U bent hier:

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

Er zijn vele redenen waarom een bezoekje aan de bib jou én je kinderen blij kan maken - zeker nu. En dat is helemaal veilig: de medewerkers doen alles om je coronaproof te ontvangen. Spoiler: je kan er véél meer dan boeken ontlenen.


In de bibliotheek - bib voor de vrienden - is iedereen welkom. Je kan er rondkijken, even zitten en lezen of iets mee naar huis nemen voor enkele weken. Nadien breng je het terug.

Om een boek, dvd of iets anders uit te lenen, heb je een lidkaart nodig. Die kan je in de bibliotheek zelf vragen. Soms is dat gratis, soms kost het een paar euro, afhankelijk van je gemeente.

Vind een bibliotheek in je buurt

 

Veilig naar de bib

Omwille van coronamaatregelen zou het kunnen dat sommige dingen even niet kunnen in je bibliotheek, zoals piano spelen of een computer gebruiken. In sommige bibliotheken zijn ook de leeshoekjes niet toegankelijk. 

Is het druk of staat er een lange wachtrij? Kom dan een andere keer terug. Of maak gebruik van de afhaalservice die veel bibliotheken nu voorzien.

Blijf je liever thuis? Ontdek de verrassende doe- en leestips van de online jeugdbib van Muntpunt.

 

1. Kies uit duizenden (prenten)boeken 

Een boek lees je meestal maar een keer - behalve die boekjes die je élke avond moet voorlezen aan je kleuter natuurlijk. Of misschien verslinden je kinderen boeken aan een tempo dat je portemonnee onmogelijk kan bijbenen. 

Allemaal goede redenen om de bibliotheek in te duiken. Je vindt er een onuitputtelijke voorraad leesvoer voor elke smaak en elk leesniveau. Boeken met verhalen, strips (ook voor volwassenen!) en prachtige prentenboeken, maar ook boeken met weetjes over pakweg dinosaurussen, planeten en babyhamsters.

 

2. Leen films en muziek à volonté

Kan je die ene cd met kinderliedjes na 1.264 speelbeurten echt niet meer horen? Haal wat nieuwe muziek in de bib. Als je ze beu bent, 'moeten ze echt wel terug naar de bibliotheek'. 

Naast cd's liggen er ook honderden dvd's op je te wachten. Ga eens snuisteren en kies een mooie animatiefilm of een spannende blockbuster voor een bioscoopavondje in eigen zetel.

 

3. Verras je bengel met een interactief (prenten)boek

In een groot deel van de bibliotheken kan je terecht voor Fundels. Dat zijn digitale kinderboeken: interactieve prentenboeken en leesboeken die je kan bekijken of lezen op een computer of tablet. De boekjes worden voorgelezen en er zitten ook animatiefilmpjes, educatieve spelletjes en oefeningen bij. 

Als je al lid bent van een bibliotheek die Fundels aanbiedt, kan je ze online downloaden

> Ontdek Fundels

 

4. Vind een rustig plekje om te lezen

In de bibliotheek vind je gezellige leeshoekjes met zetels en andere gekke zitmeubels. Ideaal om alvast in een boek of strip te duiken. En ondertussen kunnen de (groot)ouders ook rustig een paar boeken of films uitkiezen. 

 

5. Begin vanaf 0 jaar

Als je baby kan grijpen, kan hij/zij ook al een boekje vasthouden. Stevige kartonboekjes bijvoorbeeld, of zelfs knuffel- en sabbelboekjes - die gaan uiteraard tussen leenbeurten de wasmachine in.

Ze laten je kroost al vroeg het plezier van 'lezen' ontdekken. Samen kijken, voelen, verhaaltjes vertellen en verzinnen zorgt ook gewoon voor fijne momenten met je kleinste.

> Ontdek welke boekjes leuk zijn voor baby's

 

6. Neem speelgoed, videogames en gezelschapsspelletjes mee naar huis

Wist je dat je in de bib ook spelletjes vindt? Je kan er videogames uitlenen en soms zelfs gezelschapsspelletjes en speelgoed. Zo kan je je echt nooit meer vervelen.

  

7. Krijg tips op jouw maat

Vind je je weg niet in al die boeken en andere dingen? Zoek je een bepaald boek maar weet je de titel of schrijver niet meer? Heb je zin in 'iets anders' maar wil je graag wat advies? 

In de bibliotheek werken enthousiaste mensen die je maar wat graag helpen. Ze gaan samen met jou op zoek of geven je lees-, luister- of kijktips.

 

8. Spaar UiTPASpunten en ruil ze voor iets leuks

UiTPAS? Dat is een spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Met een UiTPAS kun je punten sparen, bijvoorbeeld als je de bibliotheek bezoekt. Die kan je ruilen voor leuke extra's zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets.

Heb je een kansenstatuut? Dan geniet je van sterk verminderde tarieven op UiTPAS-activiteiten.

Er zijn momenteel ongeveer 50 gemeenten die meedoen met UiTPAS. Maar je hoeft er niet te wonen om er eentje te kopen. Je kan punten sparen en voordelen inruilen in alle deelnemende gemeenten. 

Waar kan ik een UiTPAS kopen?

 

En ook ... 

In deze gekke tijden is het in de bibliotheek iets rustiger dan gewoonlijk. Want als dit allemaal voorbij is, kan je in de bibliotheek ook geregeld schrijvers ontmoeten en voorleesuurtjes bijwonen, vaak helemaal gratis. Soms zijn er zelfs concertjes en je kan er leuke workshops volgen. 

Vind een bibliotheek in je buurt

 

Lees meer

Meer inspiratie

Maart is Jeugdboekenmaand!

Maart is Jeugdboekenmaand!

Bibliotheken in Vlaanderen en Brussel vieren samen met kleine lezers en grote voorlezers honderdduizenden kinder- en jeugdboeken tijdens de Jeugdboekenmaand. Dit jaar is 'feest' het thema.

Technopolis

8 x wetenschap en technologie voor kinderen

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Van museum tot thuislaboratorium: hier kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

6 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Deze zes tentoonstellingen zijn een feest voor het hele gezin met spannende zoektochten, creatieve rondleidingen en kunst op kindermaat.

5 kleine (maar fijne) musea voor kinderen

5 kleine (maar fijne) musea voor kinderen

Zin om eens iets nieuws te ontdekken met het hele gezin? Deze musea ken je misschien nog niet, maar ze zijn zeker een uitstapje waard: ontdek alles over vergeten groenten, kaartspelletjes of de kelder van een keizer.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips