U bent hier:

De tien blotevoetenpaden in Vlaanderen

De tien blotevoetenpaden in Vlaanderen

De tien blotevoetenpaden in Vlaanderen

Zin in een avontuurlijk en plezierig uitstapje met de kinderen? Trek dan eens naar een van de negen blotevoetenpaden in Vlaanderen. Dat wordt lachen, gillen, elkaar helpen en lekker vuil worden.


 

Met je blote voeten in het dauwgras lopen... dat vinden we heerlijk. Maar waarom zou je niet evenveel genieten van stappen in modder terwijl die sompige aarde zich tussen je tenen perst? Het verschil zit 'm in je hoofd, klopt? Dus trek je stoute schoenen uit en loop blootvoets over de zes blotevoetenpaden in Vlaanderen. 

1) Lietenberg in Zutendaal (Limburg)

Dat dit gevarieerde pad in een prachtige natuuromgeving ligt, is extra meegenomen. Reken op een dikke 2 uren om dit pad van 2 kilometer af te leggen. Je komt over stenen, boomsnippers, gras, modder, zand, keien, schelpen (ai!) en door riviertjes en plassen. De hangbrug en een labyrint onderweg maken het extra boeiend. Zelfs met peuters is dit traject goed te doen. Er zijn onderweg picknickplaatsen en rustpunten met bungelbanken en natuurlijk klim je op de 18 meter hoge uitkijktoren, vanwaar je een geweldig zicht op het Nationale Park Hoge Kempen hebt. In het bezoekerscentrum De Lieteberg in Zutendaal bevindt zich trouwens ook een vlinderserre en insectenmuseum. En nog dit weetje: eigenlijk loop je hier haast letterlijk in de voetsporen van de eerste mens, de zogenaamde Laetolivoetsporen, die hier 3,5 miljoen jaar rondstapte...

Lees hier alle praktische info, een promofilmpje en de verslagen van andere ouders die dit pad al verkenden, 

2) Gentbrugse Meersen (Oost-Vlaanderen)

Dit blotevoetenpad in Gentbrugge is ongeveer 1 km lang en het speciale eraan is dat het niet kunstmatig is aangelegd. Sinds de aanleg in 2014 heeft de natuur het van de mens overgenomen. Met dit pad volg je als het ware het weer en de seizoenen. Je mag hier ook van de paden afwijken en je eigen gang gaan. De wandeling begint en eindigt aan het dienstencentrum in de Braemkasteelstraat. Daar krijg je een wandelkaart mee. Het blotevoetenpad brengt je onder andere langs een 'tipihippie', een potten- en pannenhoek en een loopbrug. Afsluiten kan je doen met een picknick, in de speeltuin of in het speelbos. In juni 2017 wordt een volledig nieuw deel van dit domein ingehuldigd. Met de gratis app ‘Voor elk wat Wil(d)s’ verken je al quizzend de fauna, flora en geschiedenis van het gebied. 

Meer info over de Gentbrugse Meersen vind je hier.

3) Bourgoyen-Ossemeersen (Oost-Vlaanderen)

In 2016 opende Gent, naast de Meersen, nog een tweede blotevoetenpad, namelijk in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Deze groene oase op slechts 3 km van het Gentse stadscentrum behoort tot een van de meest vogelrijke natuurgebieden van Vlaanderen. Jonge avonturiers vinden hier onder hun voeten: balkjes, boomstammen, -schijven en -paaltjes, zand, kiezels en natuurlijk modder. Leuk hier is dat je via een vlonder naar het midden van de vijver kan om beestjes uit het water te scheppen. Maar ook de luwe hellingen aan de rand maken het voor kinderen makkelijk om bij (en hopelijk niet IN) het water te komen. Een hangbrugje verbindt de tuin naast het natuurcentrum met een populierenbosje, waar de kinderen lekker verder op ontdekking kunnen gaan. Je kan hier ook een Boeboekspad afleggen. Met een Boeboeksgezinsrugzakje vol materiaal voer je 14 opdrachtjes uit op je parcours.

Lees hier meer info over dit pad.

4) Oekene (West-Vlaanderen)

De beste periode om het blotevoetenpad in Oekene af te leggen is in de lente, want dan krijg je er het mooie schouwspel van de bloeiende fruitbomen van deze streek rond Roeselare gratis bovenop. De fruitboomgaard waar het pad gelegen is, ligt aan een speelplein. In de boomgaard groeien maar liefst 32 verschillende fruitsoorten. Een sappige appel of peer plukken, is toegestaan. Na het stappen, ligt een appeltje voor de dorst dus zo bij de hand.

Hier lees je alles over het pad in Oekene

5) Bigfoot in Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Voor het Bigfootpad in Oudenaarde moet je geen 'big feet' hebben, maar wel een groot evenwichtsgevoel. Anders lig je zó in het moeras. In het avonturenpark '7 summits' aan de Donkvijver kan je veel Vliegen in één klap slaan. Er is een hoge klimtoren, je kan er pedalo varen, een speleoparcours afleggen of een death-ride maken. Maar al dat avontuur verbleekt bij het blotevoetenpad, dat bovendien toegankelijk is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Uniek in België is hier het Moerasparcours! Ons advies? Reservekledij meenemen!

Meer info vind je hier

6) Kaaihoeve in Zwalm (Oost-Vlaanderen)

Wat verborgen achter de provinciale natuureducatieve Kaaihoeve in Meilegem, een deelgemeente van Zwalm, ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Klein, maar krachtig, want de ene ervaring volgt de andere meteen op. Het pad is cirkelvormig, je kan het dus meermaals na elkaar doen én het is volledig gratis. Behalve de natuurtuin met het blotevoetenpad, vind je hier ook een natuurspeelzone met een wilgenhut (en tunnel), een reuzengrote mikado en een picknicplaats. In en rond de Kaaihoeve kan je op schattenjacht (vanaf 8 jaar, 1,3 km). Download de app en word een echte 'Natuurambassadeur'.

Bekijk hier meer info

7) Heuvelse heide (Limburg)

Drie kilometer lang wandelen op blote voeten en zo de natuur nog intenser beleven? Het kan van mei tot september in een stukje heide in Bosland. Je kan er trouwens ook op zoek naar het verloren kabouterdorp. De charmante jachthaven met terras aan het vertrekpunt maakt je uitstap compleet.

8) Barrevoetspad (Prov. Antwerpen)

Honden zijn niet toegelaten op het pad dat je barrevoets aflegt in Boom. Je kan al raden waarom, niet? Dit pad eindigt op het vlonderterras. Handig, want dan kan je meteen je voeten weer proper wassen.

9) Oude heide (Prov. Antwerpen)

Het blotevoetenpad in Kapellen ligt vlak naast een supercool speelbos. Daar sla je dus twee Vliegen in één klap!

10) Verwonder je voetenpad (Vlaams-Brabant)

De Plantentuin annex speelbos in Meise is op zich al heel leuk voor families en sinds kort is er ook een 'Verwonder-je-voetenpad', dat zelfs gedeeltelijk door de vijvers van de Plantentuin loopt.

 

Maak je graag uitstapjes naar buiten of in de natuur met je kids? Dit zijn de leukste wandelingen met het gezin. Of bekijk deze openluchttips van Vlieg.

Wist je dat Vlieg de hele zomervakantie lang honderden schatten in Vlaanderen en Brussel verstopt? Bekijk waar er in jouw buurt schatten liggen, vindt de verstopplek na een spannende schattentocht en maak kans op leuke prijzen. Alle info over de Schatten van Vlieg vind je hier.

Blijf je graag op de hoogte van wat er in jouw eigen buurt te beleven valt? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Vlieg en dan ontvang je elke vrijdag tips voor gezinsuitstapjes tijdens het komende weekend.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips