U bent hier:

9 spannende speurtochten voor kinderen

9 spannende speurtochten voor kinderen

9 spannende speurtochten voor kinderen

Alle schatten van Vlieg zijn opgeborgen, maar ook nu nog kan je zonder zorgen op uitstap naar de bib, het museum, natuurgebied of kasteel. Dit zijn onze tips voor een zoektocht zonder zorgen.


Zonder zorgen op uitstap

Deze zomer kon je met Schatten van Vlieg op speurtocht in 311 locaties in Vlaanderen en Brussel. Maar liefst 70.000 kinderen en hun families gingen op schattenjacht.

Overal kon je coronaproof op zoek naar een schat. Uit onze bevraging bleek dan ook dat 99,5% van de bezoekers zich veilig voelde tijdens hun speurtocht.

Nog meer goed nieuws: ook nu nog kan je zonder zorgen op schattenjacht in een museum, natuurgebied of kasteel. 

Opgelet - bij sommige locaties moet je je bezoekje vooraf reserveren.

 

1. Beestige schattenjacht bij DIVA in Antwerpen

Diamantmuseum DIVA in Antwerpen stippelde een beestige zoektocht voor je uit.

Fladder net als een uil geluidloos door de museumzalen en los alle opdrachten op. Wees niet bang wanneer je een brullende draak ontdekt ... en laat je niet afleiden door het gezang van de zeemeermin. 

> Vind de schatkist in DIVA

 

2. Magische verhalen in de Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode in Hasselt is honderden jaren oud. Dankzij twee fantasierijke speurtochten kan je de abdij verkennen op kindermaat. 

  • Op stap met de Eenhoorn (3-6 jaar): kleine opdrachten, magische verhalen en onderweg kom je een ridder, een reiziger en een kok tegen. Misschien vang je wel een glimp van de eenhoorn op ...
  • Hendriks Geheimen (6-12 jaar): Hendrik van Veldeke heeft gaten in zijn geheugen. Help zijn geheugen op te frissen: ga op zoek naar kisten met herinneringen, maak foto's en verkleed je in allerlei personages.

> Gezinszoektochten in Abdijsite Herkenrode

 

3. Op verkenning in Mechelen

Twee speelse wandelroutes sturen je met de hele familie kriskras door het centrum van de stad. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is een beestige ontdekkingstocht en ‘Met Natte Voeten’ is een avontuurlijke wandeling voor waterratten. Met het Grote Plan nemen kleine padvinders zelf het voortouw.

Mechelen stuurt je stappen

Een kindvriendelijke kunstroute leidt je langs tien kleurrijk bestickerde elektriciteitskasten. Zo kan je kunst ontdekken die je meestal alleen in een museum vindt. Vind je de Mechelse mascotte Rommy in elk schilderij?

Volg de kunstroute 

 

4. Een mysterieus museumkoffertje in SteM

In stadsmuseum SteM in Sint-Niklaas krijg je een klein koffertje met alledaagse voorwerpen. Ga ermee op zoektocht door het museum: vind je de oude voorwerpen die bij de spulllen van vandaag passen?

Ontdek hier ook de speelhoek en de spelsokkels: leg een tegelvloertje, speel middeleeuwse spelletjes en pas gekke snorretjes.

> Haal je museumkoffertje in SteM

 

5. Op zoek naar het Verloren Kabouterdorp in Lommel

Kabouters bestaan niet. Of toch? Onlangs doken in Lommel oude documenten op, geschreven door een volkje dat in de bossen van de Heuvelse Heide woonde. Ze waren niet groter dan enkele appels hoog. Een boze tovenaar sprak een vloek uit en sloot zo de kabouters voorgoed op in hun dorp. Niemand vernam ooit nog iets van hen.

Helpen jullie de vloek verbreken? Pas onderweg goed op, want de geest van de tovenaar zou nog in het bos ronddwalen ...

> Ga op zoek naar het Verloren Kabouterdorp

Een super leuke wandeling voor groot en klein. De beloning op het einde voor de kids was geweldig. Ze hebben hun ogen nogal uitgekeken. Toppertje!

Een mama over het Verloren Kabouterdorp in Lommel

6. Met Koning Amaryllo in Plantentuin Meise

Koning Amaryllo en zijn onderdanen genieten nog even van de laatste herfstzon in Plantentuin Meise. De planten hebben een voorjaar en zomer lang gegroeid en gebloeid. Nu zijn ze moe en binnenkort gaan ze in winterslaap.

Ga met Koning Amaryllo op wandel door de mooie plantentuin om hen welterusten te wensen!

> Ga met Koning Amaryllo naar de Plantentuin

 

7. Met de GPS in De Kaaihoeve

In De Kaaihoeve in Zwalm kan je op schattenjacht met een GPS, over een tocht van ongeveer 1,3 km. Breng je de opdrachten in de tuin tot een goed einde? Dan word je 'natuurambassadeur' en ontdek je de verborgen schat.

Ook leuk: met de fotozoektocht verken je de Kaaihoeve en de omgeving. Met een verrekijker en zoekkaarten in de hand speur je naar oplossingen van opdrachten en raadsels. 

> Op schattenjacht in de Kaaihoeve

 

8. Ondergrondse zoektocht in het Coudenbergpaleis

Onder de grond in Brussel kan je afdalen in een eeuwenoud koninklijk paleis: het Coudenbergpaleis. Ga met je familie op zoek naar de ketting van het Gulden Vlies.

De kleine Keizer Karel heeft jouw hulp nodig om de code van de schatkist te vinden. Je krijgt een rugzakje met de nodige hulpmiddelen: een schatkaart, een kostuum, een puzzel, een zaklamp ... Elke opdracht brengt je dichter bij de magische code. 

> Op zoek naar het Gulden Vlies in het Coudenbergpaleis

 

9. Familieparcours in het Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal in Brugge is een van de oudste ziekenhuisgebouwen van Europa. Tijdens het spannende familieparcours ga je op zoek naar de eerste zeven Rode Kruisposten.

Puzzel het juiste woord bij elkaar, beantwoord de noodoproep en krijg een leuke verrassing.

> Terug in de tijd in het Sint-Janshospitaal

 

Lees ook

Meer inspiratie

Het James Ensorhuis

De 10 leukste musea voor kinderen

Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke gezinsuitstap? In deze tien musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's.

Met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

5x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

Film beleef je het beste op groot scherm - en liefst in een kleine en gezellige bioscoopzaal. Dit zijn onze favoriete cinema's met kindvriendelijk aanbod.

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

8 redenen om met je kinderen naar de bibliotheek te gaan

Er zijn vele redenen waarom een bezoekje aan de bib jou én je kinderen blij kan maken - zeker nu. En dat is helemaal veilig: de medewerkers doen alles om je coronaproof te ontvangen. Spoiler: je kan er véél meer dan boeken ontlenen.

De mooiste poppentheaters

De mooiste poppentheaters

Heerlijk nostalgisch of met een modern kantje: deze poppentheaters veroveren moeiteloos jonge én oude harten.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips