U bent hier:

7x wetenschap en technologie voor kinderen

Plezier in Hidrodoe

7x wetenschap en technologie voor kinderen

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Van museum tot volkssterrenwacht: hier kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.


1. Oog in oog met mammoeten in het Museum voor Natuurwetenschappen

In het paleoLAB van het Museum voor Natuurwetenschappen ben je zelf paleontoloog, geoloog en antropoloog. Hier kijk je recht in de slurf van een mammoet en sta je oog in oog met een briesende buffel ... 

Graaf fossielen op of maak een afdruk van dinovoetsporen. Zet een levensgroot stegosaurusskelet in elkaar of onderzoek miljoenen jaren oude mineralen. 

 

2. Technopolis: een speeltuin voor kleine professoren

In doe-centrum Technopolis fiets je in de lucht, zet je zelf een vliegtuig aan de grond of maak je muziek met een teenslipper. Steek zelf de handen uit de mouwen met allerlei gekke proefjes en spannende experimenten.

Een echte speeltuin voor kleine (en iets grotere) professoren!

 

3. Waterpret gegarandeerd in Hidrodoe

In Hidrodoe leer je alles over water in meer dan 120 toffe doe-opstellingen. Laat een raket op waterstof vliegen tot aan het plafond, maak een reuzedraaikolk, leer hoe kraantjeswater gemaakt wordt en geniet in een 4D-film van het watergevecht tussen de held Spetter en het groene monster Smos. 

Aanrader! Toffe plek voor groot en klein. Heel wat om uit te proberen: sta zelf in het midden van een zeepbel, loop onder een megaparaplu waar water afloopt ...

Mama Sofie over Hidrodoe

4. De volkssterrenwacht: een poort naar de kosmos

Op zes plaatsen in Vlaanderen kan je met gigantische telescopen de sterren bewonderen. Ontdek de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Sommigen hebben zelfs een indrukwekkend planetarium, waarin je je dankzij 360°-schermen middenin het heelal waant.

 

5. Mars verkennen in Planetarium Brussel

Ontdek in Planetarium Brussel het grootste scherm van België (links, rechts, voor, achter én boven) en verken sterren en planeten. Maak van dichtbij een raketlancering mee, vlieg over de oppervlakte van Mars, aanschouw de Aarde vanuit de ruimte en bekijk de ringen van Saturnus van naderbij. 

 

6. Texture: vlas is overal 

Wist je dat geldbriefjes niet helemaal uit papier bestaan? Er zit namelijk ook ... vlas in.

In Texture in Kortrijk laat het egeltje Staf Stekel je kennismaken met de linnen- en vlasnijverheid, al voelend, ruikend, horend en zelfs proevend. Ontdek hoe ondernemers, wetenschappers en designers naar vlas kijken. En hoe zien verschillende soorten textiel eruit? Kijk zelf door de microscoop. 

 

7. Machinist spelen in Train World 

In Train World ontdek je treinen van vroeger, nu en morgen. Kijk rond in de posttrein of zelfs de trein van de koning! Ga zelf rond met een kaartjesknipper en loop voor één keer op een spoorweg. De kers op de taart: kruip zelf in de locomotief en bestuur een trein als een echte machinist.

 

Voordelig op uitstap met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 165 musea, onder andere Planetarium Brussel, Texture en Train World.

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is. 

Meer inspiratie

Familietheater vanuit je living

Familietheater vanuit je living

Wist je dat je ook heel wat theatervoorstellingen voor kinderen gratis kan streamen? Wel, het kan en wij maakten een lijstje.

Podcasts en luisterboeken voor kinderen

Podcasts en luisterboeken voor kinderen

Voorlezen is leuk en belangrijk. Maar soms - als je probeert te werken met een hoop kinderen in huis, bijvoorbeeld - mag je dat ook eens aan de professionals overlaten. Met deze 6 kindvriendelijke podcasts en luisterboeken!

Concert voor kinderen

4x concerten voor kinderen met 'volwassen' muziek

Met je kinderen naar een concert? Dan denk je meteen aan K3 of Kapitein Winokio. Leuk, maar wellicht niet waar je zelf voor zou kiezen. Goed nieuws: tegenwoordig kan je met je bengels ook naar muziek voor volwassenen.

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Laat je kroost zeker niet thuis als je naar het museum trekt: deze zes tentoonstellingen zijn helemaal kinderproof.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips