U bent hier:

Kunst in openlucht

Kunst in openlucht

Kunst in openlucht

Kunstwerken hoog in de bomen, in bossen, op gevels van huizen, op het strand en zelfs onder de grond... Geen zin in een klassiek museumbezoek? Op deze 8 plekken bots je zomaar pardoes op hoogst merkwaardige kunstinstallaties.


Wordt jouw voorstel om naar een museum te gaan onthaald op een lang gezicht? Wel, dan neem je je kind toch gewoon in de maling! En wel zo:

1) kies een van de onderstaande kunstroutes in openlucht, op straat of in een natuurdomein
2) zeg aan je kroost: 'Kom, we gaan eens naar buiten'
3) bots dan héél toevallig op enkele kunstwerken
4) geniet van wat er nu gebeurt: de verwonderling, de pretoogjes, de vragen,... Resultaat: wég lang gezicht.

Probeer het maar eens uit!

1) Middelheim

Eens in je leven moét je eens naar het Middelheimmuseum (Antwerpen). In dit beeldenpark kom je zowel klassieke beeldhouwwerken (Rodin, Rik Wouters) als moderne installaties tegen. In sommige kan je zelfs kruipen! Leuk voor kinderen zijn de verhalen over helden en pechvogels met de 'Radio Woordenwoud-app', het leuke geocachespel Sculptopia en het museumspel Muzzzé. En nadien kan je nog naar de kinderboerderij of de speeltuin in het nabijgelegen Nachtegalenpark.

Niet alleen in Antwerpen is een prachtige beeldentuin. Ook in Weerde, in Herentals  en in Tervuren zijn er gelijkaardige pareltjes.

2) PIT parcours

Het meest bekende kunstwerk dat je op het PITparcours in Borgloon tegenkomt, is het prachtige doorkijkkerkje. Om alle kunstwerken van het parcours te zien, heb je wel wat (fiets)kilometers en tijd nodig. Maar de speurneuzentocht  is wél ideaal om te voet met de kinderen te doen. Je komt bovendien wat te weten over de streek waar de Romeinen nog sporen nalieten. Verschiet niet als je plots een stenen Romein met een hondje op schoot tegenkomt... Heb je de oplossing van de speurtocht gevonden, dan mag je op de dienst Toerisme grabbelen in de schatkist. In de lente krijg je hier trouwens gratis een prachtig kunstwerk bovenop, namelijk de bloemenpracht van de bomen in deze fruitstreek.

3) Berenwandeling

Waarom graast er een roze pony in de wei? Wat doen ijsberen in Heusden- Zolder? Heb je wel eens golf gespeeld met een hamster? Hoe kan je een pad verlossen van eeuwenlange opsluiting in een diepe put? Ooit een slak een snelheidswedstrijd zien winnen? Op de Berenwandeling van 2,5 km nemen twee olijke beren de kinderen op sleeptouw langs prikkelende beelden, verhalen en opdrachten.

4) Verbeke Foundation

De private kunstcollectie van de Verbeke Foundation is behoorlijk indrukwekkend, niet alleen omdat het in een hectarengroot natuurgebied ligt, maar ook omdat de installaties erg verrassend - en meestal ook heel groot - zijn. In de grote loods zijn er ook elk jaar ook nieuwe, tijdelijke expo's. In sommige installaties kan je zelfs overnachten!

5) Klankenbos

Het Klankenbos in Neerpelt is echt het allerleukste bos dat er is! De 15 doe-installaties zijn een prikkeling voor het oor en een streling voor het oog. Neem plaats op de Chaise Résonnante en voél geluid, luister naar een compositie 'live' gemaakt door de wind of verzink in het niets in de glazen kubus. Voor kinderen vanaf 3 jaar is er een XSparcours met opdrachten voor onderweg. Een must do!

6) Kunstroute Mechelen

Wie in het stadscentrum van Mechelen loopt, zal er niet naast kunnen kijken. Op tien elektriciteitskasten hangen kindvriendelijke interpretaties van wereldberoemde schilderijen. Hé, is dat de Mona Lisa met een varkenssnoet? Bij elk kunstwerk vertelt de kindermascotte Rommy Rombouts een verhaal over een gekke kunstenaar, een mysterieuze verdwijning, een ongelooflijke uitvinding,… . Naast de juniorversie van het kunstwerk hangt er ook een afbeelding van het origineel.

7) Kinderpoëzieroute Gent

Het gesproken woord is ook kunst, dachten ze in Gent, en dus maakten ze er geen beeldenparcours, maar een poëzieroute voor kinderen. Een doeboekje leidt de kinderen langs 10 poëtische plekjes in de binnenstad. Bij elke halte staat een toepasselijk gedicht én een speelse opdracht. Echt leuk om te doen.

8) Beelden in je gemeente

Als je eens goed rondkijkt, spot je wel in elke gemeente kunst op straat. Sommige gemeenten zijn er terecht heel fier op. Dat is bv. het geval in Knokke en Sint-Niklaas en het domein Rivierenhof, dat met zijn kinderboerderij, speelbos en sprookjeshuis sowieso een ideale plek is om met de kinderen naartoe te trekken. Ook Brussel kan er wat van, met zijn gekende stripmuren en zijn tientallen kunstwerken onder de grond, namelijk in de metrohaltes. En in Oostende valt de openlucht street art onder de vlag Chrystal Ship.

 

Nog meer tips zoals deze? Schrijf je in de op nieuwsbrief van Vlieg en ontvang bovendien tips uit jouw eigen buurt voor gezinnen en kinderen.

Geef jouw mening over jullie uitstapjes

Een leuke namiddag beleefd tijdens één van de vele activiteiten? Of net niet? Deel jouw ervaring met andere families in Vlaanderen en verzamel extra punten.

Blijf op de hoogte van UiTtips in je buurt

Ontvang elke vrijdag de nieuwe wedstrijden, acties en de leukste uittips voor families in je buurt. Bekijk een voorbeeld

Ja, stuur mij wekelijks UiTtips