U bent hier:

De 9 favoriete uitstapjes van grootouders met hun kleinkinderen

De 9 favoriete uitstapjes van grootouders met hun kleinkinderen

De 9 favoriete uitstapjes van grootouders met hun kleinkinderen

Vlieg vroeg aan grootouders wat hun favoriete uitstapjes zijn met de kleinkinderen. En hier zijn ze dan: dé top 9 voor een heerlijke dag samen.


Deze tips strijden nek aan nek om de eerste plaats als populairste plek voor een fijn dagje samenzijn met de kleinkinderen. Ze werden allemaal zowat evenveel keer en - geloof ons - vol vuur aangehaald. Zet ze dus alle zes op je verlanglijstje, want hier moet je naartoe voor een onvergetelijke dag.

 

1) Naar zee

Zandkastelen bouwen, schelpen zoeken, pootje (of meer dan dat) baden, een ijsje eten, wandelen op de dijk. Veel kinderen houden mooie herinneringen over aan hun bezoek aan zee met oma en opa. En behalve zee en strand gaan jullie aan de kust blijkbaar ook graag naar:

- Fort Napoleon: "Het gerestaureerd fort is werkelijk een ontdekking, met de vele gangen die steeds verder leiden." Wist je trouwens dat in dit fort geregeld heel kindvriendelijke doe-expo's lopen?

- Plopsaland: "Als je die gezichtjes ziet glunderen en vol verwondering ziet kijken, wat moet je als grootouder dan nog meer hebben?" "De glimlach van het kind, die fonkelende oogjes en een dikke knuffel met de woorden “ 't was leuk, hé opi en ota!” zijn met geen geld te betalen."

- SEA LIFE: Oma Maria vindt dit een heel boeiende en verrijkende plek. "De onderzeeër is een echte attractie én educatief. De opdrachten die de kinderen meekrijgen maakt het speciaal. Een aanrader."

- Het Zwin: Ooievaars spotten en flink stappen: het Zwin blijft een klassieker. "Je kan er mooi wandelen midden in de natuur. Wij hebben ook erg genoten van het didactische bezoekerscentrum." Dat geloven we graag!

- Het visserijmuseum Navigo: "Mijn kleinste rakker kon zich verkleden als visser en de oudste leerde verschillende knopen leggen. Meer dan geslaagd!", zegt Oma Anneke.

 

2) Bokrijk

De tijd van toen komt opnieuw tot leven in het openluchtdomein Bokrijk. "Je ziet er oude boerderijen, kerkjes, windmolens, een oud schooltje. Ambachtslieden zijn er aan het werk in hun atelier (smidse, bakkerij, mandenvlechterij, molenaars...) en de kleinkinderen mogen zelf brood bakken, garen spinnen, potten bakken met klei, helpen soep koken. We speelden oude volksspelen zoals sjoelbakken, kegelen en knikkeren en ze konden op oude fietsen rijden. Je kan er mooie wandelingen maken in een bosrijke omgeving en natuurlijk spelen in de grote speeltuin. Hier duurt een dag echt niet lang genoeg." We kunnen het niet beter omschrijven, opa Albert!

 

3) Dierentuinen en kinderboerderijen

Dieren en kinderen: het is een ideale match. Dat hebben die oma's en opa's maar al te goed begrepen. De Zoo van Antwerpen en Planckendael blijken toppers. Agnes: "De pretoogjes van Tuur en Fien bij het zien van zo veel mooie dieren, het voeren van de pinguins, de olifanten die van de verzorger fruit en koekjes kregen, dat vinden ze allemaal super. De speeltuin en het ijsje op het einde van de dag is leuk meegenomen. Ook opa en oma hebben dubbel genoten."

De meest genoemde kinderboerderijen zijn (met stip) De Zonnegloed, het Rivierenhof  en Tivoli. In dit overzicht vind je alle kinderboerderijen en dierentuinen. Er is zeker eentje in jouw buurt.

 

4) Technopolis

"Technopolis is fantastisch", getuigt Maria. "Je kan er terecht met kinderen van verschillende leeftijd. Het is een veilige site waar ze kunnen experimenteren op alle mogelijke vlakken. Het is voor hen telkens weer een ontdekkingstocht." Overtuigd?

 

5) Samen fietsen

Samen fietsen staat garant voor kwaliteitstijd met het kleine kroost. Gewoon tot aan het eerste ijssalon of langs een mooie fietsroute of zelfs indrukwekkende sluizen. Liefst nog met de picknickmand achterop. Dit zijn 9 ideale plekken voor een gezellig fietstochtje.

 

6) Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in Mechelen is een echte aanrader voor jong en oud, aldus Paulette. "Héél leuk om al het oude speelgoed te zien en aan de kleinkinderen verhalen te vertellen van waarmee je zelf hebt gespeeld toen je hun leeftijd had." En oma Betsy verwoordt het als volgt: "Ze konden zich nauwelijks voorstellen dat kinderen vroeger met zo'n speelgoed tevreden waren, zeker omdat ze het vergeleken met de moderne spelletjes van nu, zoals Playstation en andere game-boxen."

 

7) Blotevoetenpad

"Wat is er leuker dan je broek oprollen en op je blote voeten van de natuur te genieten, door het water, over stenen, langs touwbruggen en natuurlijk in de modder. Wij waren moe, lekker vuil én voldaan." "Héérlijk met je blote voeten in het bos, één met de natuur, een gezonde voetmassage en intussen mijn kleindochter zien genieten van het zand, de modder, een ijskoude plas water, balancerend op balken." "We moesten echt samenwerken en elkaar helpen. We hebben enorm veel plezier beleefd." Alleen maar enthousiasme over het blotevoetenpad in Zutendaal. Maar wist je dat er in Vlaanderen nog 8 andere zijn?

 

8) Kabouterberg

Oma Magda: "De kabouterberg in Kasterlee blijven de kinderen leuk vinden. De afbeeldingen van de kabouters wijzen de weg. We beginnen aan het grote spellenbord bij de ingang. Halfweg het bos is er een theater waar je een dansje of liedje kan brengen en waar je je picknick kan opeten. Het huisje verderop is bekleed met een bord waarop je met krijt kan tekenen. De trappen, doolhoven, palen, boomstronken waarop je kan opklimmen en inkruipen maken deze Kabouterberg één groot avontuur."

 

9) Gallo-Romeins Museum

Marie-Julie vindt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een topmuseum. En ze is niet de enige! "De kinderen ontdekken hoe de mensen in de prehistorie woonden en op jacht gingen, hoe deze mensen landbouwers werden en kleine dorpen bouwden. En vervolgens stap je in de geschiedenis van de Romeinen. De kinderen staan altijd geboeid te kijken en te luisteren." In het museumcafé kan je zelfs proeven van de Romeinse gastronomie.

 

Zin in nog meer tips als deze? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en dan krijg je wekelijks dé niet te missen tips van Vlieg én een handig overzicht van activiteiten uit jouw eigen buurt in je mailbox.

Meer inspiratie

Kinderboerderijen: onze favoriete uitstapjes

Kinderboerderijen: onze favoriete uitstapjes

Zijn je kinderen gek op dieren, maar wil je eens wat anders dan de zoo? Er zijn ontzettend veel kinderboerderijen en wij selecteerden de allerleukste.

Naar een museum met een kleuter

Naar een museum met een kleuter

Papa Karel bezocht voor het eerst een museum met zijn driejarige zoon. Een machtig gebouw, enorme schilderijen en een tekentafel. Voor een kleine jongen is er heel wat te zien in het Gentse MSK.

naar museum met baby - wiels

Reporter Sarah: Mama. Mini. Museumdate.

In tegenstelling tot mijn geheugen - dat een jaar postpartum nog steeds een zeef is - blijkt het babybrein een spons te zijn. Hiervan moeten we profiteren. Mijn dochter en ik hebben een date in Wiels, museum voor hedendaagse kunst.

De schat van Charlie

De schat van Charlie

Wist je dat je ook met kleine kruipende monstertjes op zoek kunt naar de schat van Vlieg? Charlie, net 1 jaar, ging voor het eerst op schattenjacht in Design Museum Gent, in de toepasselijke expo ‘Hide & Seek’.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips