U bent hier:

De 8 onmisbare: niet te missen UiTtips van het nieuwe cultuurseizoen

De 8 onmisbare: niet te missen UiTtips van het nieuwe cultuurseizoen

De 8 onmisbare: niet te missen UiTtips van het nieuwe cultuurseizoen

Welke tentoonstellingen en voorstellingen mag je dit najaar zeker niet missen? Vlieg snuisterde door de kraakverse brochures van de cultuurhuizen en selecteerde 9 absoluut niet te missen Uittips voor kinderen en gezinnen van het nieuwe cultuurseizoen. Haal je agenda maar boven!


1) Apenstreken

Natuurlijk ben je al in het Museum voor Natuurwetenschappen geweest. Maar elke keer opnieuw valt er wel weer iets te ontdekken waar je de vorige keer overheen keek. Op 11 oktober 2017 start in het populaire dino-museum de tijdelijke tentoonstelling Apenstreken. Je kan er 60 prachtige opgezette exemplaren zien en verder kom je te weten hoe de primaten zich verplaatsen, wat ze eten, hoe ze communiceren en hoe ze leven. Zelf de aap uithangen, is toegestaan.

2) Inspiratie

Grote kunstenaars halen vaak inspiratie uit hun jeugdjaren. Zo droomde Panamarenko ervan om naar Mars te vliegen en was Jan Fabre gefascineerd door de kevers in zijn tuin. In de werkstations in de expo 'Inspiratie' kruipen de kinderen in de hoofden van de kunstenaars en ontdekken ze spelenderwijs hoe je van herinneringen kunst kan maken.

3) Hop

Hoe zet je beweging om in een stilstaand beeld? Daar hebben kunstenaars wel meer dan één truukje voor! Op basis van een twintigtal werken uit de vaste collectie van het Museum van Elsene wil de kindertentoonstelling HOP! kinderen van 6 tot 12 jaar oud prikkelen om 'stil te staan' bij dit onderwerp.

 

4) Ceci n'est pas un livre

Theater De Spiegel is een krak in theater voor kleine kinderen. In hun muziektheatervoorstelling Ceci n'est pas un livre zien we twee heertjes met een koffer. Die koffer zit vol boeken, vol stippen en vouwen, vol vormen en grappen, geluiden en muziek. Met zo'n koffer kan je niet anders dan op reis gaan... naar fantasieland!

Ceci n'est pas un livre TRAILER from Theater De Spiegel on Vimeo.

 

5) Bib-lieb

In de voorstelling Bib-lieb beginnen boeken te bewegen, kronkelen mensen over een trap en 'lezen' dansers zonder hoofd een krant... Het gezelschap Keski-e-space speelde eerder al voorstellingen op ongewone plekken: in een tuin, een containerpark en supermarkt. Voor Bib-lieb halen ze vreemde toeren uit in de bibliotheek.

 

6) Licht!

In Bib-lieb zijn het boeken die bewegen, en in deze voorstelling gaat het licht aan het dansen. Kleine lichtjes en grote spots tollen over het podium. Het licht danst in het rond en de performers bewegen mee. In licht! maak je kennis met de vele nuances van licht: het schemerlicht van een zaklamp, het felle licht van een grote spot, het reflecterende licht van een spiegel. Aan het eind van de voorstelling worden de kinderen uitgenodigd om zelf te experimenteren met licht en schaduw.

 

7) Achter de spiegel

In Achter de spiegel komen de poppen van Tieret en het poëtisch theater van Sprookjes Enzo samen, dus dat belooft een wonderlijke voorstelling te worden, met verdwaalde gedachten, kinderrijmpjes, bizarre situaties, gekoesterde dromen en beelden die je normaal alleen… achter een spiegel ziet.

 

8) Hoog!

In familietheaterland kan je niet om 4hoog heen. Dit theatergezelschap staat, behalve met Koning zonder schoenen, dit seizoen ook op de planken met andere voorstellingen. In Hut scharen de kinderen zich rond een gezellige houten hut, waar Kleine Zus en Grote Broer een verjaardagsfeest voor oma voorbereiden. En Stekeblind is een soort Romeo en Julia-verhaal, maar dan met een Egel en een Mol in de hoofdrollen.

 

Niet alleen Vlieg, maar ook onze Reporters van dienst snuisterden door het programma van het nieuwe seizoen. Misschien vind je ook hun tips interessant:

 

Wil je het hele cultuurseizoen lang op de hoogte blijven van de activiteiten voor kinderen en gezinnen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Vlieg en dan ontvang je elke vrijdag actuele tips uit jouw buurt voor het komende weekend.

 

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips