U bent hier:

De 7 leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Jongen klimt in boom

De 7 leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Het bos is de allerbeste speeltuin. Dit zijn de leukste speelbossen voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.


Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen ... In deze speelbossen mag je naar hartelust ravotten en klauteren. 

 

1. Takkendorpen bouwen in het Kluisbos

In de pittoreske Vlaamse Ardennen ligt het eeuwenoude Kluisbos, met maar liefst drie grote speelzones. Met stammen en takken uit het bos zelf zijn hier intussen al een versterkt kamp, een loopbrug, een indianentent, een reuzenpicknicktafel en meer fraais gebouwd. 

Uitgespeeld? Hier kom je naartoe voor de natuur en de mooie fiets- en wandelroutes.

 

2. Puur spelen in Hasselt

In het speelbos van Domein Kiewit in Hasselt vind je geen speeltuigen, maar wel een grote voorraad van het leukste wat de natuur te bieden heeft: takken. Hier zijn kinderen de baas: kampen bouwen met takken en bladeren of avonturen beleven in de klim-en-klauterhoek, de speelbrug en de sjorhoek.

Uitgespeeld? In Domein Kiewit kan je ook een spannende familiespeurtocht doen, de kinderboerderij bezoeken, picknicken op de speelweide, geocachen ... en er is zelfs een 'traditionele' speeltuin.

 

3. Volop kampen bouwen in Oud-Turnhout

In natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout ravotten dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden. En ook jij kan je er uitleven, in het Bos van Bo. Voor kampenbouwers liggen de takken alvast klaar.

Uitgespeeld? Zes bewegwijzerde wandelpaden, van 1,5 tot 9 km kan je het hele natuurgebied verkennen. Nieuwsgierige kleuters mogen met een bolderkar op stap langs het natuurleerpad.

  

4. Eindeloos ravotten in Oud-Heverlee

In het hart van het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen, vind je het Everzwijnbad. Volg een parcours van een 3-tal km vol uitdagingen en hindernissen: reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang, een griezelig hoge klimbrug en veel meer. 

Er zijn in het hele Meerdaalwoud maar liefst 6 speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen en kampen mag bouwen.

Uitgespeeld? Speur door de eindeloze bossen en wie weet spot je een konikpaard of een ree ... Voor wie ook een portie stadsplezier wil, is Leuven amper 3 kilometer verwijderd. 

Een bos waar een kind nog eens echt kind mag zijn: klimmen op draken en houten slangen, kampen bouwen, door konijnenpijpen kruipen, langs een smal bruggetje over een 'ravijn' stappen ... Fantastisch!

Mama Joke van de Bende Van Vlieg

5. Avontuur in Torhout

Torwoud in Torhout (dat hebben ze leuk bedacht) is een avontuurlijk speelbos met een labyrint, een speelheuvel, waterpartijen, vlonderpaden en een indrukwekkend uitzicht. Onmogelijk om je hier te vervelen!

Uitgespeeld? In domein Groenhoven, waar Torwoud deel van uitmaakt, ontdek je via het Bosleerpad de geheimen van het bos.

 

6. Woestijnplezier in Lommel

De Lommelse Sahara is een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos. Hier mag je van de paden afwijken voor wilgenhutten, stapstenen en een 25 meter lange tunnel.

Uitgespeeld? De Sahara maakt deel uit van Bosland, een heel groot bosgebied waar je op schattenjacht kan of een ezelswandeling kan doen.

 

7. Een paradijsje in Heist-op-den-Berg

De Averegten in Heist-op-den-Berg is een gigantisch groot gebied waarvan een flink stuk bos gereserveerd is voor ravottende kinderen. Natuurspeelplaats Hobbeldonk is het favoriete plekje van alle speelvogels uit de buurt. Hier vind je geen voorgevormde speeltuigen maar wel zand, water, wilgenhutten, liggende boomstammen en beekjes om over te steken.

Uitgespeeld? In de Averegten vind je ook een boerderij, plantentuin, dierenweiden en natuurlijk wandelroutes.

Hier is het heerlijk ravotten, ook voor de papa :-) De plas, het zand, het klauteren, wilgenpaden ... In het speelbos is het ene kamp nog groter dan het andere, heerlijk! Moet ik er nog bij vertellen dat snoeten, handen en voeten lekker zwart zagen?

Joppe, Eva en Paulien van de Bende van Vlieg

 

Nog meer buitenlucht!

 

Wil je nog meer leuke tips voor uitstapjes met de kinderen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en je ontvangt op vrijdag een overzicht van wat er het komende weekend bij jou in de buurt te doen is

Alle speelbossen

Provinciaal Domein De Averegten

27 beoordelingen

Heist-op-den-Berg, Provinciaal Groendomein De Averegten

  • Recreatiedomein of centrum

1+

Provinciaal Groendomein Rivierenhof

15 beoordelingen

Deurne, Beschrijving niet beschikbaar

  • Recreatiedomein of centrum

3+

Speelbos Everzwijnbad

10 beoordelingen

Oud-Heverlee, Agentschap voor Natuur en Bos

  • Natuurgebied of park

3+

Speelbos Sahara

7 beoordelingen

Lommel, Topevenementenhal De Soeverein

  • Recreatiedomein of centrum

3+

Speelbos

5 beoordelingen

Sint-Truiden, Provinciaal Domein Nieuwenhoven

  • Recreatiedomein of centrum

3+

Speelbos Zottegem

4 beoordelingen

Zottegem, Domein van Breivelde

  • Park of tuin

Speelbos bij de Oranjerietaverne van de Plantentuin Meise

1 beoordeling

Meise, Plantentuin Meise

  • Spel of quiz

Klein Engelandhoeve

1 beoordeling

Turnhout, Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve

  • Fiets- of wandelroute

Speelbos in het Prinsenpark

1 beoordeling

Retie, Provinciaal Groendomein Prinsenpark

  • Sportactiviteit

2+

Spelen in 't Vossenhol

1 beoordeling

Bertem, speelbos 't vossenhol in het Eikenbos

  • Sportactiviteit

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

6 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

6 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

Vier de lente met een stevige wandeling tussen de bloesemgordijnen, vogelkijkhutten en wollige schaapjes.

Uitstapjes met peuters en kleuters

Uitstapjes met peuters en kleuters

Wat te doen met een peuter of kleuter? We verzamelden de leukste musea, voorstellingen en parken waar ook de allerkleinsten welkom zijn.

7x dierplezier met kinderen

7x dierplezier met kinderen

Springt je bengel een gat in de lucht als er een snoezige viervoeter in het zicht is? Op deze 7 plaatsen word je vrienden met alle dieren en soms is zelfs knuffelen een optie.

Trollenbos in De Schorre

Jouw bucketlist voor 2020: de leukste activiteiten met kinderen

Alweer een jaar om je geen moment te vervelen! Vlieg koos voor elk seizoen twee dingen uit die je zéker moet doen.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips