U bent hier:

7x wetenschap en technologie voor kinderen

Plezier in Hidrodoe

7x wetenschap en technologie voor kinderen

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Van museum tot volkssterrenwacht: hier kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.


1. Oog in oog met mammoeten in het Museum voor Natuurwetenschappen

In het paleoLAB van het Museum voor Natuurwetenschappen ben je zelf paleontoloog, geoloog en antropoloog. Hier kijk je recht in de slurf van een mammoet en sta je oog in oog met een briesende buffel ... 

Graaf fossielen op of maak een afdruk van dinovoetsporen. Zet een levensgroot stegosaurusskelet in elkaar of onderzoek miljoenen jaren oude mineralen. 

 

2. Technopolis: een speeltuin voor kleine professoren

In doe-centrum Technopolis fiets je in de lucht, zet je zelf een vliegtuig aan de grond of maak je muziek met een teenslipper. Steek zelf de handen uit de mouwen met allerlei gekke proefjes en spannende experimenten.

Een echte speeltuin voor kleine (en iets grotere) professoren!

 

3. Waterpret gegarandeerd in Hidrodoe

In Hidrodoe leer je alles over water in meer dan 120 toffe doe-opstellingen. Laat een raket op waterstof vliegen tot aan het plafond, maak een reuzedraaikolk, leer hoe kraantjeswater gemaakt wordt en geniet in een 4D-film van het watergevecht tussen de held Spetter en het groene monster Smos. 

Aanrader! Toffe plek voor groot en klein. Heel wat om uit te proberen: sta zelf in het midden van een zeepbel, loop onder een megaparaplu waar water afloopt ...

Mama Sofie over Hidrodoe

4. De volkssterrenwacht: een poort naar de kosmos

Op zes plaatsen in Vlaanderen kan je met gigantische telescopen de sterren bewonderen. Ontdek de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Sommigen hebben zelfs een indrukwekkend planetarium, waarin je je dankzij 360°-schermen middenin het heelal waant.

 

5. Mars verkennen in Planetarium Brussel

Ontdek in Planetarium Brussel het grootste scherm van België (links, rechts, voor, achter én boven) en verken sterren en planeten. Maak van dichtbij een raketlancering mee, vlieg over de oppervlakte van Mars, aanschouw de Aarde vanuit de ruimte en bekijk de ringen van Saturnus van naderbij. 

 

6. Texture: vlas is overal 

Wist je dat geldbriefjes niet helemaal uit papier bestaan? Er zit namelijk ook ... vlas in.

In Texture in Kortrijk laat het egeltje Staf Stekel je kennismaken met de linnen- en vlasnijverheid, al voelend, ruikend, horend en zelfs proevend. Ontdek hoe ondernemers, wetenschappers en designers naar vlas kijken. En hoe zien verschillende soorten textiel eruit? Kijk zelf door de microscoop. 

 

7. Machinist spelen in Train World 

In Train World ontdek je treinen van vroeger, nu en morgen. Kijk rond in de posttrein of zelfs de trein van de koning! Ga zelf rond met een kaartjesknipper en loop voor één keer op een spoorweg. De kers op de taart: kruip zelf in de locomotief en bestuur een trein als een echte machinist.

 

Voordelig op uitstap met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 165 musea, onder andere Planetarium Brussel, Texture en Train World.

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is. 

Meer inspiratie

4 musea waar kinderen welkom zijn

4 musea waar kinderen welkom zijn

Eindelijk is het zo ver: de musea gaan weer open! En ook de kleinste bezoekers mogen mee: deze musea verwelkomen je met speurtochten, spelletjes en ander leuks.

Theater met peuters en kleuters

Theater met peuters en kleuters

Ben je nog op zoek naar een uitstapje met je kleuter of peuter? Wist je dat er prachtige voorstellingen bestaan speciaal voor de allerkleinsten?

Met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

5x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

Film beleef je het beste op groot scherm - en liefst in een kleine en gezellige bioscoopzaal. Dit zijn onze favoriete cinema's met kindvriendelijk aanbod.

Beeld uit De kleine vurtorenwachter

Theater met kinderen: 7 onmisbare voorstellingen

Wie wil, kan dit jaar dagelijks een prachtige theatervoorstelling gaan bekijken. Als je daar tijd voor hebt: gelukzak! Voor de anderen kozen we er zeven uit die je zeker moet zien, al voor bengels vanaf 2 jaar.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips