U bent hier:

Haal het museum in huis

Haal het museum in huis

Haal het museum in huis

Deze 7 musea komen naar je toe met spectaculaire experimenten, straffe verhalen en kunstige knutseltips.


1. Tijdreizen met het Hof van Busleyden

In het Hof van Busleyden reis je terug naar de tijd van de Bourgondiërs in Mechelen, zo rond de 16de eeuw.  Op hun website vind je knutseltips en zelfs een volledige museumles: ga op zoek naar de lijnen in jullie huis en maak er kunst van. Of pluk erop los tijdens je dagelijkse wandeling en maak je eigen kruidenboek, net zoals Rembert Dodoens deed tijdens de renaissance. 

 

2. Naar buiten met De wereld van Kina

De wereld van Kina overlaadt je met doetips voor thuis. Leer alles over microben, test je plantenkennis met een cryptopuzzel, bezoek de expo Kei-cool vanuit je kot of knutsel een draak van paardenbloemen. Maar vooral: trek naar buiten - naar je tuin of een park in de buurt - en ga op zoek naar planten en kriebelbeestjes. 

 

3. De kleine ontwerpers van het ADAM

Het Brusselse designmuseum ADAM daagt little designers uit door met een reeks filmpjes vol opdrachten: maak je eigen fanzine, ga aan de slag met marionetten of doe gekke dingen met plastic. 

 

4. Aan het lijntje met Keith Haring 

Keith Haring was een grote kunstenaar met de verbeelding van een klein jongetje - zijn blaffende honden en shakende mannetjes zijn onweerstaanbaar voor kinderen. BOZAR maakte speciaal voor gezinnen die thuis zitten vier digitale doe-kaarten, met telkens een leuke opdracht. Teken zelf gekke mannetjes, doe hun gekke dansjes of trek de straat op met stoepkrijt.

 

5. Kunst kijken in Museum M

Het Leuvense Museum M heeft een hele reeks kunstblaadjes met opdrachten en spelletjes die je naar kunst doen kijken. Onderzoek wat er op tafel stond tijdens het laatste avondmaal, maak een collage zoals Nel Aerts of bezoek virtueel het museum. 

 

6. Bijenpret met Bokrijk

Zelfs Bokrijk komt naar je toe. De imkers van het openluchtmuseum vertellen online hoe je een bijenhotel of armeluishoning (oftewel gelei van paardenbloemen) maakt, er is een bingospel om je wandeling op te fleuren en je kan de openluchtvoorstelling Bravo! Meneer Bruegel online bekijken. 

 

Zin om naar een museum te trekken? 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea, en met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 170 musea

Meer museumtips

Lees- en doetips voor thuis

Gent, Industriemuseum

  • Cursus of workshop

Virtuele Tour Aquarium-Museum van Luik

Liège, Aquarium-Museum van Luik

  • Tentoonstelling

10+

Het Grote Fabrieksspel

Gent, Industriemuseum Online

  • Spel of quiz

Knutseltijd met het Museum van de Nationale Bank van België

Brussel, Museum van de Nationale Bank van België

  • Spel of quiz

Het Kindermuseum bij jou thuis!

Elsene (Brussel), Het Kindermuseum

  • Spel of quiz

HORT@HOME

Sint-Gillis (Brussel), Hortamuseum

  • Begeleide uitstap of rondleiding


M HKA tips voor families at home

Antwerpen, M HKA

  • Cursus of workshop

Bekijk meer tips

Meer inspiratie

Podcasts en luisterboeken voor kinderen

Podcasts en luisterboeken voor kinderen

Voorlezen is leuk en belangrijk. Maar soms mag je dat ook eens aan de professionals overlaten: deze podcasts en luisterboeken zijn daarvoor ideaal.

Ticket To Ride

De leukste gezelschapspellen voor kinderen

Peuter, kleuter, flinke bengel, mama of papa? Je bent nooit te jong of te oud om spelletjes te spelen. Deze 13 geheugen-, kaart- en bordspelen voor kinderen zorgen voor uren speelplezier.

De leukste livestreams met dieren

De leukste livestreams met dieren

Met deze livestreams kunnen je kinderen (en jij!) hun lievelingsdieren bespieden. Haal met een muisklik kittens, pinguins of giraffen in huis!

Kamishibai

Bouw je eigen poppenkast

Slaat de verveling toe? Laat je creativiteit de vrije loop en installeer een poppentheater in je eigen woonkamer.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips