U bent hier:

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Fietsen door het water

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Niets zo leuk als met het hele gezin de fiets op springen! Geen idee waarheen? Dit zijn de leukste fietstochten in alle provincies.


West-Vlaanderen

De Groene 62 

Groene 62, een oude spoorweg tussen Oostende en Torhout, bracht ooit Parijzenaars naar Oostende. Nu is het een mooie fietsweg van 22 km lang, dwars door de polders en bossen van West-Vlaanderen. Er zijn verschillende op- en afslagmogelijkheden, zodat je zelf de lengte van het parcours bepaalt, en genoeg plekjes voor een pauze onderweg, zoals een waterburcht of een molen - mét speeltuin natuurlijk. 

 

Het kristallen schip

Ieder jaar meert in Oostende The Crystal Ship aan, een boot vol kunstenaars die overal in de stad streetart maken. De meeste werken kan je nog steeds bewonderen: ga ernaar op zoek tijdens een gezellig fietstochtje door de binnenstad en het Groen Lint rond Oostende. 

 

Oost-Vlaanderen

De Smokkelroute

Kleine avonturiers in huis? Trek dan naar Sint-Laureins voor de spannende Smokkelroute. Je ontdekt de oversteekplaatsen van echte smokkelaars, en met een smartphone spelen jullie onderweg een leuke quiz. 

 

 De Schelde over

Op verschillende plaatsen langs de Schelde kan je met je fiets de veerboot nemen naar de overkant. Zo wordt een fietstochtje extra spannend! En aan de waterkant is het bovendien heerlijk fietsen. Zulke oversteekplaatsen zijn er onder andere in Schellebelle en Berlare: een overzicht vind je bij de Vlaamse Waterweg.  

 

Antwerpen

Het Bels lijntje

Het Bels lijntje is een heerlijke fietstocht naar de uitkijktoren in het Turnhoutse vennengebied. Hou een korte pauze in de Klein Engelandhoeve en fiets door het speelbos weer naar huis. Heerlijk! 

 

Het Philipsbos 

In Grobbendonk en Herentals vind je twee heerlijke kinderboerderijen: het Karrewiel en de Lentehei. De perfecte bestemmingen voor een fietstochtje door het Philipsbos, want met een konijnenknuffel als beloning gaat het fietsen altijd vlotter ... 

 

Vlaams-Brabant

Fruitig fietsen 

De Familieroute in de Hagelandse fruitstreek leidt jullie langs drie fruitige kunstwerken: rust even uit in een reuzegroot klokhuis, klauter op de pretpeer of geniet van het uitzicht in de shelter. In de buurt zijn trouwens nog heel wat andere kunstwerken te vinden, zoals het bekende doorkijkkerkje in Borgloon. 

 

Limburg

Door het water

Uitstapje naar Openluchtmuseum Bokrijk in Genk gepland? Ga met de fiets! Je rijdt er langs de vijvers van de Wijers en fietst er recht door het water, met de eenden en zwanen op ooghoogte. 

 

Over de bomen

Nog een parel van een Limburgs fietspad: eentje dwars door de bomen. Het pad in Hechtel-Eksel leidt je langs twee grote cirkels omhoog, tot je op de hoogte van de kruinen van de bomen fietst. Extra pluspunt: het pad ligt midden in Bosland, het grootste speelbos van Vlaanderen.  

 

Hou het veilig

Geniet van je fietsavonturen, maar denk ook aan de veiligheid: 

  • Houd afstand van andere fietsers en wandelaars. Lukt dat niet? Keer dan terug op een rustiger moment. 
  • Speeltuinen blijven nog even gesloten, en ook picknicken mag voorlopig niet. 

 

Deze tips werden verzameld dankzij FietsenopFietsen.nl.

Meer inspiratie

9 speurtochten in het bos of in de stad

9 speurtochten in het bos of in de stad

Heb je een of meerdere kleine avonturiers in huis? Neem ze mee naar buiten voor een coronaproof zoektocht of schattenjacht in open lucht. Spanning en plezier verzekerd!

Speeltuin in Hanssenspark, Vilvoorde

De leukste buitenspeeltuinen voor kinderen

Niets zo leuk als een potje ravotten in een avontuurlijke buitenspeeltuin: deze exemplaren in Vlaanderen en Brussel zijn het ontdekken waard.

Kind met rood blad

Heerlijke herfst: 8 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Acht heerlijke boswandelingen met het gezin

Een frisse neus halen? Deze acht bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, zoektochten en kijkhutten.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips