U bent hier:

6x schilderkunst op kindermaat

Vlaamse Meesters voor kinderen

6x schilderkunst op kindermaat

Nog tot 2020 staan onze Vlaamse Meesters in de kijker: wereldberoemde schilders zoals Bruegel en Rubens op wie we best fier mogen zijn. Dit zijn onze tips om via een spannend uitstapje in hun schilderijen te duiken.


1. Loop rond in Bruegels tijd

Een bezoekje aan Bokrijk katapulteert je terug naar de middeleeuwen. Je kan er zelf potten bakken, werktuigen maken, leer bewerken en brood bakken - net als vroeger. 

In 2019 neemt het openluchtmuseum je mee naar de wereld van Bruegel. Duik in een van zijn schilderijen en word een breugeliaans personage. Ga op zoek naar objecten uit het schilderij en scan ze met je polsbandje. Een tocht die je het leven in Bruegels tijd laat zien, horen, voelen, proeven en ruiken ... En wie weet win je er wel een prijs mee?

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas - koop er snel een! 

 

2. Bekijk met een VR-bril de 16e-eeuwse skyline van Brussel

Tijdens de tentoonstelling 'Terug naar Bruegel' stap je met een heuse virtualrealitybril zélf de 16de eeuw binnen. Je kan de voorwerpen op de schilderijen aanraken, voelen en zelfs ruiken.

De kers op de taart is ongetwijfeld het panorama vanop de Hallepoort, de voormalige stadspoort van Brussel. Door telescopen doemt een virtuele skyline van het 16e-eeuwse Brussel op. 

Extra tip: combineer met een bezoek aan de Kapellekerk, waar Bruegel begraven is. Daar kan je op zoek naar figuurtjes die zijn ontsnapt uit zijn schilderijen. Vang ze allemaal - het zijn middeleeuwse Pokémon!

  

3. Snuister in de schatkamers van de Antwerpse kerken

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen een uniek kwintet van historische kerken in hartje Antwerpen. Alle vijf herbergen ze werken van de Vlaamse Meesters.

Een kerkbezoek saai voor kinderen? Niet met de doeblaadjes voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Je vindt ze gratis in elke kerk en je kan op ontdekkingstocht tijdens de openingsuren van de kerken.

Tip: combineer met een bezoek aan de ondergrondse ruien van Antwerpen. Verken de onderbuik van de stad langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen.

 

4. Word drukker in het Museum Plantin-Moretus 

Het Museum Plantin-Moretus is een prachtig, eeuwenoud stadspaleis. Je wandelt binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je hier 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was, zoals Pieter Paul Rubens.

De allerkleinsten kunnen zelf tekst en beeld drukken met verschillende soorten drukpersen. Ook leuk is het familiespel, waarin je samen op zoek gaat naar de moordenaar van Balthasar Moretus. 

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas

 

5. Beleef de Bourgondische hofcultuur in het Hof van Busleyden

In de 16e eeuw waren stadspaleizen dé hotspots voor machtshebbers, filosofen, schrijvers, muzikanten, wetenschappers, kunstenaars ... In het prachtige stadpaleis Hof van Busleyden beleef je die bijzondere sfeer nog altijd. Kinderen zijn hier bijzondere gasten. Het familieparcours met scheurluikjes toont je de weg naar gouden kubussen met toffe opdrachtjes. Kan jij je eigen fabeldier bedenken?

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas

Tip: combineer met een skywalk in de Sint-Romboutstoren voor een onvergetelijke ervaring: beklim de 97,5 meter hoge toren en volg een avontuurlijke zoektocht. Eenmaal boven kan helemaal tot aan het Atomium in Brussel kijken.

 

6. Grote kunst voor kleine kenners in Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde in Veurne neemt klein en groot mee op een magische kunstwandeling door het kasteel en stelt de mooiste pareltjes van de Vlaamse Meesters aan je voor. Knipper even met de ogen en ga 600 jaar terug in de tijd! Raadsel, symbolen, puzzels, kunstwerken en installaties wijzen je de weg. Word jij de Ultieme Vlaamse Super-Meester?

  

Met dank aan vlaamsemeesters.be.

Foto: © Luc Daeleman voor Bokrijk

 

Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

Regenlaarsjes

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Geen spoor van sneeuw deze winter, des te meer van regen en grijze lucht. Thuisblijven is gelukkig niet nodig: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

De mooiste poppentheaters

De mooiste poppentheaters

Heerlijk nostalgisch of met een modern kantje: deze poppentheaters veroveren moeiteloos jonge én oude harten.

Yoga met de kinderen

Yoga met de kinderen

Je zou niet de eerste mama of papa zijn die na lang twijfelen toch eens een proefles yoga volgt, om daarna geen enkele meer over te slaan. Yoga alleen of samen met je kind, dat moet je gewoon eens uitproberen.

Kinderen in Koers, het Museum van de Wielersport

6 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze zes interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips