U bent hier:

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Een frisse neus halen? Deze acht bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, zoektochten en kijkhutten.


1)  Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar

Het Natuurpad in Vorselaar werd in 2017 verkozen tot wandeling van het jaar, en dat is niet toevallig. Spring van de ene stapstronk naar de andere, steek zonder natte voeten een beek over en picknick met een vogelconcertje op de achtergrond. 

 

2) Het Zeebos in Blankenberge

Een bos aan de zee? Daarvoor moet je in Blankenberge zijn. Net achter de kustlijn ligt het bijzondere landschap van het Zeebos, met weides en kreken tussen de bomen. Vanuit de vogelkijkhut spot je zelfzame watervogels in de polders, en in het speelbos kunnen ravotters en kampenbouwers al hun energie kwijt. 

 

3) Bosland in Lommel

Boslanduitgestrekt over Hechtel-Eksel, Peer, Lommel en Pelt, is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Je kan er terecht voor grote stukken speelbos met wilgenhutten en natuurlijke speeltuigen, of je kan kiezen voor een van de drie kindvriendelijke wandelingen. 

Langs het Reigerpad kan je speuren naar dierensporen, tokkelen op een reuzenxylofoon of even bellen met de boomtelefoon. Gaat je kleintje in de buggy mee? Rij dan zeker eens over het Lieveheersbeestjespad. En in een van de vijvers schijnt een monster te wonen met de mysterieuze naam Wazdeddo... 

 

4) Het Enamebos in Oudenaarde

Een boswandeling combineren met een vleugje cultuur en geschiedenis? Dan zit je in Bos 't Ename goed. Aan de rand van dit middeleeuwse bos liggen een Archeologisch Museum en een oude Abdijsite, en het wandelpad dat vertrekt aan het museum vertelt jullie alles over de geschiedenis van het bos. Dus trek eropuit over de houten knuppelpaden, een halve meter boven de grond om de begroeiing niet te verstoren.  

 

5) Het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Een leuk weetje over het uitgestrekte Meerdaalwoud in Heverlee: aan de rand van het bos bevindt zich immers de Minnebron waar je je drinkbus kan vullen met zuiver bronwater. Vlakbij de bron zit nog een mooi 17de-eeuwse kapelletje verstopt tussen de bomen, en verder in het woud vind je ook nog de avontuurlijke speeltuin Everzwijnbad.  

 

6) Speuren in de Westhoek

In de Westhoek krijg je kinderen probleemloos en zonder morren de bossen in, dankzij niet minder dan 14 speciale speurzoektochten in evenveel bossen. Stijn het vliegend konijn vermaakt de kinderen tijdens het stappen met verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten.

Onze kinderen vinden deze speurtochten een voor een ontzettend leuk. Het is de ideale manier om ze zonder zeuren te laten wandelen: de afstand van de speurtochten is ideaal en ze merken niet dat ze aan het wandelen zijn.

Mama Lies van de Bende van Vlieg

7) Het Zoniënwoud

De koning der Belgische bossen blijft uiteraard het Zoniënwoud, met zijn statige beuken. Kies een van de vele gemeenten waarlangs je het bos kan betreden (Tervuren, Oudergem, Ukkel, Overijse ...) en ontdek elke keer nieuwe plekjes. Behalve de beukenkathedraal vind je er ook een bosmuseum,  een arboretum met 470 verschillende boomsoorten, de prachtige Koninklijke Loge, en een coole buitenspeeltuin.

 

8) Het Muziekbos in Ronse

Het Muziekbos in Ronse heeft twee ruime speelzones en verschillende bewegwijzerde wandelingen die je kan volgen. En wie goed zoekt vindt in het midden van het bos de Geuzentoren: een mysterieus bouwsel dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

 

Meer inspiratie

4x dieren spotten in de natuur

4x dieren spotten in de natuur

Dierentuinen blijven nog even gesloten, maar gelukkig zijn er nog andere plekken waar je dieren kan gaan spotten. Trek met de kinderen de natuur in en ga samen op zoek naar pluizige koeien, kriebelende waterdiertjes - en zelfs dromedarissen.

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Het bos is de allerbeste speeltuin: dit zijn de leukste speelbossen voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips