U bent hier:

Getest: Museum voor Schone Kunsten mét kleuter

Getest: Museum voor Schone Kunsten mét kleuter

Getest: Museum voor Schone Kunsten mét kleuter

Is zo'n museum wel kindvriendelijk? Moeten we dan stil zijn? Papa Karel trok met Aiden (3 jaar) naar het MSK in Gent. Een machtig gebouw, enorme schilderijen en een tekentafel. Voor een kleine jongen is hier heel wat te zien.


Op een zonnige herfstmiddag trek ik met mijn zoontje naar Gent. Ik kocht mezelf een museumpas. En die abonnementsformule daagt me zo te zien uit om een museum te bezoeken met een kind van drie.

 

Een kleine jongen tussen grootse werken

Via de feeërieke grotten van het Citadelpark wandelen we naar het MSK. Ofte: ‘het grote huis’. We laten ons niet afschrikken door de twee impressionante standbeelden op het dak. “Die leven toch niet, hé papa”, stelt hij mij gerust. Mijn zoon rent meteen de hoofdzaal binnen. Plots staat hij daar als kleine jongen tussen al die grote werken.

Zijn aandacht gaat vliegensvlug naar de tekentafel. Hij gaat meteen aan de slag met de kleurpotloden en maakt er zijn eerste kunstzinnig werkje, getiteld Bos met takken en bloem. Trots hangt hij zijn kunstwerk vervolgens op het bijstaande toonbord. Met drie magneten. Niet meer, niet minder.

Er is geen kinderparcours voorzien, dus ik probeer mijn zoon zelf uit te dagen ook de andere kamers van het grote huis te ontdekken. We tellen lustig het aantal vissen op een doek, gaan op zoek naar een schilderij met een witte vogel en verkiezen de meest boze heer en dame tussen de portretten in de toonzaal.

 

Wegdromen tussen voetbalstruiken

Afsluiten doen we met de prachtige installatie Metafloristiek. De sprookjesachtige planten, takken en voorwerpen nodigen uit om te ontdekken en te dromen. Op kousenvoeten kruipen we op de daarvoor voorziene matrassen. Als snel gaan alle zintuigen aan het werk. Het klotsende waterbed, de verborgen groene diamanten en de gekke voetbalstruik vragen om nader onderzoek.

Na het onderzoek en ondertussen toch al een stevig uur kunst kijken in het MSK, lonkt de speeltuin in het Citadelpark als een ideaal vervolgplan. Misschien is kunst kijken niet het eerste waar je aan denkt als uitstapje met je kleuter. Maar ik ga zeker nog eens op avontuur met mijn museumpas én mijn zoon. De volgende keer kiezen we wel voor een museum met een kinderparcours. 

Reporter: Karel De Rudder, papa van Aiden

Heb je net als ik koudwatervrees? Ga met je museumpas of koppel er een leuke workshop aan, dan heb je ook niet het gevoel dat je voor dat uurtje te veel hebt uitgegeven.

Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken?

 

Ken je de museumpas al?

Met deze pas kan je zoveel je maar wil musea binnenspringen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ontdek hier hoe dat precies werkt.

Meer inspiratie

Deze kinderboerderijen zijn weer open

Deze kinderboerderijen zijn weer open

Een kleine dierenvriend in huis? Dan is er goed nieuws: heel wat kinderboerderijen en dierenparken gaan weer open! Hier kan je op bezoek bij wollige schapen, schattige geitjes of kleurrijke exoten.

Theater met peuters en kleuters

Theater met peuters en kleuters

Ben je nog op zoek naar een uitstapje met je kleuter of peuter? Wist je dat er prachtige voorstellingen bestaan speciaal voor de allerkleinsten?

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

De leukste virtuele voorleesmomentjes voor kinderen

Niks zo leuk als een prachtig prentenboek, met bravoure voorgelezen door de schrijver zelf of een andere boekenworm. Ideaal voor het slapengaan - of gewoon de hele dag.

baby's in het MAS

Naar het museum met je baby of peuter

Wil je met je baby naar het museum, maar bezorgt de gedachte aan de voelgrage handjes van je koter tussen die dure kunst je nu al een paniekaanval? Niet nodig: in deze musea ben je met je baby of peuter meer dan welkom.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips