U bent hier:

6x schilderkunst op kindermaat

6x schilderkunst op kindermaat

6x schilderkunst op kindermaat

Nog tot 2020 staan onze Vlaamse Meesters in de kijker: wereldberoemde schilders zoals Bruegel en Rubens op wie we best fier mogen zijn. Dit zijn onze tips om via een spannend uitstapje in hun schilderijen te duiken.


1. Loop rond in Bruegels tijd

Een bezoekje aan Bokrijk katapulteert je terug naar de middeleeuwen. Je kan er zelf potten bakken, werktuigen maken, leer bewerken en brood bakken - net als vroeger. 

In 2019 neemt het openluchtmuseum je mee naar de wereld van Bruegel. Duik in een van zijn schilderijen en word een breugeliaans personage. Ga op zoek naar objecten uit het schilderij en scan ze met je polsbandje. Een tocht die je het leven in Bruegels tijd laat zien, horen, voelen, proeven en ruiken ... En wie weet win je er wel een prijs mee?

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas - koop er snel een! 

 

2. Bekijk met een VR-bril de 16e-eeuwse skyline van Brussel

Tijdens de tentoonstelling 'Terug naar Bruegel' stap je met een heuse virtualrealitybril zélf de 16de eeuw binnen. Je kan de voorwerpen op de schilderijen aanraken, voelen en zelfs ruiken.

De kers op de taart is ongetwijfeld het panorama vanop de Hallepoort, de voormalige stadspoort van Brussel. Door telescopen doemt een virtuele skyline van het 16e-eeuwse Brussel op. 

Extra tip: combineer met een bezoek aan de Kapellekerk, waar Bruegel begraven is. Daar kan je op zoek naar figuurtjes die zijn ontsnapt uit zijn schilderijen. Vang ze allemaal - het zijn middeleeuwse Pokémon!

  

3. Snuister in de schatkamers van de Antwerpse kerken

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen een uniek kwintet van historische kerken in hartje Antwerpen. Alle vijf herbergen ze werken van de Vlaamse Meesters.

Een kerkbezoek saai voor kinderen? Niet met de doeblaadjes voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Je vindt ze gratis in elke kerk en je kan op ontdekkingstocht tijdens de openingsuren van de kerken.

Tip: combineer met een bezoek aan de ondergrondse ruien van Antwerpen. Verken de onderbuik van de stad langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen.

 

4. Word drukker in het Museum Plantin-Moretus 

Het Museum Plantin-Moretus is een prachtig, eeuwenoud stadspaleis. Je wandelt binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je hier 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was, zoals Pieter Paul Rubens.

De allerkleinsten kunnen zelf tekst en beeld drukken met verschillende soorten drukpersen. Ook leuk is het familiespel, waarin je samen op zoek gaat naar de moordenaar van Balthasar Moretus. 

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas

 

5. Beleef de Bourgondische hofcultuur in het Hof van Busleyden

In de 16e eeuw waren stadspaleizen dé hotspots voor machtshebbers, filosofen, schrijvers, muzikanten, wetenschappers, kunstenaars ... In het prachtige stadpaleis Hof van Busleyden beleef je die bijzondere sfeer nog altijd. Kinderen zijn hier bijzondere gasten. Het familieparcours met scheurluikjes toont je de weg naar gouden kubussen met toffe opdrachtjes. Kan jij je eigen fabeldier bedenken?

Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen met een museumpas

Tip: combineer met een skywalk in de Sint-Romboutstoren voor een onvergetelijke ervaring: beklim de 97,5 meter hoge toren en volg een avontuurlijke zoektocht. Eenmaal boven kan helemaal tot aan het Atomium in Brussel kijken.

 

6. Grote kunst voor kleine kenners in Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde in Veurne neemt klein en groot mee op een magische kunstwandeling door het kasteel en stelt de mooiste pareltjes van de Vlaamse Meesters aan je voor. Knipper even met de ogen en ga 600 jaar terug in de tijd! Raadsel, symbolen, puzzels, kunstwerken en installaties wijzen je de weg. Word jij de Ultieme Vlaamse Super-Meester?

  

Met dank aan vlaamsemeesters.be.

Foto: © Luc Daeleman voor Bokrijk

 

Op zoek naar meer inspiratie voor familie-uitstapjes? Schrijf je dan in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg voor tips uit jouw buurt.

Meer inspiratie

5x pompoenpret

5x pompoenpret

Het lijkt alsof er momenteel geen andere groente bestaat. En terecht: pompoenen zijn een bijna oneindige bron van plezier. Dit zijn onze favoriete activiteiten met kinderen. En pompoenen.

5 musea waar kinderen welkom zijn

5 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze 5 interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips