U bent hier:

7 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Kinderen in het James Ensorhuis

7 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Laat je kroost zeker niet thuis als je naar het museum trekt: deze zes tentoonstellingen zijn helemaal kinderproof met spannende zoektochten, creatieve knutselhoeken, kunst op kindermaat en ander leuks.


1. Skaten met van Eyck in De Wereld van Kina

De Wereld van Kina neemt je mee naar de wereld van Jan van Eyck, in de interactieve expo Dag Jan. Je mag op stap met Jan van Eyck, de twaalfjarige hedendaagse kleinzoon van de Vlaamse meester. Jan (die zelf graag grafitti-artiest wil worden) neemt je mee naar het atelier, de huiskamer en de galerij van zijn bekende voorvader.

Onderweg vertelt hij alles over het Lam Gods, de speciale schildertechnieken van van Eyck en zijn geheimzinnige avonturen in het buitenland. Een expo helemaal op maat van kleine kunstliefhebbers, en bovendien overgoten met een vleugje hedendaagse skate-cultuur. 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 30/6 in De Wereld van Kina: het Huis (Gent) 

 

2. Kleurrijke kinderboeken in het Stadsmus

In Kleurboel, de nieuwste tentoonstelling in het Hasseltse Stadsmus toont de mooiste tekeningen uit de mooiste prentenboeken. Kijk je ogen uit, beluister de verhalen die bij de prenten horen en trek vervolgens je avontuurlijke schoenen aan. Kruip - letterlijk! - in de tekeningen, leer hoe een boek gemaakt wordt of ontdek hoe je favoriete kinderboek klinkt in een andere taal. 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 8/11 in Het Stadsmus (Hasselt)

 

3. Alles is kunst in het S.M.A.K.

Het S.M.A.K. stuurt je met het hele gezin op een spannende ontdekkingstocht (die je op voorhand thuis kan downloaden) in de expo rond Kris Martin. Onderweg vallen er heel wat bijzondere kunstwerken te bewonderen: een zaal vol bronzen confetti, een gouden bij of een half opgeblazen luchtballon.

Waar en wanneer? nog t.e.m. 3/1 in het S.M.A.K. (Gent)

Limme was verwonderd door de schitterende confetti, Jappe was gefascineerd door "de bom"... en zou de kunstenaar nu nog eens de vaas komen omver duwen? Wie zat er in de schoen met de gouden munt? Het begeleidend boekje was heel handig en inspirerend. Wij zijn vanaf nu fan van Kris Martin!

Mama Elke van de Bende van Vlieg

4. Schilders ontmaskeren in het James Ensorhuis

In Oostende kan je sinds kort weer op bezoek bij James Ensor. Huisknecht Gust neemt je mee door het huis van de bekende kunstenaar en verklapt heel wat van zijn geheimen. Onderweg mag je je nog amuseren met interactieve muren, puzzelschermen en een knutselatelier, en misschien kunnen jullie aan het einde van de tocht wel de valse Ensor ontmaskeren... 

Waar en wanneer? permanent in het James Ensorhuis (Oostende) 

 

5. Circustoeren in het Huis van Alijn

Hendrik en Poes nemen je in het Huis van Alijn mee op circuskaravaan, in de expo Circus Onderweg. Ontdek wat circusartiesten allemaal nodig hebben, bouw je eigen circus, creëer een act met je favoriete dier of verkleed je als circusartiest: aan elke stopplaats verzamel je een stempel en leuke weetjes over het circus. 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 31/8/2021 in het Huis van Alijn (Gent) 

 

6. De wondere wereld van Tim Walker in C-mine

In C-mine duik je in het bijzondere universum van Tim Walker, een bekende fotograaf. Een kijkwijzer stuurt jullie op pad en voorziet onderweg weetjes, opdrachten en doe-dingen. Bewonder de kleuren, de kostuums of de make-up, ga op zoek naar de kleur rood in de foto's of verdwaal in de tuin van Tim. Fotografie was nog nooit zo cool! 

Waar en wanneer? Nog t.e.m. 3/1 in C-mine (Genk) 

 

7. Racen in het Sportimonium

De olympische spelen in Japan vielen deze zomer in het water, maar wist je dat allereerste olympische spelen in 1920 plaatsvonden in Antwerpen? In het Sportimonium leer je alles over deze historische spelen van honderd jaar geleden, en kleine krachtpatsers mogen meteen ook hun krachten meten met bekende olympische atleten uit de geschiedenis. Wie loopt sneller dan Usain Bolt? 

Waar en wanneer? nog t.e.m. 30/6 in het Sportimonium (Hofstade)

 

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 175 musea in heel België, waaronder heel wat van de musea in dit artikel. 

Koop hier je museumpas >

 

 

Alle tentoonstellingen voor kinderen

5+

Van 1 december 2020 tot 24 januari 2021

Retteketet letterpret

Herentals, Openbare bibliotheek Herentals

  • Tentoonstelling

8+

Van 3 november 2020 tot 26 januari 2021

Spinrag 2.0: Traject figurentheater met Erik Bassier (Ultima Thule)

Menen, CC De Steiger Menen

  • Cursus of workshop

8+

Van 3 november 2020 tot 26 januari 2021

Traject figurentheater voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Menen, Cultuurcentrum De Steiger

  • Cursus of workshop

8+

Van 30 december 2019 tot 31 januari 2021

Het Kunstuur

Mechelen, Heilige Geesthuis

  • Tentoonstelling

3+

zondag 31 januari 2021

Familiedag rond het thema Vuur

Anderlecht, Erasmushuis

  • Opendeurdag

6+

Van 15 januari 2021 tot 12 februari 2021

ExpoDany2021

Vorst, GC Ten Weyngaert

  • Tentoonstelling

9+

Van 17 november 2020 tot 14 februari 2021

Vluchten, steeds weer vluchten

Brussel, Kerk van het Groot Begijnhof

  • Tentoonstelling

6+

maandag 15 februari 2021

Stage Brussel en zijn mysteries

Brussel, Devant le BIP

  • Cursus of workshop

6+

Van 11 januari 2021 tot 15 februari 2021

Expo Jee Kast SSStribute

Wijnegem, bibliotheek

  • Tentoonstelling

6+

woensdag 17 februari 2021

Kunstatelier voor kinderen met Emilie Lauwers

Ronse, Cultuurcentrum De Ververij - Wolvestraat

  • Cursus of workshop

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

Technopolis

8 x wetenschap en technologie voor kinderen

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Van museum tot thuislaboratorium: hier kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.

5 kleine (maar fijne) musea voor kinderen

5 kleine (maar fijne) musea voor kinderen

Zin om eens iets nieuws te ontdekken met het hele gezin? Deze musea ken je misschien nog niet, maar ze zijn zeker een uitstapje waard: ontdek alles over vergeten groenten, kaartspelletjes of de kelder van een keizer.

Het James Ensorhuis

De 10 leukste musea voor kinderen

Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke gezinsuitstap? In deze tien musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's.

Met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

5x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

Film beleef je het beste op groot scherm - en liefst in een kleine en gezellige bioscoopzaal. Dit zijn onze favoriete cinema's met kindvriendelijk aanbod.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips