U bent hier:

7 keer kastelen bezoeken met kinderen

7 keer kastelen bezoeken met kinderen

7 keer kastelen bezoeken met kinderen

Welk kind droomt er niet van om als ridder of gravin in een kasteel te flaneren? Duik met de hele familie in de geschiedenis van deze kastelen, burchten, abdijen en ondergrondse paleizen.


1. Snuisteren in het Kasteel van Gaasbeek 

Net buiten Brussel, maar middenin de prachtige natuur van het Pajottenland, pronkt het magische Kasteel van Gaasbeek. Je ontdekt alle (al dan niet verborgen) kamers van het kasteel tijdens een van de familierondleidingen. Een bezoek is bovendien helemaal gratis voor kinderen tot 7 jaar

 

2. Op avontuur met ridder Arthur 

Ridder Arthur, de laatste kasteelbewoner, neemt families mee op sleeptouw doorheen Kasteel Beauvoorde in Veurne. Gewapend met een kistje raken de kinderen spelenderwijs in de ban van deze excentrieke romanticus. Er wordt getekend, geluisterd, gepraat, gezocht, gevonden, verkleed, gebouwd en… gekokkereld!

Mijn zoon was net 9 geworden en dat vierden we met een activiteit. Hij kon tussen een paar dingen kiezen, maar koos er dit kasteel uit. Samen met zijn broer van 7 waanden ze zich als echte kasteelheren!

Anna van de Bende van Vlieg

3. Een middeleeuwse speeltuin in hartje Brussel

De Brusselse Hallepoort heeft alles in huis: een middeleeuwse tekentafel, een wapenrusting om zelf aan te trekken, een multimediaspel over de geschiedenis van het versterkte Brussel en een zoektocht voor kleuters. Voeg daarbij de middeleeuwse speeltuin van om en bij 4000 m² in het park en je uitstap is compleet. 

 

4. Een abdij met kasteelallures 

In de Abdijsite van Herkenrode kunnen kinderen samen met Hoorntje de eenhoorn en Hendrik van Veldeke gezinszoektochten doen. En in de kruiden- en inspiratietuin zitten warempel theepotten verstopt, waarin uitdagende opdrachten zitten. Op zonnige dagen is het een ideale uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht.

 

5. Dromen in Domein de Renesse

In het park van dit dromerige kasteel in Malle staat een mammoetboom. Deze is maar liefst 6 meter dik, 40 meter hoog en heeft de gezegende leeftijd van 154 jaar. Kinderen vanaf 5 jaar gaan in en rond het kasteel op stap met boswachter Zander en gravin Anemoontje.

 

6. Waan jezelf een ridder of prinses in het Gravensteen

Je kan niet in Gent geweest zijn zonder het Gravensteen te bezoeken. De steile trappen van deze middeleeuwse burcht leiden je naar een uniek uitzicht over de stad. Tuur in de verdedigingsmuren door de schietgaten, neem een kijkje in de folterkamer en laat je leiden door de kids-movieguide.

 

7. Een ondergronds paleis in Brussel

Het Coudenbergpaleis behoorde toe aan Keizer Karel. Tijdens een bezoek duik je met een zaklamp en een overlevingsrugzakje in de ondergrondse gangen en leer je zo de geschiedenis van Brussel kennen. Tip: met een museumpas kan je het paleis ook als volwassene voordelig bezoeken.

 

De smaak te pakken? Onze volgers tipten nog drie Waalse kastelen: het kasteel van Lavaux-Saint-Anna, La Roche-en-Ardenne en Bouillon. Middeleeuwse parels in het buitenland waren volgens hen: Kasteel Schaloen in Valkenburg (Nederland), Schloss Drachenburg (Duitsland), Dover Castel en Warwick Castle (Engeland).
 

 

Meer kastelen

5+

Gravensteen

26 beoordelingen

Gent, Gravensteen

  • Monument

6+

Familieparcours: Ontdek Kasteel Beauvoorde met Ridder Arthur!

20 beoordelingen

Wulveringem, Kasteel Beauvoorde

  • Monument

1+

Kinderrijck

16 beoordelingen

Bilzen, Kinderrijck

  • Recreatiedomein of centrum

Provinciaal Recreatiedomein Kessel-Lo

15 beoordelingen

Kessel-Lo, Provinciedomein Kessel-Lo

  • Recreatiedomein of centrum

Provinciedomein Huizingen

9 beoordelingen

Huizingen, Provinciedomein Huizingen

  • Recreatiedomein of centrum

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

6 musea waar kinderen welkom zijn

6 musea waar kinderen welkom zijn

Een museum bezoeken is saai? Helemaal niet! Deze zes interactieve musea verrassen met speurtochten, doe-opdrachten en spannende verhalen. Openvallende mondjes gegarandeerd…

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

De 7 allerleukste voorstellingen van het najaar

Op zoek naar iets nieuws om naar uit te kijken, nu de zomer voorbij is en het nieuwe schooljaar is begonnen? Zet dan snel een fijne familievoorstelling in je agenda: dit zijn alvast de zeven voorstellingen waar wij het meest naar uitkijken.

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

16 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Met de herfst komen niet alleen knisperende blaadjes en prachtige bossen, maar ook druilerige dagen en eeuwige regen. Thuisblijven? Niks daarvan: Vlieg verzamelt 16 regenbestendige uitjes, van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

Heerlijke herfst: 6 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips