U bent hier:

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Ideale plekken om te fietsen met kinderen

Vlieg vroeg aan oma's en opa's wat hun favoriete fietstochtje met de kleinkinderen is. De antwoorden zijn verrassend leuk!


Deze negen fietstochten werden door grootouders genoemd als absolute aanraders:

 

1) Groene 62 (Torhout - Oostende)

Groene 62, de oude spoorweg die Parijzenaars snel naar Oostende moest brengen, is nu een mooie fietsweg van 22 km lang, door polders en bossen. Er zijn verschillende op- en afslagmogelijkheden zodat je zelf de lengte van het parcours bepaalt. Onderweg kan je halt houden bij bv. een waterburcht of een molen mét speeltuin. Cool!

 

2) Bels lijntje (Turnhout)

Bels lijntje is een heerlijke fietstocht naar de uitkijktoren in het Turnhoutse vennengebied. "We gaan altijd iets drinken in de Klein Engelandhoeve en fietsen door het speelbos terug naar huis. Heerlijk!"

 

3) Philipsbos (Grobbendonk - Herentals) 

"Vanuit Herentals fietsen we naar kinderboerderijen het Karrewiel en de Lentehei. Zalig omdat je langs de smalle weg ezeltjes kan bewonderen. Tussen de natuur en de dieren (konijntjes knuffelen!) geniet je van je spelende kleinkinderen in het hooi. In het Karrewiel kan je een huifkartocht maken en de speeltuin verzekert plezier. Deze fietstocht van 5 km is gemakkelijk haalbaar met je kleinkinderen en de prachtige natuur in het Philipsbos doet de tijd vergeten..."

Vinden je kleinkinderen kinderboerderijen de max? Hier vind je een overzicht waar er nog meer kinderboerderijen zijn. En de aller-, allerleukste buitenspeeltuinen in ons land, dat zijn deze!

 

4) Smokkelroute (De Panne - Sint-Laureins) 

"In het leuke en leerrijke bezoekerscentrum De Nachtegaal (De Panne) vind je uitleg over de zee en de duinen. We kregen een plannetje mee en toen vertrokken we met onze picknick op 'smokkelroute'." Op die route ontdek je de oversteekplaatsen van smokkelaars en kan je op je smartphone Boerke's Bangelijke Quiz meespelen

 

5) Schipper mag ik overfietsen, ja of nee?

Met de fiets op een overzetboot, dat is pas een belevenis! "We fietsen vaak langs de Schelde naar de veerboot aan Appelsveer om aan de overkant een heerlijk ijsje te gaan eten." Of nog: "We kunnen de Schelde volgen van Dendermonde naar Gent of van Temse richting Antwerpen. De veerboot is altijd een topper! En onderweg komen we langs café's en restaurants met speeltuinen of een kinderboerderij'."

6) Langs de sassen (Geel - Mol - Dessel) 

"Een leuke fietstocht is de weg langs het Kempisch kanaal, vertrekkend van Sas 7 in Geel Ten Aard en zo langs het kanaal tot het Pagadderpad en de pannenkoekenboot Den Diel aan sas 4 in Dessel, met natuurlijk de beklimming van de sas 4-toren! Op de terugweg kan je stoppen aan Sas 6 voor een lekker drankje en verder naar de Breykenshoeve voor een schepijsje. Veel kans dat je de werking van een sluis van dichtbij meemaakt!"

 

7) Door het water (Genk)

"Onze tocht naar het openluchtmuseum in Bokrijk liep voor een deel langs de vijvers van de Wijers. Tussen knooppunten 91 en 98 wachtte ons een verrassing van formaat: je fietst daar tussen het water! Plots zwommen de eenden en zwanen nààst hem, op ooghoogte! Onze kleinzoon kon zijn kleine oogjes niet geloven. Hij vond de uitstap geweldig."

 

8) Naast de Voer (Leuven - Tervuren)

"Onze kleinkinderen zijn altijd enthousiast over een fietstochtje naar café de Congo. Hiervoor fietsen we stroomopwaarts langs een avontuurlijk oeverpad van de Voer. Aangename stop- en drinkplaatsen zijn de speeltuinen van Bertem en Leefdaal. En dat zo'n uitstap niet duur hoeft te zijn bewijst de onnavolgbare prijs per pint in de Congo, namelijk 1 euro. Waar vind je dat nog?"

 

9) Provinciale domeinen

Ook provinciale domeinen worden met stip genoemd als ware fietsparadijzen. Niet alleen kunnen de kinderen er vrij en veilig rondfietsen, er is bovendien zoveel te beleven dat je er gemakkelijk een hele dag samen kan doorbrengen. Lees hier verder over wat grootouders zo leuk vinden aan een fietstocht met hun kleinkinderen naar een provinciaal domein.

 

Meer inspiratie? Vlieg verzamelde ook de absulolute topuitstapjes van grootouders met hun kleinkinderen.

Blijf op de hoogte van activiteiten voor kinderen in je buurt en schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief van Vlieg.

 

Foto bovenaan: Fietsen door het Water (fotograaf: Luc Daelemans)

 

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips