutseltips voor kinderen

Begint de verveling toe te slaan? Haal de kunstenaar in jezelf naar boven en laat je inspireren door de kunst in musea, online knutsellessen en magische voorstellingen.

De mooiste films om thuis te bekijken

De mooiste films om thuis te bekijken

Installeer eens een cinema in je eigen woonkamer: deze ontroerende, hilarische en zelfs splinternieuwe films voor kinderen bekijk je gewoon online.

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

Niks zo leuk als een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips