U bent hier:

Bouw je eigen poppenkast

Kamishibai

Bouw je eigen poppenkast

Slaat de verveling toe? Laat je creativiteit de vrije loop en installeer een poppentheater in je eigen woonkamer.


1. Ga op zoek naar inspiratie

Als je nog niet klaar bent om te beginnen knutselen en verzinnen, kan je je eerst laten inspireren door de echte theaters. Theater FroeFroe zette al zijn voorstellingen online, en op de website van het Huis van Alijn lees je dan weer alles over Pierke van Alijn, het legendarische Gentse poppentheater. 

 

2. Begin met het bouwwerk

Vervolgens zijn jullie klaar om met het echte werk te beginnen: de bouw van het poppentheater. Ga aan de slag met een kartonnen doos, doe de truc met het laken (knip er een venster in en hang het in de deuropening) of timmer samen een houten exemplaar dat eeuwig blijft leven. Versier je bouwwerk of schilder het in een mooi kleurtje, en vergeet de gordijntjes niet: die maak je eenvoudig met een restje stof of twee keukenhanddoeken. 

Of, eentje voor de voorlezers: tover een kamishibai in elkaar, een wonderlijk Japans verteltheater. ABC helpt je op weg met een duidelijke handleiding en Iedereen Leest vertelt er alles over. 

 

3. Knutsel de poppen

Geen poppentheater zonder poppen, en ook die knutsel je gezellig zelf. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kan ze tekenen op papier of karton, mooi inkleuren en er een stokje achter plakken, of een grappige handpop maken met een oude sok en een stel knopen. 

Als je wat restjes vilt of stof hebt, kan je ook leuke vinger- of handpopjes maken. Ook het heerlijk nostalgische poppentheater Propop geeft tips voor poppenmakers

 

4. Verzin een verhaal

Zodra je al je poppen verzameld hebt, kan je aan het scenario beginnen. Je kan een verhaal kiezen dat al bestaat, bijvoorbeeld een sprookje of je favoriete boek, of je eigen fantasie de vrije loop laten en er zelf eentje verzinnen. Propop legt ook uit hoe je een goed poppenscenario schrijft. 

Vergeet de decorstukken niet! Een vast decor kan je tekenen en in je poppenkast plakken, losse voorwerpen bevestig je aan een stokje zodat ze op het gepaste moment kunnen verschijnen. Let wel op dat je genoeg handen hebt om de poppen en voorwerpen te kunnen bedienen. 

 

5. Laat de show beginnen

Nog even oefenen, en jullie zijn er helemaal klaar voor. Nodig je bubbel uit, plak een mooie affiche op de koelkast om al je huisgenoten op de hoogte te brengen van het spektakel, installeer je theater in de woonkamer (voorzie genoeg zachte zitplaatsen voor het publiek), en ... de show kan beginnen! 

Meer inspiratie

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.

De mooiste films om thuis te bekijken

De mooiste films om thuis te bekijken

Installeer eens een cinema in je eigen woonkamer: deze ontroerende, hilarische en zelfs splinternieuwe films voor kinderen bekijk je gewoon online.

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

Niks zo leuk als een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

Familietheater vanuit je living

Familietheater vanuit je living

Wist je dat je ook heel wat theatervoorstellingen voor kinderen gratis kan streamen? Wel, het kan en wij maakten een lijstje.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips