U bent hier:

Dag van de Wetenschap voor kinderen: 7 tips

Dag van de Wetenschap voor kinderen: 7 tips

Dag van de Wetenschap voor kinderen: 7 tips

Op zondag 22 november katapulteert de Dag van de Wetenschap een dosis wetenschap en technologie je living in. Experimenteer mee vanuit je zetel met podcasts, 360°-tours, DIY’s, shows, games en zoveel meer!


Een apotheker of astronaut, ja zelfs de schoenmaker om de hoek of de loodgieter: iedereen is eigenlijk een wetenschapper! Meer nog dan over meetkunde, fysica, wiskunde of chemie gaat de Dag van de Wetenschap vooral over nieuwsgierigheid. Ga je mee op ontdekking?

 

1. Proefjes voor thuisprofessoren

Thuis zitten wordt een pak interessanter als je een reeks experimenten kan uitvoeren. In de proefjesdatabank van Technopolis zitten een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal wel in je keuken, tuinhok of garage liggen hebt.

En als je uitgeproefd bent, kan je je nog op de zetel nestelen voor de razend spannende YouTubereeks The Mazewaarin bekende jongeren hun wetenschapsknobbel moeten gebruiken om te ontsnappen uit een doolhof

> Zet je veiligheidsbril op

  

2. Voor designers in spe 

Het Brusselse designmuseum daagt kleine creatievelingen uit met een reeks filmpjes en opdrachten: knip en plak je eigen fanzine bij elkaar, ga aan de slag met marionetten of doe gekke dingen met plastic. 

> Ontwerp je eigen stoel

 

3. Dino's van dichtbij

Het Museum voor Natuurwetenschappen kent iedereen natuurlijk als het dinomuseum. Je kan het van thuis uit bezoeken:

> Nog meer dinomuseumplezier

 

4. Maak je eigen verf en pimp je t-shirt

Om T-shirts, broeken, jurkjes ... een blits kleurtje te geven, worden veel chemische stoffen gebruikt. Maar dat kan ook met gezondere, natuurlijke kleurstoffen: kruiden!

Met de video van ontwerpster Nienke Hoogvliet ontdek je stap voor stap hoe je jouw mondmasker of wit t-shirt kan verven met geelwortel of een ander kruid uit de tuin. 

> Kleuren met kruiden

 

5. Kauwende koala's en luie ijsberen

Bioloog worden, dat begint met héél goed naar dieren kijken. Gelukkig kan dat ook thuis. De San Diego Zoo, ook in De V.S., heeft camera's geïnstalleerd bij verschillende van haar bewoners: de ijsberenpinguïnsapen ...

De koala's slapen dan weer bijna altijd, dus je moet een beetje geluk hebben om ze in beweging te zien. 

Kies je lievelingsdier

 

6. Tover een dier in je huis

Google is niet vies van leuke experimenten, en dankzij een leuk snufje via augmented reality kan je nu een leeuw, panda, paard of tijger in je tuin of keuken toveren.

Hoe werkt het?

  • Je hebt een smarpthone nodig met Android 7.0 of iOS 11 of hoger.
  • Ga naar Google en zoek op een dier, zoals een van de bovenstaande vier.
  • Scroll even naar onder tot je op 'Weergeven in 3D' kan klikken.
  • Vervolgens kan je op 'Tonen in de ruimte' klikken.

Leuk om je familie te doen schrikken met een foto van een alligator in de badkamer ...

 

7. Maak je eigen papier

Oud papier kan je eindeloos hergebruiken, door er gewoon nieuw papier van te maken. Lees de werkwijze goed na en je kan aan de slag. Papier in stukjes scheuren en er vervolgens een dikke brij van brouwen: een feest voor ieder kind.

Nog wat zelfgeplukte bloemetjes erbij, en een paar dagen later kan je je zelfgemaakte postkaartjes naar al je vrienden en familie sturen. 

> Fabriceer je eigen postkaartjes

 

Nog meer wetenschap?

Ontdek het volledige programma van Dag van de Wetenschap, met podcasts, 360°-tours, DIY’s, shows, games en zoveel meer.

 

Lees ook

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips