U bent hier:

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Het bos is de allerbeste speeltuin: dit zijn de leukste speelbossen voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.


Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen ... In deze speelbossen mag je naar hartelust ravotten en klauteren. 

 

Oost-Vlaanderen

Takkendorpen bouwen in het Kluisbos 

In de Vlaamse Ardennen ligt het eeuwenoude Kluisbos, met maar liefst drie grote speelzones. Met stammen en takken uit het bos zelf zijn hier intussen al een versterkt kamp, een loopbrug, een indianentent, een reuzenpicknicktafel en meer fraais gebouwd. 

Uitgespeeld? Hier kom je naartoe voor de natuur en de mooie fiets- en wandelroutes. 

 

Het avontureneiland in Zulte

Het natuurgebied Oude Leie Machelenput is meer dan 8 hectare groot en in de speelzone is een prachtig avonturenparcours aangelegd. 

Uitgespeeld? Wil je op verkenning langs de andere oever van de meander? Geen probleem: een veerboot ligt voor je klaar, maar je moet wel je armspieren gebruiken.

 

Limburg

Puur spelen in Hasselt

In het speelbos van Domein Kiewit vind je geen speeltuigen, maar wel een grote voorraad van het leukste wat de natuur te bieden heeft: takken. Hier zijn kinderen de baas: kampen bouwen met takken en bladeren of avonturen beleven in de klim-en-klauterhoek, de speelbrug en de sjorhoek.

Uitgespeeld? In Domein Kiewit kan je ook een spannende familiespeurtocht doen, de kinderboerderij bezoeken, picknicken op de speelweide, geocachen ... 

 

Woestijnplezier in Lommel

De Lommelse Sahara is een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos. Hier mag je van de paden afwijken voor wilgenhutten, stapstenen en een 25 meter lange tunnel.

Uitgespeeld? De Sahara maakt deel uit van Bosland, een heel groot bosgebied waar je op schattenjacht kan of een ezelswandeling kan doen.

  

Vlaams-Brabant

Eindeloos ravotten in Oud-Heverlee

In het hart van het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen, vind je het Everzwijnbad. Volg een parcours van een 3-tal km vol uitdagingen en hindernissen: reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang, een griezelig hoge klimbrug en veel meer. 

Er zijn in het hele Meerdaalwoud maar liefst 6 speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen.

Uitgespeeld? Speur door de eindeloze bossen en wie weet spot je een konikpaard of een ree ... Voor wie ook een portie stadsplezier wil, is Leuven amper 3 kilometer verwijderd. 

Een bos waar een kind nog eens echt kind mag zijn: klimmen op draken en houten slangen, kampen bouwen, door konijnenpijpen kruipen, langs een smal bruggetje over een 'ravijn' stappen ... Fantastisch!

Mama Joke van de Bende Van Vlieg

West-Vlaanderen

Avontuur in Torhout

Torwoud in Torhout (dat hebben ze leuk bedacht) is een avontuurlijk speelbos met een labyrint, een speelheuvel, waterpartijen, vlonderpaden en een indrukwekkend uitzicht. Onmogelijk om je hier te vervelen!

Uitgespeeld? In domein Groenhoven, waar Torwoud deel van uitmaakt, ontdek je via het Bosleerpad de geheimen van het bos.

 

Antwerpen

Volop kampen bouwen in Oud-Turnhout

In natuurgebied De Liereman ravotten dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden. En ook jij kan je er uitleven, de takken liggen alvast klaar voor kampenbouwers.

Uitgespeeld? Via zes bewegwijzerde wandelpaden, van 1,5 tot 9 km, kan je het hele natuurgebied verkennen. Nieuwsgierige kleuters mogen met een bolderkar op stap langs het natuurleerpad.

 

Een paradijsje in Heist-op-den-Berg

De Averegten is een gigantisch groot gebied waarvan een flink stuk bos gereserveerd is voor ravottende kinderen. Natuurspeelplaats Hobbeldonk is het favoriete plekje van alle speelvogels uit de buurt. Hier vind je zand, water, wilgenhutten, liggende boomstammen en beekjes om over te steken.

Uitgespeeld? In de Averegten vind je ook een bioboerderij, plantentuin, dierenweiden en natuurlijk wandelroutes (waarvan de groene route speciaal aangelegd is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens).

Hier is het heerlijk ravotten, ook voor de papa :-) De plas, het zand, het klauteren, wilgenpaden ... In het speelbos is het ene kamp nog groter dan het andere, heerlijk! Moet ik er nog bij vertellen dat snoeten, handen en voeten lekker zwart zagen?

Joppe, Eva en Paulien van de Bende van Vlieg

 

Nog meer buitenlucht? 

 • Niets zo leuk als een potje ravotten in een avontuurlijke buitenspeeltuin.

 

Maar speelzones van Natuur en Bos

ZOO Planckendael

143 beoordelingen

Muizen (Mechelen), ZOO Planckendael

 • Recreatiedomein of centrum

4+

Bezoek Technopolis

138 beoordelingen

Mechelen, Technopolis

 • Tentoonstelling

ZOO Antwerpen

102 beoordelingen

Antwerpen 18 (Antwerpen), ZOO Antwerpen

 • Tentoonstelling

5+

Museum voor Natuurwetenschappen - paleoLAB

101 beoordelingen

Brussel, Muséum des Sciences Naturelles

 • Tentoonstelling

Plopsaland De Panne

91 beoordelingen

De Panne, Plopsaland De Panne

 • Spel of quiz

Bokrijk

90 beoordelingen

Genk, Bokrijk

 • Tentoonstelling

3+

Plopsa Indoor

72 beoordelingen

Hasselt, Plopsa Indoor Hasselt

 • Thema of pretpark

Van 5 januari 2021 tot 31 december 2021

Gallo-Romeins Museum

61 beoordelingen

Tongeren, Gallo-Romeins Museum

 • Tentoonstelling

Provinciaal Domein Puyenbroeck

52 beoordelingen

Wachtebeke, Provinciaal Domein Puyenbroeck

 • Recreatiedomein of centrum

1+

Molenheide - Saraland

51 beoordelingen

Houthalen-Helchteren, Saraland

 • Recreatiedomein of centrum

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

De leukste skateparken voor kinderen

De leukste skateparken voor kinderen

Kleine waaghals in huis? In deze skateparken mag je skaten, steppen en rolschaatsen zoveel je wil: of je nu een beginner of een ervaren skater bent.

4x dieren spotten in de natuur

4x dieren spotten in de natuur

Dierentuinen blijven nog even gesloten, maar gelukkig zijn er nog andere plekken waar je dieren kan gaan spotten. Trek met de kinderen de natuur in en ga samen op zoek naar pluizige koeien, kriebelende waterdiertjes - en zelfs dromedarissen.

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

6x avontuurlijk wandelen met kinderen

Zin in een avontuurlijke uitstap met het hele gezin? Verlaat de platgetreden paden en trek naar een van deze zes natuurgebieden. Van uitkijktorens en plankenpaden tot fluisterboten en trollenjachten: deze wandelingen zijn alleen voor de durvers.

6x creatief wandelen met kinderen

6x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips