U bent hier:

De negen blotevoetenpaden in Vlaanderen

De negen blotevoetenpaden in Vlaanderen

De negen blotevoetenpaden in Vlaanderen

Zin in een avontuurlijk uitstapje met de kinderen? Trek dan eens naar een van deze negen blotevoetenpaden. Dat wordt lachen, gillen, klauteren en klimmen.


Parken, bossen en natuurgebieden blijven open. Je kan dus nog steeds genieten van een wandeling. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen aan:

  • Wandel alleen of in gezinsverband, maar niet in groepen. Wandel zeker niet samen met personen die tot een risicogroep behoren (ouderen, personen met een verminderde weerstand, etc.).
  • Houd afstand van andere wandelaars. Is dit niet mogelijk door de drukte in het bos, keer dan terug op een rustiger moment.
  • Enkel wandelingen in de buurt van jouw locatie zijn nog toegestaan om onnodige verplaatsingen te vermijden.

 

1) Lieteberg in Zutendaal (Limburg)

Op het gevarieerde pad van de Lieteberg klim en klauter je over stenen, boomsnippers, gras, modder, zand, keien, schelpen (ai!) en door riviertjes en plassen. De hangbrug en het labyrint maken het avontuur extra boeiend. Zelfs met peuters is dit traject goed te doen. Er zijn onderweg picknickplaatsen en rustpunten en natuurlijk klim je op de 18 meter hoge uitkijktoren, vanwaar je een geweldig zicht hebt op het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

2) Gentbrugse Meersen (Oost-Vlaanderen)

Dit blotevoetenpad in Gentbrugge is ongeveer 1 km lang en het speciale eraan is dat het niet kunstmatig is aangelegd. Met dit pad volg je als het ware het weer en de seizoenen. Je mag hier ook van de paden afwijken en je eigen ding doen. Het blotevoetenpad brengt je onder andere langs een 'tipihippie', een potten- en pannenhoek en een loopbrug. Afsluiten doe je met een picknick, in de speeltuin of in het speelbos.

 

3) Bourgoyen-Ossemeersen (Oost-Vlaanderen)

In 2016 opende Gent ook een blotevoetenpad in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen: een groene oase vlakbij het Gentse stadscentrum. Leuk hier is dat je via een vlonder naar het midden van de vijver kan om beestjes uit het water te scheppen. Je kan hier bovendien ook op ontdekking met een Boeboeksrugzakje vol materiaal en opdrachtjes.

 

4) Oekene (West-Vlaanderen)

De beste periode om het blotevoetenpad in Oekene af te leggen is in de lente, want dan krijg je er het mooie schouwspel van de bloeiende fruitbomen van deze streek rond Roeselare gratis bovenop. In de boomgaard groeien maar liefst 32 verschillende fruitsoorten en een sappige appel of peer plukken, is toegestaan. Bovendien ligt de fruitboomgaard vlakbij een speelplein.

 

5) Bigfoot in Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

In het avonturenpark '7 summits' aan de Donkvijver kan je veel Vliegen in één klap vangen. Er is een hoge klimtoren, je kan er pedalo varen, een speleoparcours afleggen of een death-ride maken. Maar al dat avontuur verbleekt bij het blotevoetenpad, dat bovendien toegankelijk is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Uniek in België is hier het Moerasparcours! Ons advies? Reservekledij meenemen!

 

6) Kaaihoeve in Zwalm (Oost-Vlaanderen)

In Zwalm ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Klein, maar krachtig, want de ene ervaring volgt de andere meteen op. Het pad is cirkelvormig, je kan het dus meermaals na elkaar doen én het is volledig gratis. Behalve de natuurtuin met het blotevoetenpad, vind je hier ook een natuurspeelzone met een wilgenhut (en tunnel), een reuzengrote mikado en een picknicplaats.

 

7) Barrevoetspad (Prov. Antwerpen)

In De Schorre in Boom kan je een zoektocht doen op het 1500 meter lang pad dat je barrevoets aflegt. Op het einde van het pad kan je meteen je voeten weer proper wassen met water dat je zelf kan oppompen. Handig, toch?

 

8) Oude heide (Prov. Antwerpen)

Het blotevoetenpad in Kapellen is klein maar fijn. Je kan er over een afstand van 100 meter stappen, wandelen, klimmen en springen. Het parcours bestaat uit allerlei ondergronden en natuurlijke materialen zoals houtsnippers, kiezeltjes en dennenappels. Zin in meer? In het nabije speelbos Lievensbos kan je flink ravotten.

 

9) Verwonder je voetenpad (Vlaams-Brabant)

De Plantentuin annex speelbos in Meise is op zich al heel leuk voor families en sinds kort is er ook een 'Verwonder-je-voetenpad', dat zelfs gedeeltelijk door de vijvers van de Plantentuin loopt.

 

 

Maak je graag uitstapjes in de natuur met je kinderen? Dit zijn de leukste wandelingen met het gezin. 

Niets meer missen? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en dan ontvang je elke vrijdag tips voor gezinsuitstapjes in je buurt.

Meer inspiratie

Fietsen door het water

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Niets zo leuk als met het hele gezin de fiets op springen! Geen idee waarheen? Dit zijn de leukste fietstochten in alle provincies.

Kampeer eens in je eigen tuin

Kampeer eens in je eigen tuin

Eropuit trekken zit er nog even niet in, maar dat wil niet zeggen dat je geen vakantiegevoel in huis kan halen. Op reis in je eigen huis: dat doe je zo.

9 x wandelen met de buggy

9 x wandelen met de buggy

Wandelen met een kinderwagen is soms een hele uitdaging. We tippen 9 wandelingen die volledig buggyproof en dus uiterst geschikt zijn voor een uitstapje met de allerkleinsten.

Kind in het bos

Zeven boswandelingen met het gezin

Dit zijn onze zeven favoriete boswandelingen - warme chocomelk achteraf verplicht!

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips